KOVID-19 ter njegovi učinki na zdravje srca in ožilja

Z boleznijo kovid-19 se srečujemo leto dni. Kljub zdravljenju so mnogi bolniki podlegli bolezni, še več pa jih ima dolgotrajne posledice, ki jih še ne poznamo dovolj oz. dovolj dobro.

Posreden škodljiv učinek kovida-19 občutijo bolniki, ki te bolezni nimajo, saj so zaradi – zgolj na videz – manj resnih zdravstvenih težav pogosto zapostavljeni. Spreminjajo jim datume zdravniških pregledov, kontrol, včasih čakajo celo tako dolgo, da mnogi bolniki menijo, da so izbrisani iz sistema.

Tako so tudi bolniki s kardiovaskularnimi boleznimi utrpeli posledice, včasih celo zelo hude in nepovratne.

Neposredni učinki kovida-19 na zdravje srčno-žilnih bolnikov:

  • Opažanje številnih, tudi smrtonosnih, škodljivih učinkov kovida-19 na srčno-žilne bolezni.
  • Kardiovaskularne bolezni, sladkorna bolezen, kronična odpoved ledvic, bolezni dihal (astma, KOPB, pljučna fibroza), povišan krvni tlak in povišan holesterol v krvi so same po sebi dejavnik tveganja pri bolnikih s kovidom-19.
  • Na kakšen način kovid-19 povzroča srčne okvare in poškodbe žilja še ni dodobra raziskano, a obstaja sum, da te težave povzroča hudo splošno vnetje.
  • Bolniki, ki imajo zmerno do hudo obliko te bolezni, imajo večje tveganje za vnetje srčne mišice, srčni infarkt, motnje srčnega ritma, srčno popuščanje, pljučno embolijo, trombozo, kardiogeni šok, kardiomiopatijo, disfunkcijo desnega prekata  ter verjetno še za stanja, ki v tem času niso bila odkrita.
  • Tudi asimptomatski bolniki bi lahko imeli težave s srcem, kažejo trenutne raziskave.

Posredni učinki kovida-19 na bolezni srca in ožilja:

  • Znatno zmanjšanje (od 25% do 40%) števila bolnikov, ki so sprejeti v bolnišnico zaradi srčnega infarkta in možganske kapi. Razlogi so mnogi: od strahu bolnikov pred okužbo s koronavirusom v bolnišnici do kasnejšega odziva preobremenjenih reševalnih služb nujne medicinske pomoči.
  • Če ne bomo ogroženim bolnikom omogočili dostopa do diagnostičnih postopkov in zdravljenja, bo število nezdravljenih ali pozno zdravljenih srčno-žilnih bolezni naraslo.
  • Primer: Zaradi slabšega zdravljenja diabetičnega stopala ob pandemiji v Italiji je prišlo do velikega pojava gangrene na nogah in posledično amputacij. V obdobju zaprtja  je bila dvakrat večja verjetnost za pojav gangrene in trikrat večja možnost za amputacijo kot v istem časovnem obdobju pred zaprtjem države.

Rešitve za vaskularne preglede med pandemijo:

–  Uvedba rednih preventivnihvaskularnih pregledov za ogrožene osebe in tudi za splošno populacijo po dogovoru

Telemedicina: pacientu izmerimo gleženjski indeksa za oceno periferne arterijske bolezni npr. v Posvetovalnici za srce, ki deluje znotraj Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in nato pacient izvid skenira oz. pošlje osebnemu zdravniku, ki ga lahko napoti na nadaljnjo diagnostiko k zdravniku specialistu.

Članek povzela po originalnem članku, ki je objavljen na spletni strani podjetja Mesi Jasna J. Petrovčič, pro. zdr. vzg., vodja posvetovalnice

Vabljeni na preventivne preglede in posvet  v Posvetovalnico za srce

(Dalmatinova 10, Ljubljana)

Uradne ure za obisk Posvetovalnice:

  • ponedeljek, torek, četrtek, petek od 9. do 12. ure
  • sreda od 11. do 15.ure.

Dobrodošli!

Obvezno naročanje zaradi epidemije/varovanja zdravja:

  • e-pošta [email protected]
  • telefon 01/234 75 55 (ponedeljek in petek od 8.30 do 9.00 ter sreda od 14.00 do 14.30).

Storitve v Posvetovalnici za srce se izvajajo v skladu z vsemi navodili in priporočili glede zaščite pred korona virusom.