Piše aist. Mia Majerr, mag. dietet., Onkološki inštitut Ljubljana
Zajtrk naj bi bil najpomembnejši obrok dneva in uravnotežen zajtrk naj bi vseboval vsa makrohranila, tudi beljakovine. Kako torej obogatiti zajtrk z beljakovinami? Poglejmo skupaj na prikazu primera. Za začetek je prikazana začetna osnova zajtrka, ki jo sestavljajo suhi ovseni kosmiči, skuhani v mleku, katerim so dodani med, jagodičevje in oreščki.
Nato smo pri prikazu treh primerov pri vsakemu dodali enak volumen treh različnih mlečnih izdelkov, ki se razlikujejo po vsebnosti beljakovin in posledično vsebnosti levcina. Pri prvem primeru smo dodali 100 g puste skute, pri drugem 100 pravega grškega jogurta z 2 % mlečne maščobe in pri tretjem 100 ml mleka z visoko vsebnostjo beljakovin (1 liter mleka vsebuje 60 gramov beljakovin). Odvisno od vaših prehranskih potreb in ciljev lahko naslednjič za beljakovinsko obogatitev ovsenih kosmičev dodate enega od prikazanih mlečnih izdelkov.
Pa dober tek.
