Vabilo na spletno okroglo mizo: Družinska hiperholesterolemija

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vas vabi na virtualno novinarsko konferenco/okroglo mizo z naslovom:

»DRUŽINSKA HIPERHOLESTEROLEMIJA«, ki bo v četrtek, 16. septembra 2021 ob 11.00 uri.

Link do zoom seje:

https://zoom.us/j/98556974763?pwd=TjZGMTNVU0N5NE9iS0FKY3pybEVFZz09

Meeting ID: 985 5697 4763

Passcode: 548163

Svetovni dan ozaveščanja o družinski hiperholesterolemiji (v nadaljevanju DH) je vsako leto, 24. septembra. DH je dedna motnja presnove, ki najpogosteje ogroža življenje. Ima jo 1 oseba na 250 prebivalcev Slovenije. Slovenija je še vedno edina država na svetu, kjer v sklopu rednega sistematskega pregleda petletnikov že od leta 1995 poteka populacijsko presejanje otrok za hiperholesterolemijo. V zadnjih letih odkrijemo vsaj 40 otrok s to motnjo, pri vsakem pa ima DH tudi eden od staršev in pa polovica sorojencev. Pri nezdravljeni motnji je napredovanje ateroskleroze pospešeno tako, da je ogroženost teh oseb več kot 10-krat višja, kot med zdravimi vrstniki.

Letos bomo govorili o poteku testiranja pri otrocih in njihovih družinah, o klinični sliki glede genetske okvare in povišanega holesterola in novih izsledkih Pediatrične klinike glede tega. Izvedeli boste kako DH odkrijemo, kako ukrepamo in kakšne so posledice, če ne ukrepamo. Je zdrav način življenja od otroških let naprej dovolj? Kakšno je zdravljenje?

Predstavili vam bomo tudi najnovejše podatke študije, pred nekaj dnevi objavljene v eni najpomembnejših strokovnih revij The Lancet (kjer sta med soavtorji sodelovala tudi doc. dr. Urh Grošelj in prim. Matija Cevc), ki predstavlja prve rezultate iz svetovnega registra oseb z DH, ki narekujejo, da je potrebno zgodnejše odkrivanje DH, večjo uporabo intenzivne terapije za zniževanje lipidov, vključno s kombiniranim zdravljenjem, da se dosežejo cilji najnovejših smernic.

Izvedeli boste katera so najnovejša priporočila v zvezi z lipidi v krvi, kakšno je sledenje zdravstvenega stanja in kako bolniki upoštevajo predpisano zdravljenje, katere so  ciljne vrednosti in ukrepanje za vzpostavitev zdravega načina življenja. Podali bomo tudi informacije glede bolezni COVID-19, ki negativno vpliva na mnoge procese v telesu ter med drugim pospeši aterosklerozo.

Govorca bosta:

  • prim. Matija Cevc, dr. med., KO za žilne bolezni, UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije
  • doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., iz KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, Pediatrična klinika, UKC

Srčno vabljeni ! Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije