Otečene noge, občutek težke sape in utrujenost? Čas je za zdravnika!

Utrujenost, ki kar ne mine, otečene noge, gležnji in trebuh, občutek težke sape pri vsakdanjih dejavnostih in ponoči, potreba po dvignjenem vzglavju med spanjem – če opazite te znake, se čim prej odpravite k zdravniku, saj so to najpogostejši znaki srčnega popuščanja.

Srčno popuščanje ni običajen del staranja

Mnogi mislijo, da so simptomi srčnega popuščanja le del staranja, vendar to ni res. Srčno popuščanje je napredujoča bolezen, ki sčasoma vedno bolj poškoduje srce. Ko bolezen napreduje, postajajo simptomi vse bolj omejujoči pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Vsak bolnik s srčnim popuščanjem je v nevarnosti, da bo moral zaradi poslabšanja v bolnišnico ali da bo bolezen zanj celo usodna.

V zgodnji fazi srčnega popuščanja so lahko simptomi zelo blagi in bolniki ne občutijo večjega vpliva na svoje počutje. A bolezen sčasoma napreduje, zato je zelo pomembna zgodnja diagnoza, uvedba najboljše možne terapije in sprememba načina življenja čim prej. Tako lahko bolniki upočasnijo napredovanje bolezni in se dlje časa počutijo bolje.

Pet nasvetov, kaj lahko naredimo ob diagnozi srčno popuščanje:

Odkrit pogovor o skrbeh in strahovih

Dobro je, da se bolnik o dvomih, skrbeh in strahovih odkrito pogovarja z nekom, ki mu zaupa, tudi s svojim zdravnikom. Tako se bo lažje soočil z boleznijo.

  • Oblikovanje podporne mreže

Bolniki s srčnim popuščanjem se lahko počutijo osamljeno in izgubljeno. Družina, prijatelji in podporne skupine so lahko pomemben vir podpore, ki bolnikom pomagajo čim bolje nadzorovati bolezen.

  • Redno obiskovanje zdravnika

Bolniki s srčnim popuščanjem morajo redno obiskovati zdravnika, spremljati bolezen in poročati o vseh spremembah, zlasti o poslabšanju simptomov. Ob opaznem poslabšanju simptomov je čimprejšnji obisk zdravnika nujen.

  • Razumevanje terapevtskih možnosti

Bolniku navadno predpišejo več zdravil za zdravljenje srčnega popuščanja. Razumevanje, katera zdravila jemlje, kdaj in čemu so namenjena, bo pomagalo pri boljšem obvladovanju bolezni. Bolnik naj prosi zdravnika, da mu pojasni načrt zdravljenja in vse razpoložljive možnosti zdravljenja.

  • Prilagoditev načina življenja

Sprejemanje in poznavanje bolezni ter simptomov poslabšanja, zdrav način življenja, pravočasno pravilno ukrepanje, upoštevanje priporočil zdravnika, redno jemanje zdravil in redni obiski v ambulanti olajšajo obdobja poslabšanja bolezni in pripomorejo h kakovostnejšemu življenju bolnikov s srčnim popuščanjem.

Vir informacij za ta članek sta izobraževalni spletni strani o srčnem popuščanju www.keepitpumping.com in www.heartfailurematters.org.