Preventivne zdravstvene meritve v Posvetovalnici za srce – izvedba meritev in razlaga izvidov

Piše: Jasna Jukić Petrovčič, vodja Posvetovalnice za srce

Posvetovalnica za srce v Ljubljani, ki deluje v sklopu Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije že preko dvajset let, je med prebivalci zelo priljubljena. Ljudje radi pridejo k nam na meritve, na pogovor, po nasvet.

Ker se nabor naših preventivnih zdravstvenih meritev širi, bom v prispevku razložila, kaj določena meritev pomeni, kako se jo izvede, koliko časa traja in kakšne informacije nam da rezultat oziroma izvid meritve.

Krvni tlak in srčni utrip

Krvni tlak je sila na površino žile v arterijah (odvodnicah), ki jo z utripanjem ustvarja srce. Med iztisom  izmerimo sistolični ali zgornji krvni tlak,  ko srce med dvema utripoma počiva, pa diastolični ali spodnji krvni tlak. Normalen krvni tlak pri odrasli osebi je do 140/90 mmHg.

Srčni utrip je število udarcev srca v eni minuti. Optimalen srčni utrip odrasle osebe je od 60 do 80 udarcev na minuto. Pospešen srčni utrip – tahikardija  je preko 100 udarcev v minuti in prepočasen – bradikardija pod 50 udarcev v minuti.

Posvet in pregled v Posvetovalnici za srce.

Meritev običajno izvedemo v sedečem položaju na nadlakti (lahko tudi v stoječem ali v ležečem). Preiskovanec med meritvijo sproščeno sedi, se ne premika in ne govori. Po potrebi izmerimo krvni tlak na levi in desni nadlakti. Meritev traja približno eno minuto. Če izvedemo meritev, ki pokaže povprečno vrednost treh zaporednih meritev, traja vse skupaj trikrat dlje kot običajno. Pri meritvi srčnega utripa lahko zaznamo tudi motnjo srčnega ritma. V določenih primerih se odločimo tudi za 24 urno merjenje krvnega tlaka. Pri povišanem krvnem tlaku in/ali pri nerednem, prehitrem, prepočasnem srčnem utripu, meritev ponovimo, naročimo preiskovancu, da doma spremlja meritev (če ima aparat) oz. da hodi k nam na redne kontrole, ter da o vsem tem obvesti zdravnika. Če je stanje nujno oz. je krvni tlak in/ali srčni utrip zelo povišan, človeka napotimo na urgenco oz. mu svetujemo takojšen obisk pri osebnem zdravniku.

Saturacija hemoglobina s kisikom

Saturacija je nasičenost krvi oziroma beljakovine hemoglobin s kisikom. S saturacijo spremljamo delovanje pljuč in srca. Optimalna saturacija je med 95 % in 97 %. Znižane vrednosti so posledica težav z dihanjem, vrednosti 100 % pa so znak hiperventilacije oz. paničnega napada. Meritev izvedemo tako, da na prst na roki namestimo merilnik, ki v manj kot eni minuti prikaže rezultat. Če je vrednost rahlo pod mejo in vidimo, da preiskovanec nima težav z dihanjem ga prosimo, da naredi nekaj globokih vdihov. Običajno nato kisik v krvi poraste. Kadar je vrednost saturacije vztrajno znižana, svetujemo obisk pri zdravniku.

Telesna teža, indeks telesne mase in obseg pasu

Telesno težo izmerimo na tehtnici, izražena je v kilogramih. Prekomerno telesno težo in debelost ugotavljamo preko indeksa telesne mase (ITM) in obsega pasu. ITM je razmerje med telesno težo in višino posameznika. Gre za razmerje med telesno maso v kilogramih in kvadratom telesne višine v metrih (kg/m2). Optimalen ITM je med 20 in 25, čezmerna telesna teža je pri ITM med 25 in 30, debelost pri ITM med 30 in 40, ITM preko 40 pa predstavlja hudo debelost. ITM pod 18,5 predstavlja prenizko telesno težo.                                                                                                                        Obseg pasu izmerimo s šiviljskim metrom. Optimalen obseg pasu pri moških je do 94 cm, preko 102 cm resno ogroža zdravje. Pri ženskah je optimalen obseg pasu do 80 cm, resno ogroža zdravje obseg preko 88 cm. Kadar so vrednosti telesne teže in/ali obsega pasu previsoke, se pogovorimo o zdravem življenjskem slogu, zdravem hujšanju oz. če so vrednosti zelo previsoke, povemo tudi o drugih možnostih zdravljenja (centri za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih, pogovor z zdravnikom). Prav tako se pogovorimo, če opazimo nenadzorovano hujšanje ali prenizek ITM.

Glukoza

Glukoza v krvi ali krvni sladkor je pomemben vir presnovne energije. Telo dobi glukozo neposredno iz zaužite hrane ali iz telesnih zalog (v obliki glikogena in maščob). Optimalna raven krvnega sladkorja na tešče je med 3,6 mmol/L in 6,1 mmol/L. Kadar je vrednost krvnega sladkorja na tešče preko 7,0 mmol/L, govorimo o sladkorni bolezni. Če je vrednost glukoze na tešče med 6,1mmol/L in 7,0 mmol/L, govorimo o moteni toleranci na glukozo (MTG). Lahko se zgodi, da je vrednost glukoze v krvi znižana. To je hipoglikemija, ki je, zlasti pri sladkornih bolnikih, ki prejemajo zdravila (op.: tablete bolj nevarne kot injekcija insulina), lahko zelo nevarna, če ravni glukoze ne dvignemo z vnosom sladke hrane ali pijače. Pri meritvi glukoze upoštevamo tudi, če je oseba na tešče, v roku dveh ur ali več kot dve uri po obroku. Kapljico krvi vzamemo iz prsta, kjer naredimo majhen vbod z lanceto, rezultat dobimo v petih sekundah. Kadarkoli so vrednosti glukoze izven meja normale, najprej takoj ponovimo krvni test in pacientu naročimo, da se o izvidu pogovori z zdravnikom, ki ga bo napotil v laboratorij. Svetujemo tudi glede načina prehrane, vadbe in zdravega življenjskega sloga.

Holesterol

Holesterol je vosku podobna snov, ki se nahaja v vseh telesnih tkivih, je gradnik celic, sestavni del nekaterih hormonov, v njem so topni vitamini A, D, E in K. V telesu nastaja v jetrih, v telo ga vnašamo tudi s hrano živalskega izvora. Optimalna vrednost holesterola v krvi je do 5,0 mmol/L, pri nekaterih srčno-žilnih boleznih pod 4,5 mmol/L.

Za izvedbo meritve potrebujemo kapljico krvi iz prsta. Rezultat meritve je narejen v treh minutah. Odvisno, koliko so vrednosti holesterola povišane, svetujemo zdrav življenjski slog z ustrezno prehrano in gibanjem, kontrolo krvi v laboratoriju ali pri nas čez določen čas. V primeru zelo povišanih vrednosti obisk pri zdravniku glede zdravljenja z zdravili. Holesterol je lahko povišan zaradi nezdravega življenjskega sloga, stresa ali genetske obremenjenosti (družinska hiperholesterolemija).

Lipidogram in koronarna ogroženost

Celoten maščobni profil (lipidogram) pokaže vrednosti celokupnega holesterola, slabega LDL-holesterola, dobrega HDL-holesterola, vrednosti non-HDL, razmerje med holesteroli, vrednost trigliceridov in sladkorja v krvi. Glede na osebne in izmerjene podatke (spol, starost, krvni tlak, krvni rezultati) aparat izračuna individualno oceno koronarne ogroženosti v prihodnjih desetih letih. Optimalne vrednosti celokupnega holesterola pri zdravih osebah so pod 5,0 mmol/L, LDL pod 3,0 mmol/L, HDL nad 1,20 mmol/L, trigliceridov pod 1,70 mmol/L in glukoze med 3,6 mmol/L in 6,1 mmol/L. V primeru srčno-žilnih bolezni priporočamo vzdrževati nizke vrednosti LDL–. pod 1,80 mmol/L. Zdravljenje in določanje optimalne vrednosti je vedno v domeni zdravnika, ki pacienta spremlja celostno glede na njegovo srčno-žilno bolezen in ostalo anamnezo. Za izvedbo meritve potrebujemo kapljo krvi iz prsta. Rezultat meritve je narejen v petih minutah. Na preiskavo je potrebno priti na tešče.

Trigliceridi

Trigliceridi so vse maščobe, ki se po krvi prenašajo v obliki maščobnih delcev. Trigliceridi telesu zagotavljajo energijo in shranjujejo neporabljene kalorije (trebušna debelost). Optimalna vrednost trigliceridov v krvi na tešče je pod 1,70 mmol/L. Povišane vrednosti so največkrat zaradi nezdravega življenjskega sloga (maščobe, sladkor in alkohol v prehrani, kajenje, telesna neaktivnost), lahko pa so znak druge bolezni: sladkorna bolezen, težave s ščitnico, metabolne motnje,… Za izvedbo meritve potrebujemo kapljico krvi iz prsta. Rezultat meritve je narejen v treh minutah. Pri povišanih trigliceridih v krvi svetujemo, poleg zdravega življenjskega sloga, obisk pri izbranem zdravniku ter redno spremljanje ravni trigliceridov v krvi.

Hemoglobin

Hemoglobin je barvilo, ki daje krvi rdečo barvo. Vsebuje železo in se nahaja v eritrocitih, rdečih krvnih celicah. Naloga hemoglobina je, da prenaša kisik od pljuč po celotnem telesu do vseh organov in tkiv. Referenčne vrednosti hemoglobina v krvi za ženske so od 120 do 150 mg/L in za moške od 130 do 170mg/L. Pomanjkanju hemoglobina pravimo slabokrvnost, ki se kaže kot splošna telesna ali duševna oslabljenost. Za izvedbo meritve potrebujemo kapljico krvi iz prsta. Rezultat meritve je narejen v eni minuti. Če je anemija na meji, svetujemo o vlogi prehrane pri zdravljenju (živila z veliko vsebnostjo železa) in povabimo na dodatno kontrolo hemoglobina čez dogovorjen čas. Če je anemija velika, napotimo pacienta k zdravniku, kjer mu bodo v krvi pogledali celotno krvno sliko. Tudi previsoke koncentracije hemoglobina v krvi niso zdrave – tem pacientom svetujemo enako kot tistim z anemijo: obisk izbranega zdravnika.

EKG

EKG ali elektrokardiogram je grafični zapis električnih aktivnosti srčne mišice. Z njim opazujemo ritem srca, morebitne nepravilne srčne utripe, prehitre ali prepočasne utripe (tahikardija, bradikardija). Posnetek se opravi tudi ob bolečinah v prsnem košu, sumu na srčni infarkt, različnih motnjah srčnega ritma, pri vnetju osrčnika, povečanju srca, popuščanju srca, pri sistemskih boleznih, ki prizadenejo srce, pri motnjah elektrolitskega ravnovesja, oceni delovanja vstavljenih spodbujevalnikov srca … V Posvetovalnici za srce imamo na razpolago enostavni prenosni EKG, ki zazna različne motnje srčnega ritma. Meritev je enostavna, hitra in poteka na golem prsnem košu v sede ali leže. Kadar presodimo, da je to potrebno, pacienta naučimo rokovanja z aparatom in mu ga posodimo za domov za teden ali dva, da naredi posnetek takrat, ko se slabo počuti oz. zazna palpitacije, morda tudi med telesno aktivnostjo ali če se zbudi med spanjem itd..

Pulzni val

Pulzni val je preiskava, ki izmeri hitrost pretoka krvi v arterijah oz. kako hitro teče kri po žilah. Žile s starostjo postajajo vse bolj toge. S preiskavo lahko ugotovimo, ali so naše žile npr. bolj toge, kot bi morale biti v naši starostni skupini. Večja togost žil povečuje tveganje za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta in drugih srčno žilnih zapletov. Optimalne vrednosti se spreminjajo glede na starost in spol in so standardizirane. Preiskava poteka v sede, manšeta je nameščena na nadlaket, meritev traja pet minut, izvid dobimo takoj. Glede na rezultat opravimo svetovanje in po potrebi napotimo pacienta k zdravniku oz. ga naročimo na kontrolno meritev čez določen čas.

Venska pletizmografija

Venska pletizmografija je pregled venskega ožilja na nogah. Kronična venska bolezen nog ima v zgodnjih fazah blage simptome, zato se marsikdo odloči za pregled prepozno. Pri tem pregledu dobimo dva rezultata: čas polnjenja ven (optimalno nad 25 sekund, med 24 in 11 sekund je čas polnitve ven zmanjšan, pod 10 sekund pa je čas polnitve ven močno zmanjšan) in črpalno sposobnost mišične črpalke v venah (vsaj nad 2 %, idealno nad 6 %, pod 2 % je slaba sposobnost mišične venske črpalke). Preiskava je zanesljiva, vendar orientacijska in ne nadomešča zdravniškega pregleda. Meritev poteka v sede, na gola gležnja namestimo dve elektrodi, preiskovanec po navodilu dviguje stopala tako, da ostaneta peti na tleh. Preiskava traja tri minute. Z izvidom takoj dobimo dva pomembna podatka. Opravimo strokovno svetovanje in če je odstopanje veliko, napotimo takega pacienta k zdravniku.

Gleženjski indeks

Periferna arterijska bolezen ali bolezen zamašenih žil je nevarna bolezen okončin, ki močno zmanjša pretok krvi po telesu. Bolj ogroženi so vsi kadilci nad 50 let, ljudje, ki imajo sladkorno bolezen, visok krvni tlak, prekomerno telesno težo in v anamnezi srčno-žilno obolenje. Pri vseh, ki so starejši od 65 let, je možnost za nastanek periferne arterijske bolezni še večja.

Foto: Preiskava gleženjskega indeksa

Gleženjski indeks je osnovna presejalna preiskava, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin oz. odkrivamo zožitev ali zaporo arterij na nogah. Zapora žil na nogah povzroča gangreno. Ko noga odmre, je potrebna amputacija, kar povzroči veliko invalidnost in hudo psihično breme. Optimalen gleženjski indeks je med 1,00 in 1,40. Vrednosti pod 0,90 in preko 1,41 predstavljajo tveganje in je potreben razširjen pregled pri zdravniku, specialistu za žile. S pravočasno diagnozo se lahko izognemo resnim posledicam. Meritev gleženjskega indeksa je preprosta, hitra in neboleča. Poteka v leže, stopala so gola. Rezultat meritve dobimo v treh minutah. Hkrati z meritvijo gleženjskega indeksa se izmerita tudi krvni tlak in srčni utrip. O izvidu, ki ga preiskovanec prejme takoj, se pogovorimo, svetujemo in glede na rezultat svetujemo ustrezno ukrepanje oz. pregled pri zdravniku.

Zdravstveno-vzgojno svetovanje

Vsi ljudje, ki pridejo k nam na meritve ali samo na pogovor, prejmejo strokovno zdravstveno-vzgojno svetovanje, ki je hkrati prijazno, sočutno in celovito. Vsak prejme tudi izvid, evidenčni kartonček za spremljanje rezultatov, ustrezno literaturo, brošure, knjižice in revijo Za srce.

Posvetovalnica za srce je odprta vsak delovnik. Ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih delamo od 9. do 12. ure ter ob sredah od 11. do 15. ure. Nahajamo se na Dalmatinovi ulici 10 v Ljubljani, v prvem nadstropju. Zaželeno je naročanje, da ni nepotrebne gneče v čakalnici. 

Najhitreje nas dobite preko elektronske pošte na naslovu [email protected] Lahko tudi preko telefonske številke 01 234 75 55 (najlažje ob ponedeljkih in petkih med 8.30 in 9. uro ter ob sredah med 14. in 14.30 uro). 

Prisrčno vabljeni.