Mesec svetovanja o periferni arterijski bolezni – PAB

MESEC SVETOVANJA O PERIFERNI ARTERIJSKI BOLEZNI (PAB)

Vabljeni na meritve in svetovanje

V času akcije bodo potekala svetovanja o bolezni PAB in zdravju arterij ter meritve krvnega tlaka, srčnega utripa, saturacije (brezplačno), meritve gleženjskega indeksa (cena: 6 EUR). Gleženjski indeks je osnovna neinvazivna presejalna preiskava, s katero odkrivamo PAB na nogah.

Kdaj? Mesec svetovanja poteka od 1. 4. 2022 do 30. 4. 2022

Kje? Obiščite nas na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije, Posvetovalnica za srce, Dalmatinova 10, Ljubljana, v času uradnih ur (ponedeljek, torek, četrtek, petek od 9.00 do 12.00 in sreda od 11.00 do 15.00).

Kako na meritev in posvet? Naročanje je obvezno, preko e-pošte:  [email protected] ali na telefon:  01 234 75 55 (naročite se lahko vsak ponedeljek in petek med 8.30 in 9.00 ter vsako sredo med 14.00 in 14.30).

Kaj je PAB oz. periferna arterijska bolezen?

Normalno prehodne arterije zagotavljajo nemoteno oskrbo tkiv in organov s krvjo. V procesu ateroskleroze oz. poapnenja žil, se začnejo v stenah arterij kopičiti maščoba, kalcij, vnetne celice,… in svetlina arterij se začne ožati.  Zaradi zožitve v žili se krvni pretok upočasni. Ko bolezen napreduje, se pretok popolnoma ustavi.  Če so prizadete arterije na nogah (manj pogosto na rokah), govorimo o PAB. Značilna za to bolezen je klavdikacijska bolečina oz. občasno šepanje, ko se med hojo pojavi huda bolečina v nogah, ki preneha po krajšem počitku. Ko je pretok ustavljen (bolečina prisotna že v mirovanju), pride do razjed na koži in kasneje do odmrtja tkiva oz. gangrene.

Mesec svetovanja o PAB in zdravju arterij je, v sodelovanju z Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije, omogočilo podjetje  BAYER.