Različni obrazi ishemične bolezni srca

Piše doc. dr. David Žižek, dr. med., Klinični oddelek za kardiologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana

Ishemična bolezen srca je eden najpogostejših vzrokov obolevnosti in umrljivosti v razvitem svetu. Bolezen je posledica ateroskleroze – kopičenja maščobnih oblog v stenah srčnih žil oz. koronarnih arterij. Zožitve ovirajo pretok krvi in povzročijo zmanjšano oz. prekinjeno oskrbo srčne mišice s kisikom, kar strokovno imenujemo ishemija.

Čeprav je bolečina za prsnico najznačilnejši simptom ishemične bolezni srca, različne pridružene bolezni (sladkorna bolezen, bolezni dihal, slabokrvnost itd.), starost in odzivi slehernega posameznika slikajo številne obraze te nevarne bolezni. Različne obraze ishemične bolezni srca pa prinašajo tudi najrazličnejši dejavniki tveganja (neurejen krvni tlak, povišane maščobe v krvi, stres, debelost itd.), ki vplivajo tako na pojavnost, napredovanje in razsežnost bolezni.

Bolečine za prsnico pri ishemični bolezni srca

Značilna ishemična bolečina, ki ji strokovno imenujemo angina pektoris, je stiskajoča, redkeje pekoča bolečina za prsnico, ki se najpogosteje širi v levo roko, vrat, spodnjo čeljust ali zgornji del trebuha. V začetku se pojavlja pri večjem telesnem naporu, razburjenju ali nenadnem porastu krvnega tlaka. Navadno popusti z prekinitvijo napora in je neodvisna od položaja telesa, globine dihanja ali pritiska na kostno-mišični predel bolečine. Z napredovanjem zožitev žil se bolečine za prsnico pojavljajo pri vse manjših naporih. Ko se pojavi med mirovanjem govorimo o nestabilni angini pektoris, predstopnji srčnega infarkta, ki je posledica nenadno zmanjšanega ali prekinjenega pretoka koronarne arterije, ki prehranjuje del srčne mišice. Kadar bolečino za prsnico v mirovanju spremlja težko dihanje, slabost, bruhanje ali bledica gre za miokardi infarkt, ki predstavlja življenjsko ogrožujoče stanje in zahteva takojšnjo zdravniško obravnavo.

Drugi simptomi povezani z ishemično boleznijo srca

Ključno patofiziološko dogajanje, ki privede do simptomov povezanih z ishemično boleznijo srca, je neravnovesje med porabo kisika v srčni mišici in dobavo kisika po koronarnih arterijah. Neravnovesje vpliva na črpalno sposobnost srca, presnovo in elektrofiziologijo srca. Tako so poleg prsne bolečine, z ishemično boleznijo srca povezani tudi drugi simptomi: težko dihanje ob naporu, nereden ali spremenjen utrip srca, zmanjšana zmogljivost in izgube zavesti. Na pojavnost posamezih simptomov pomembno vplivajo tudi pridružene bolezni. Tako na primer sladkorna bolezen, eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek ateroskleroze, zmanjša bolnikovo zaznavanje bolečine, na ishemično bolezen pa opozarjajo zmanjšana zmogljivost, utrujenost in motnje srčnega ritma. Pomembno je tudi prepoznavanje simptomov bolezni srca pri starostnikih, saj je njihov upad zmogljivosti zelo pogosto povezan prav z neprepoznano ishemično boleznijo srca in ne zgolj z upadom fizične kondicije zaradi starosti same.

Diagnostika in zdravljenje ishemične bolezni srca

Ishemično bolezen srca odkrivamo z različnimi preiskavami. Z obremenitvenim testiranjem postavimo sum na ishemično bolezen srca na podlagi značilnih sprememb električnega delovanja sca oz. elektrokardiograma (EKG). Pri ultrazvoku in nuklearni preiskavi srca (scintigrafija) za ishemično bolezen govorijo motnje krčenja in metabolizma srca. Zožitve srčnih žil lahko odkrijemo tudi z računalniško tomografijo (CT) srca. Zlati standard potrditve in zdravljenja ishemične bolezni srca je slikanje žil, ki jo strokovno imenujemo koronarografija.

Med koronarografijo prepoznane zožitve žil razrešimo s postavitvijo žilnih opornic. Če je zožitev več se odločimo za kirurško zdravljenje s postavitvijo obvodov, ki premostijo zožene dele koronarnih arterij. Pri bolnikih, ki imajo kljub posegom še vedno prisotne bolečine za prsnico ali druge simptome povezane z ishemično boleznijo srca, govorimo o kronični angini pektoris. Pri teh bolnikih lahko kakovostno življenje uspešno zagotavljamo z različnimi zdravili, ki izboljšajo presnovo in delovanje srca ter s tem izboljšujejo zmogljivost. Seveda pa je potrebno za upočasnitev napredovanja ateroskleroze ves čas skrbno bdeti nad urejanjem krvnega tlaka, sladkorne bolezni, krvnih maščob in zmanjšanjem drugih dejavnikov tveganja, na katere lahko vpliva sleherni posameznik.

Zakjuček

Simptomi povezani z ishemično boleznijo srca imajo številne obraze, ki so močno odvisni od vsakega posameznika. S skrbnim samoopazovanjem in pravočasno prepoznavo zgodnjih kazalcev bolezni lahko preprečimo ali omilimo številne zaplete te nevarne bolezni, ki pomembno vplivajo na kvaliteto življenja in preživetje.

Vir fotografije: Shitterstock

Op.: Članek je podprt s strani podjetja Servier Pharma d.o.o., ki ni vplivalo na njegovo vsebino.