Krepimo spomin

Piše: Anja Lesar, PR članek

Živimo v času, ki od nas zahteva vedno več. Vsako sekundo smo podvrženi novim informacijam, saj so postale najmočnejše sodobno orodje. Že vsakdanje življenje zahteva, da si zapomnimo celo vrsto drobnih, a pomembnih stvari. Pri vseh naših miselnih dejavnostih nam je v oporo spomin, saj nam pomaga, da delo opravimo in še izboljšamo svojo učinkovitost.

 

Kaj se dogaja v možganih?

Možgane sestavlja na milijarde živčnih celic, ki so zadolžene za različna opravila. Nekatere sodelujejo pri mišljenju, učenju in pomnjenju, spet druge pri orientaciji in čutnih zaznavah. Delujejo kot miniaturne tovarne: sprejemajo pošiljke, ustvarjajo energijo, sestavljajo opremo in odvažajo odvečne snovi. Procesirajo in skladiščijo informacije ter komunicirajo z drugimi celicami, vse to pa zahteva popolno koordinacijo ter ogromne količine energije in kisika.

Med 20. in 30. letom začnemo postopoma izgubljati živčne celice, naše telo pa začne proizvajati manj kemičnih snovi, ki jih možgani potrebujejo za svoje delovanje. Starejši, kot smo, bolj te spremembe vplivajo na naše možgane. Proces staranja lahko vpliva na to, kako možgani shranjujejo podatke in kako jih prikličejo iz spomina. Propadanje in razkroj živčnih celic privede do izgube spomina, sprememb v osebnosti in težav pri opravljanju vsakdanjih opravil.

Kaj lahko storite sami?

Motnje spomina srečujemo v vseh življenjskih obdobjih, vendar jih mlajši redkeje omenjajo. Največkrat gre za obremenjene, dejavne ljudi, ki se zaradi hitrega življenjskega ritma slabše zberejo in si težko zapomnijo nekatere podatke, številke, formule in podobno. Z upoštevanjem nekaj preprostih navodil, na primer s počitkom med delom, organiziranostjo pri delu in redno telesno vadbo, lahko vsakdo tudi svoj um ohranja v ustrezni formi. Da bi imeli bolj »fit« možgane, si lahko pomagamo na različne načine. Tudi z vajami za krepitev spomina. Vajam rečemo tudi mnemotehnike. Gre za vaje, ki nam olajšajo proces pomnjenja, zapomnitve. Lahko so besedne, številčne ali vizualne.

Primeri mnemotehnik

Lunine mene

Kdaj je prvi in kdaj zadnji krajec, kako si to zapomniti? Ob prvem krajcu se Luna Debeli, ob zadnjem pa Crkuje, črki spominjata na obliko Lune.

Število dni v mesecu – kateri mesec jih ima koliko?

Če pogledamo členke (glej sliko) si zapomnimo, kateri meseci imajo 30 in kateri 31 dni. To lahko storimo tudi na klavirski tipkovnici. Če začnemo na fonu f, črne tipke predstavljajo mesece s 30 (28 oz. 29) in bele z 31 dnevi.

Kako si zapomniti geslo na računalniku

Računalniška gesla si lahko zapomnimo in jih tudi tvorimo z uporabo mnemotehnike. Namesto gesel 12345 in marija74 si lahko izmislimo dobro geslo sir3zzgvd. Pri tem uporabimo mnemotehniko: Seveda imam rad 3 zrezke z gobami vsak dan.

Dvoročno risanje

Istočasno vzemite v roke dva svinčnika. Predse položite list papirja. Nanj rišite z obema rokama istočasno naslednje oblike:

  1. dva križa
  2. dve jajci
  3. dve osmici
  4. dva kvadrata

Kasneje lahko rišete tudi druge oblike, pomembno je, da rišete z obema rokama hkrati.

Pri težavah s spominom in koncentracijo si pomagajte z zdravilno rastlino ginko

Ginko (Ginko biloba) spada med najpogosteje proučevana in najbolj raziskane zdravilne rastline. Znanstveniki so proučevali uporabo izvlečka iz ginkovih listov za zdravljenje ali preprečevanje bolezni pri človeku, predvsem za zdravljenje motenj spomina in koncentracije, motenj prekrvitve okončin ter vrtoglavice in šumenja v ušesih. Najbolj znani so tisti, kjer izdelki z ginkom preprečujejo in zdravijo motnje spomina in koncentracije. Sem se uvršča tudi Krkin Bilobil.

V Evropi izvleček iz ginkovih listov najpogosteje uporabljamo za preprečevanje in zdravljenje motenj spomina in koncentracije. Njegovo učinkovitost so dokazale številne klinične študije. Ugotovili so, da je izredno pomemben za zdravljenje in tudi za preprečevanje bolezni. Propadanje živčnih celic pogosto povzroči oksidativni stres, pri katerem nastajajo prosti radikali, zato so za zdravilne učinke ginka pomembni flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti oziroma kot lovilci radikalov. Njihove učinke dopolnjujejo terpenoidi, ki izboljšajo prekrvitev (in s tem oskrbo možganov s hranili in kisikom) ter živčne celice ščitijo pred poškodbami in odmrtjem. Pomembno je tudi, da se delovanje vseh teh zdravilnih učinkovin smiselno dopolnjuje, tako da se posamezni zdravilni učinki še okrepijo.*

Na voljo so tudi zdravila z izvlečkom ginka, ki razširijo krvne žile in izboljšajo pretok krvi v možganih ter tako izboljšujejo miselne sposobnosti. Mednje se uvršča tudi Bilobil, ki je kakovosten, varen in učinkovit izdelek naravnega izvora, ki izboljšuje miselne sposobnosti – koncentracijo in spomin. Več tudi na www.bilobil.si.

Nasveti za krepitev možganov

Z upoštevanjem preprostih nasvetov boste izboljšali delovanje svojih možganov. Telesna vadba naj postane vsakodnevno opravilo, saj prispeva k boljši koncentraciji in pozornosti. Pol ure hoje, kolesarjenja, plavanja ali plesa na dan bo dovolj za povečanje pretoka krvi po vsem telesu, tudi v možganih.

  1. Naporno delo občasno prekinite s počitkom.Privoščite si ga, preden vas napor popolnoma izčrpa.
  2. Organizirajte se.Sestanke, dogodke in stvari, ki jih morate opraviti, si zapišite v poseben zvezek ali rokovnik. Lahko jih tudi na glas preberete, ker si jih tako lažje zapomnite. Izberite posebno mesto za spravljanje denarnice, ključev in drugih pomembnih stvari.
  3. Osredotočite se.Zmanjšajte število stvari, ki vas motijo, in nikar ne poskušajte storiti vsega hkrati. Če se boste bolj osredotočili na tisto, kar si želite zapomniti, boste ta podatek kasneje lažje priklicali v spomin. Stvari, ki si jih želite zapomniti, skušajte povezati s svojo najljubšo pesmijo ali kakšno drugo stvarjo, ki vam je blizu.
  4. Zmanjšajte stres.Stresni hormon kortizol lahko v vaših možganih poškoduje del, ki je odgovoren za miselno storilnost.
  5. Naučite se tehnik sproščanja.Zaprite oči, globoko vdihnite in izdihnite, osredotočite se na posamezne dele svojega telesa in sprostite mišice. V mislih se lahko odpravite na miren, sproščujoč kraj. To vam bo zagotovo pomagalo pozabiti misli, ki vam rojijo po glavi.
  6. Urite spomin.Učite se tujih jezikov in se na pamet naučite pesmico. Povejte svojemu najbližjemu vsebino knjige, ki ste jo prebrali. Rešujte križanke in igrajte šah.
  7. Redno se družite.Druženje pomaga pri zmanjševanju stresa, ki lahko povzroča upad miselnih sposobnosti. Kadarkoli je le mogoče, se srečujte s svojimi bližnjimi, prijatelji in drugimi ljudmi.
  8. Ne podcenjujte pomembnosti zdrave prehrane.Prehrana, ki je dobra za vaše srce, je dobra tudi za vaše možgane. Jejte več sadja, zelenjave in celih zrn ter jedi z malo maščobe (pusto meso, perutnina brez kože, ribe). Pijača je prav tako pomembna. Če pijete premalo vode in preveč alkohola, to lahko vodi do zmedenosti, spomin pa vedno bolj peša.

* http://www.bilobil.si/si/mesta-delovanja/bilobil-izboljsa-miselne-sposobnosti/