Sladkorni bolniki imajo 2 do 3-krat večje tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni

Srčno-žilne bolezni so najpogostejši vzrok umrljivosti v svetu in zmanjšanja kakovosti življenja. Kardiometabolni dejavniki tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni so zvišan krvni tlak in krvni sladkor ter povišane maščobe v krvi, debelost. Kajenje, hipertenzija, hiperlipidemija in sladkorna bolezen predstavljajo 76 % tveganje za srčni infarkt glede na opravljene raziskave.

Sladkorni bolniki imajo 2 do 3-x večje tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni, če pa ne nadzorujemo kardiometabolnih dejavnikov tveganja, kot so zvišan holesterol in krvni tlak ter krvni sladkor, pa je tveganje celo do 5-x večje kot pri zdravih ljudeh.

Večina sladkornih bolnikov tipa 2 ima pridružen zvišan krvni tlak in dislipidemijo ter debelost. Zato se zlasti pri njih osredotočamo na zmanjševanje srčno-žilnega tveganja, spodbujamo spremembo življenjskega sloga, zdravo prehrano, gibanje, hujšanje, saj debelost povzroča metabolične disfunkcije, urejen krvni sladkor, krvni tlak in maščobe v krvi.

Sodobno zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 s SGLT2 zaviralci in GLP1 inkretinskimi hormoni pomaga pri zmanjševanju srčno-žilne ogroženosti, omogoča izgubo telesne teže, kar izboljša občutljivost za inzulin.

Pravočasni ukrepi in zdravljenje

Zato je treba pravočasno začetni z ukrepi in zdravljenjem.

5 milijonov ljudi umre zaradi sladkorne bolezni oziroma njenih zapletov po podatkih iz l. 2015. Sladkorni bolniki imajo 6 let krajše življenje, če pa gre za sladkornega bolnika s stanjem po srčnem infarktu,  se življenjska doba skrajša za 12 let.

Zato ne čakajmo, da so srčno-žilne bolezni že razvite, ukrepajmo pravočasno, obvladujmo kardiometabolne dejavnike tveganja, spodbujajmo hujšanje, urejen krvni tlak, krvni sladkor in maščobe v krvi, opustitev kajenja, zdrav življenjski  slog z zdravo prehrano in gibanjem. Pomagajmo s spodbudami in srčnostjo za boljše in daljše življenje. 

Povzeto po: Katarina Vukelič, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije, Zdravstveni dom Grosuplje (novinarska konferenca ob svetovnem dnevu srca)
Prvič objavljeno v Reviji za srce, december 2023
Fotografija: Pixabay