Povezujemo se s srcem

Piše: Nataša Jan

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok umrljivosti. Zaradi njih po svetu vsako leto prezgodaj izgubi življenje kar 17 milijonov ljudi. Do srčno-žilnih bolezni najpogosteje privedejo: nezdrav način življenja, kajenje, sladkorna bolezen in visok krvni tlak.

Svetovni dan srca, 29. september

Skupaj s Svetovno zvezo za srce (World Heart Federation) letos že dvaindvajsetič zapored obeležujemo SVETOVNI DAN SRCA tudi v Sloveniji. Ob tem dnevu spodbujamo vse ljudi: POVEZUJMO SE S SRCEM.  

Osrednja prireditev ob svetovnem dnevu srca. Pridružite se.

V soboto, 25. septembra, vabimo na tradicionalno osrednjo prireditev ob svetovnem dnevu srca, ki bo na Prešernovem trgu v Ljubljani. Od 10.00 do 13.00 ure bodo na ogled stojnice z zdravstveno informativno vsebino, meritve (katere meritve bomo izvajali, je odvisno od trenutnih priporočil NIJZ). Na prireditvi bomo poskrbeli za varnostne ukrepe po priporočilih NIJZ. Vstop na prireditev bo mogoč z ustreznim PCT potrdilom.

Po svetu že leto in pol veljajo strogi ukrepi proti bolezni COVID-19, zato se sedaj še toliko bolj zavedamo pomena svojega zdravja in zdravja svojih bližnjih. Tako sporočilo letošnjega svetovnega dneva srca poudarja priložnost za vse nas: da se povežemo s svojim srcem in za njegovo zdravje skrbimo po vseh svojih močeh. Z uporabo digitalnih tehnologij se lahko kljub COVID -19 povezujemo s srci drugih ljudi, bolniki preko telefonov in računalnika lažje najdejo pot do stika z družinami, prijatelji, drugimi pacienti, zdravniki in negovalci. Nihče se ne bi smel počutiti sam in brez pomoči, ko je ta potrebna, tudi v času epidemije.

Poskrbimo za svoje srce tako, da se prehranjujemo na zdrav, uravnotežen način, ne kadimo, se redno in dovolj gibljemo in sproščamo. Digitalna orodja, kot so aplikacije za telefon, nam lahko pomagajo in nas motivirajo, da ostanemo na pravi poti. Redno preverjajmo svoje zdravstveno stanje.

Nekaj preprostih sprememb, ki omogočajo,

da živimo dlje in bolje

  • zmanjšajmo količino zaužitih sladkih pijač in sadnih sokov ter raje izberimo vodo ali nesladkane pijače
  • zamenjajmo slaščice s sadjem
  • skušajmo zaužiti pet porcij (približno za eno pest vsake) sadja in zelenjave na dan – lahko v sveži, zamrznjeni, konzervirani ali sušeni obliki
  • omejimo količino zaužitih alkoholnih pijač v skladu z zdravstvenimi priporočili
  • izogibajmo se predelanim in predpakiranim živilom, ki pogosto vsebujejo preveč soli, sladkorja in nezdravih maščob
  • doma si pripravimo zdrav obrok, ki ga lahko odnesemo s seboj na delo ali v šolo
  • prizadevajmo si za najmanj 30 minut zmerne telesne dejavnosti, vsaj petkrat na teden ali bodimo visoko intenzivno telesno dejavni vsaj 75 minut na teden (npr. 3 krat 25 min)
  • igre, hoja, gospodinjska opravila, ples – vse šteje!
  • povečajmo vsakodnevno telesno dejavnost – izberimo stopnice namesto dvigala ter hojo ali kolo namesto vožnje z avtomobilom ali avtobusom
  • telovadimo s prijatelji in družino, zunaj ali doma – to nas bo spodbujalo in zabavalo
  • naložimo si športno aplikacijo ali uporabljajmo števec korakov (pedometer), da bomo sledili svojemu napredku
  • ne kadimo.