Nordijska hoja – vitamin za srce!!

Piše prim. Janez Tasič, dr. med., spec. kardiolog, predsednik podružnice Celje

Zaradi slabe zdravstvene situacije je hoja postala močan dejavnik za ohranjanje zdravje in preprečevanje stresa. Ena od oblik hoje je nordijska hoja, ki postaja vse bolj popularna med zdravimi in bolniki.

Nordijska hoja postaja popularna ne samo zaradi krepitve in ohranjanja zdravja pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, temveč je popularna vse bolj tudi v preventivi debelosti, v šolah hujšanja, v preventivi osteoporoze, pri okvarah sklepov in hrbtenice. V programe šole se vključujejo mladi in starejši, zdravi in številni bolniki. Nordijska hoja je poceni, a učinkovita rekreacija, primerna skoraj za vsakega, ki ima le malo časa, da se nauči pravilne tehnike uporabe palic, ki so tudi relativno poceni. Tako, za to obliko rekreacije potrebujemo le malo dobre volje, palice in primerno lahko obutev ter športno oblačilo.

hoja prijateljice

Začetki nordijske hoje so vezani na tekmovalce v smučarskih tekih. Finski tekmovalci so v poletnih mesecih, ko ni bilo snega, trenirali s tekom, hitro hojo, s smučmi na kolesih, pomagali pa so si tudi s palicami. Smučke na kolesih so imele številne omejitve in tako so si pri hoji raje pomagali s palicami, ki so omogočale hitro hojo po različnih terenih. Ob teh treningih niso niti slutili, da so na poti novega odkritja, ki bo koristno za vse večje število ljudi, ki si želijo ohraniti ali krepiti zdravje.

Ta “ izum “ se je razširil v začetku 90 let prejšnjega stoletja. Hitro je postal popularen. Zaradi enostavnosti, dostopnosti in cene, se je nordijska hoja hitro razširila po Evropi in svetu. Ker so rezultati hitro preverljivi in se kmalu zapaža korist redne vadbe, jo prakticirajo otroci, športniki a tudi bolniki.

Hitro se popravijo težave pri bolnikih z bolečinami v mečih ali sklepih. Nordijska hoja se priporoča v programih in v šolah hujšanja, kjer je nordijska hoja  vrhunska oblika obremenitve, ki spodbuja porabo maščob in kalorij v organizmu, dodatno pa zaradi uspehov nudi pomembno psihološko podporo predvsem za vztrajanje v shujševalnih programih. Poraba kalorij se med nordijsko hojo v primerjavi z normalno hojo  poveča za okoli 40 %. To je posledica aktivacije večje količine mišic, saj se pri normalni hoji uporablja za obremenitev le spodnji del telesa, torej  muskulatura nog. Hoja ima ugoden vpliv  tudi na splošno vzdržljivost, stres, migreno, na srčno-žilni sitem, osteoporozo, sladkorno bolezen, artritis, in bolečine v hrbtenici.

Primerjava obremenitve mišic med nordijsko hojo, tekom in kolesarjenjem.

Ker palice prerazporedijo obremenitev in s tem telesno težo na vse štiri okončine, so sklepi na  nogah razbremenjeni za kar 30 %. To omogočajo palice, ki so obvezna oprema in brez njih ni prave nordijske hoje. Pogosto se postavlja vprašanje o primernosti palic. Nekateri menijo, da so primerne tudi palice, ki jih uporabljamo za hojo v hribe. Pa ni tako.

Palice za nordijsko niso enake palicam za hojo v hribe.

Nordijska hoja zahteva specifične palice, ki so elastične, imajo ergonomsko oblikovan ročaj ki omogoča sproščanje palice med hojo, konica  pa  oprijem in odriv na cestišču,  na skalnem, blatnem in travnatem terenu. Da nam uspe pravilna uporaba palic, morajo te odgovarjati naši velikosti oziroma višini in načinu hoje. Palice so praviloma fiksne (ne teleskopske). Dolžina palic je izračunana po formuli: 0.70 x višina. Pri hoji se  moramo zravnati, glava se rahlo dvigne, ramena potisnemo rahlo nazaj, roke so v rahlem pregibu, hoja pa mora biti enakomerna.

Nordijska hoja se v šoli prične s hojo po ravnem terenu. Tako se najlažje naučimo pravilne uporabe palic, ritma rok,  drže telesa in koordinacije med uporabo palic z obremenitvijo in razbremenitvijo. Ko se naučimo teh pravilnih gibov, bomo z velikim veseljem hodili po vseh različnih poteh, kjer bomo z veseljem uživali v naravi, svežem zraku ter v zavesti da delamo najboljše za svoje zdravje.

Tipična drža telesa pri nordijski hoji.

Pa ne odlašajte! Gibanje povečuje veselje do življenja in povečuje ustvarjalnost.

Za to so odgovorni hormoni, ki se med naporom izločajo v možganih. Začnite s hojo, tudi če niste športnik ali niste vključeni v kakšno športno društvo. Ne odlašajte: bom drugič, sedaj še ni potrebno, nimam časa, itd, niso pravilni odgovori oziroma izgovori! Raje se pozanimajte, kje se lahko opravi osnovni tečaj nordijske hoje, kje lahko kupite palice itd. Pa da ne boste preveč iskali obvestila o nordijski šoli, še nekaj osnovnih informacij za vse, ki se zanimate za takšno obilo rehabilitacije oziroma rekreacije.

Nordijska hoja je primerna tudi za srčne bolnike po miokardnem infarktu, bolnike z ishemično boleznijo srca, motnjami ritma, s povišanim krvnim tlakom a tudi po operaciji na srcu. Je pa dobro, da se predhodno o višini obremenitve (priporočeni frekvenci srca med hojo) posvetujete s svojim kardiologom.

V Celju je z Nordijsko hojo in šolo pričel  Koronarni klub Celje že pred leti. Bili smo prvi, ki smo  v Celju uvedli to obliko rekreacije. Tudi danes se v okviru Koronarnega kluba in Društva Za srce  Slovenije (Celjska podružnica na Glavnem trgu)  izvaja šola Nordijske  hoje a tudi pohodi.

V to šolo se vključujejo predvsem srčni bolniki a tudi sorodniki, ki predstavljajo pomembno podporo, nudijo pa tudi občutek varnosti. Program šole se izvaja redno. Vsak ponedeljek se ob 10 uri dobijo v mestnem parku pohodniki in vaditelji. Točka srečanja je pri splavarju. Program vodijo naši terapevti, ki so opravili tečaj in izpit za vaditelje nordijske hoje in so usposobljeni za delo s srčnimi bolniki.

Izvajanje vaj s palicami.

S palicami k splavarju

Vsi, ki bi radi hujšali tudi z nordijsko hojo, se lahko vključijo v program Cindi,  ki se izvaja v šoli hujšanja v ZD Celje, tretji pa v programih rekreacije, ki jih preko programa Celje zdravo mesto izvajajo skupaj s sodelavci medicine dela, prometa in športa Celje.

Ne odlašajte, začnite s kratko hojo, ki lahko traja le 10 minut. Sčasoma boste napredovali, spoznavali lepote Celjske okolice, ali pa kombinirali hojo z kolesarjenjem, tekom ali celo z plavanjem.