Skozi Bornov tunel do planine Preval

Besedilo in foto: Valentina Vovk

Delno zahtevna neoznačena pot z Ljubelja do koče na planini Preval, imenovana tudi Bornova pot je primerna za dni, ko imamo manj časa.

Opisujem naš družinski izlet z julija 2021, vendar je iz kasnejših zapisov na spletu razvidno, da so nepazljivi mladi »alpinisti« zaradi drsanja po melišču skoraj zaprli vhod – izhod v tunel. Zato bodite pazljivi.

Na planino Preval vodi več poti. Mi smo se odločili, da se tja odpravimo od mejnega prehoda Ljubelj, skozi Bornov tunel. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.

Na koncu velikega makadamskega parkirišča je lesena planinska tabla z napisom planina Preval. Ta nas je usmerila v gozd na pešpot, po kateri smo dokaj hitro prišli do vznožja melišč. Pot ni strma, zato je izlet primeren za vse starostne skupine. Pomembno je imeti dobro pohodniško obuvalo in svetilke so tudi priporočljive, da z njimi osvetlimo pot skozi tunel.

Po gozdni poti do melišča.

Široka gozdna pot preide iz gozda na strma vendar dobro zavarovana pobočja.

Razgledna pot nas je pripeljala do Bornovega tunela, kjer nam je bila, kot sem že omenila, v pomoč svetilka. Pri prehodu skozi tunel je potrebno paziti na večje število luž in občasno tudi nizek strop. Od kod ime Bornov tunel, se sprašujete?

Bornov tunel, kjer nam je bila v pomoč svetilka

Območje Tržiča in njegove širše okolice je bilo in je še danes prekrito z gozdovi. S temi gozdovi je upravljala družina baronov Born, v Jelendolu še danes stoji njihova graščina z njihovim grbom. Na tem območju so kljub težkemu terenu uspeli izkoristiti gozdove in tako pridobiti zajetno bogastvo. Speljali so vratolomno pot nad Tržiško Bistrico skozi Dolžanovo sotesko. Bornovi so ustvarili najbolj zanimivo tehnično mojstrovino, Bornov tunel na Ljubelju. Tunel je namenjen izključno za dostop iz Ljubelja do obsežnih gorskih lovišč na južnih pobočjih Begunjščice, saj je vzhodno pobočje Begunjščice ena sama velika prepadna stena, ki pa zapira dostop do južnih pobočij in do planine Preval.

Originalni Bornov tunel je dolg 250 metrov, je ovalne oblike in visok približno dva metra in pol. Gre za odprtino, ki enostavno sledi naravnim razpokam v kamnini. Tunel se vije sem ter tja skozi goro. Tako da ne bomo našli nikakršnega sledu o betonskem oboku ali čemu podobnemu. Nekje na polovici se tunel približa zunanji steni gore, kjer je velika odprtina, ki služi osvetlitvi in prezračevanju, ter nudi čudovit pogled na Košuto. Pred svetovno vojno so v tunelu videli vojaški pomen, zato so pot opremili z bunkerji, kar je vidno še danes.

V bunkerju

Na drugi strani tunela še nekaj časa hodimo po poti, ki je lepo speljana po vzhodnem ostenju Begunjščice, nato pa preidemo na melišče, ki ga samo prečimo. Sledi še krajše prečenje strmih gozdnatih pobočij, nato se pot začne rahlo vzpenjati po manj strmem pobočju. Še naprej široka pot, ki se le zmerno vzpenja, se višje priključi markirani poti iz Podljubelja.

Tu nadaljujemo desno in široki poti sledimo do planine Preval ali Prevala, kakor jo tudi imenujejo, ki jo dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.

Približno uro in pol  dokaj ležerne hoje nas je pripeljalo do 1311 metrov nadmorske višine, pod vznožje Begunjščice, od koder  se ponujajo lepi pogledi proti Julijcem.

Preverili smo še ponudbo v koči. Ta je prava »Heidi koča«, lepa kot iz pravljice. Tako sem jo poimenovala, ker me je spomnila na tisto iz moje najljubše slikanice iz zgodnjega otroštva. Je zelo urejena, povsod je veliko rož. Tudi okoli koče je lepo, zeleni travniki kar vabijo. Če radi piknikirate si prinesite dekico, ne bo vam žal.

Našega najmlajšega družinskega člana je oskrbnik koče očaral s sirovimi štruklji. Ti so bili res nekaj posebnega. Okrašeni s celo mlečno čokolado, ki se je topila čez njih. Na koncu smo jih vsi malo poskusili, saj je bila porcija, celo za našega vedno lačnega najstnika, preobilna.

Koča na planini Preval
Pot naprej.

V koči lahko naročite tudi marsikaj drugega, recimo žgance ali masovnk. Jed, ki najbolje tekne prav v gorah, ko nas hoja in svež zrak naredita še bolj lačne.

Oskrbnica in oskrbnik izdelujeta tudi domači sir, ki ga lahko kupite. Žal ob našem obisku še ni bil nared, smo pa zato dobili sirotko. Ah kako sem bila srečna, to je namreč ena izmed mojih najljubših zdravih pijač.