Kardiolog svetuje: Cepljenje in antikoagulacijska terapija

Odgovarja prof. dr. Aleš Blinc, dr. med., glavni urednik; Klinični oddelek za žilne bolezni, Univerzitetni klinični center Ljubljana

Vprašanje

Spoštovani!

Z zanimanjem sledim obvestilom v medijih, ki spodbujajo ljudi k cepljenju proti covid-19. Pravijo, da naj bi bili kronični bolniki, kot so srčno-žilni bolniki v nevarnosti za hujši potek bolezni covid-19. Tudi jaz sem eden od teh bolj ogroženih ljudi. Imam namreč srčno popuščanje, bil sem operiran in sedaj živim z umetno srčno zaklopko, prejemam pa tudi antikoagulantno terapijo. Jemljem še številna druga zdravila. Kaj menite, je cepljenje priporočljivo zame? Strah me je, da bi zdravila, ki jih jemljem vplivala na cepivo ali obratno? Skrbi me pa tudi, da bi ob injekciji cepiva zakrvavel in bi nastale težave, saj jemljem zdravila proti strjevanju krvi (kot sem prej omenil, antikoagulantno terapijo).

Sem član Društva za zdravje srca in ožilja in se vam zahvaljujem za vašo dragoceno pomoč, nasvete, koristne članke v reviji Za srce, udeležujem se pohodov in večkrat se odpravim tudi na meritve in pogovor v Posvetovalnico Za srce v Ljubljani. Želim vam še naprej tako uspešno delo!

Hvala za vaš odgovor.

Branko

Op.: Vprašanje je bilo posredovano po e–pošti in je delno lektorirano

Odgovor

Spoštovani Branko,

cepljenje bolnikov, ki prejemajo antikoagulacijsko zdravljenje, je varno, če je znan antikoagulacjski učinek varfarina in če INR ne presega terapevtskega območja. Svetujemo torej, da dan pred načrtovanim cepljenjem obiščete svojo antikoagulacijsko ambulanto, kjer vam bodo izmerili INR. Pri cepljenju uporabljamo tanko iglo, ki doseže deltoidno mišico v zgornjem delu nadlakti. Po vbrizganju cepiva svetujemo dve minuti čvrstega pritiska na cepilno mesto  z drugo roko – brez drgnjenja ali masiranja. Enako svetujemo bolnikom, ki prejemajo nova antikoagulacijska zdravila (dabigatran, rivaroksban ali apiskaban). Ob cepljenju bolnikov na antikoagulacijskem zdravljenju lahko pride do manjšega hematoma, vendar je korist od cepljenja pri ogroženih skupinah mnogo večja od škode, ki jo povzroči podplutba na nadlakti.

Med zdravili za srčno popuščanje in antikoagulacijskimi zdravili ter cepivom na osnovi RNA ni medsebojnih učinkov. Odobreno cepivo družb Pfizer/BioNTech in Moderna v telo vnese informacijsko RNA, na podlagi katere naše celice izdelajo neškodljivo beljakovino, ki je zelo podobna bodici S, s katero se novi koronavirus pripenja na človeške celice. Bodica S brez ostalih komponent virusa ne more povzročiti okužbe, kot tujek pa jo prepozna naš imunski sistem, ki proti njej izdela nevtralizirajoča protitelesa in ustvari tudi celični imunski odziv. Nevtralizirajoča protitelesa proti bodici S ob morebitnem stiku z novim koronavirusom preprečijo vstop virusa v telo – tako da v večini primerov do okužbe sploh ne pride; če pa že, je okužba blaga.

Stranski učinki cepljenja so praviloma blagi. Prihaja do bolečin na mestu vboda, lahko tudi do povečane utrujenosti, glavobolov, malce povišane telesne temperature – vendar so ti učinki zanemarljivi v primerjavi z bolezenskimi znaki kovida. Cepljenje vsekakor toplo priporočamo!