Kardiolog odgovarja: Prezgodnji utripi srca

Na vprašanja odgovarjata: Prim. Boris Cibic, upokojeni kardiolog in prof. dr. Aleš Blinc, kardiolog

Vprašanje

»Pozdravljeni!

Decembra mi je bila po opravljenem UZ srca postavljena diagnoza PSVT (paroksizmalna supraventrikularna tahikardija), po domače rečeno napadi hitrega bitja srca (pulz v času napadov, ki sem jih doživljala v preteklih letih, je bil več kot 200 utripov na minuto, zaradi česar sem nekajkrat dobila adenozin). Za preprečevanje nadaljnjih napadov je kardiolog predlagal jemanje beta-blokatorjev, tako da zdaj redno jemljem Sobycor, 1,25 mg dnevno. Do pred nekaj tedni sem se počutila odlično, saj so mi zdravila umirila nemirno srce. Težave pa so se pojavile pred cca. 3 tedni, in sicer v obliki čudnih preskakovanj srca (tako v mirovanju kot med hojo). Čez celoten dan mi srce preskoči cca. 50-100 krat, občutek je tak, kot bi se mi srce ustavilo, čemur sledi močan utrip. Nekajkrat me je ob tem utripu tudi zabolelo. S prstnim oksimetrom sem si začela redno meriti srčni utrip, ki je v povprečju v mirovanju med 60 in 70, občasno pade tudi pod 60 ali zraste malo nad 70. Bila sem že pri osebni zdravnici, ki mi je dala napotnico za holter, a imam zaradi dolgih čakalnih dob pregled šele čez nekaj mesecev. Ker resnično ne vem, kako bi si pomagala do boljšega počutja, saj me je preskakovanje srca začelo resnično skrbeti, vas lepo prosim za nasvet. Ali je možno, da so za moje zdravstveno stanje kriva zdravila (Sobycor), kajti res ne najdem vzroka, zakaj bi se mi to kar naenkrat začelo dogajati. Kje bi še lahko bili vzroki za te preskoke? Naj povem, da sem zaradi slabega počutja prenehala kaditi, sicer se trudim čimbolj zdravo živeti, ne uživam alkohola, jem raznovrstno hrano, prav tako v službi nimam pretiranega stresa. Lepo vas prosim za vaš strokovni nasvet, saj v dani situaciji ne vem, na koga naj se obrnem. In seveda najlepša hvala.«

* Vprašanje je bilo posredovano po e–pošti in je delno lektorirano

Odgovor

Diagnozo paroksizmalne supraventrikularne tahikardije (PSVT) so vam gotovo postavili z EKG, z UZ srca pa so najbrž potrdili, da nimate strukturnih motenj v srcu. PSVT je ena od aritmij, pri kateri gre za prehoden »kratek stik« v srcu, ko električni tok kroži po preddvorih in spodbuja utripanje srca s frekvenco 130 – 230/min, običajno okrog 180/min. PSVT nastane nenadoma in se tudi prekine nenadoma, zato jo pogosto zamenjujejo z napadi panike. PSVT lahko poskušamo prekiniti z masažo karotidnega sinusa na vratu, v trdovratnih primerih pa z vbrizganjem zdravila adenozin, kot ste opisali. PSVT ni nevarna aritmija, če v srcu ni nenormalne električne poti, ki impulze iz preddvorov pelje v prekate, kar v redkih primerih sproži ventrikularno fibrilacijo.

Vaša sedanja težava pa so prezgodnji utripi srca, ki jih imamo vsi, moteči pa postanejo, kadar jih je preveč. Prezgodnjega utripa ne čutimo, zaznamo pa naslednji utrip, ki je močnejši, saj se srce po pavzi, ki sledi prezgodnjemu utripu, močno napolni in posledično močneje skrči. Tudi za prezgodnje utripe velja, da praviloma niso nevarna motnja srčnega ritma, zlasti če niso povezani s strukturno boleznijo srca. Kot ste opisali, so vam UZ srca že opravili in domnevam, da je bil izvid normalen. Kadar so prezgodnji utripi zelo pogosti, priporočamo kontrolirati delovanje ščitnice, določiti TSH. Odmerek blokatorja beta Sobycorya, ki ga jemljete, je zelo majhen. Predlagam, da se posvetujete s svojo zdravnico, ali lahko odmerek povečate, da bo ponovno učinkovit. Vsekakor tudi vztrajajte pri zdravem življenjskem slogu in opravite načrtovano 24-urno snemanje EKG (Holter).