Brin Najžer je za vas pripravil okusno kosilo, od predjedi do sladice. Vabljeni, da recepte poskusite tudi sami.
Predjed
Solata iz rdečega zelja s karameliziranimi orehi
Sestavine (za 2 osebi):
1 manjša glava rdečega zelja, 100 g orehovih jedrc, 3 jedilne žlice javorjevega sirupa, 15 g masla, oljčno olje, redči vinski kis, poper
Zelje očistimo in naribamo. V večjo ponev damo jedilno žlico oljčnega olja in maslo, ter na srednjem ognju segrevamo, dokler se maslo ne stopi in se začne rahlo peniti. Dodamo orehova jedrca in jih med stalnim mešanjem kuhamo 2 minuti. Dodamo ščep soli in popra ter javorjev sirup. Med rednim mešanjem kuhamo še 3-5 minut, dokler se jedrca ne karamelizirajo. Nato jih prestavimo na list peki papirja in jih enakomerno razporedimo, da se ohladijo. Če so se sprijeli skupaj, jih razdrobimo. Hladimo jih vsaj 5 minut, med tem ukisamo zelje po okusu in na koncu vanj vmešamo še orehe.
Glavna jed
Svinjski file z omako iz javorjevega sirupa
Sestavine (za 4 osebe):
1 svinjski file (800 g), 3 jedilne žlice dijonske gorčice, 2 jedilni žlici javorjevega sirupa, 250 g brstičnih ohrovtov, šetraj, timijan, repično olje, jabolčni kis, poper
File po potrebi obrežemo in odstranimo odvečno maščobo ter popivnamo s papirnato brisačo. V skodelici zmešamo eno jedilno žlico dijonske gorčice in ščep popra ter z njim premažemo meso. V večjo ponev damo dve jedilni žlici repičnega olja in na njem z vseh strani popražimo meso, približno 5-8 minut. Nato ga prestavimo v rahlo namaščen pekač in pečemo v predogreti pečici 20-25 minut na 220 stopinjah.
Če imamo ponev, ki jo lahko postavimo tudi v pečico, mesa ni treba prestavljati v drug pekač. Ko je meso pečeno, ga pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati še 5 minut. Ko je ponev, v kateri smo pekli meso, še vroča, vanjo nalijemo kis in z lopatico postrgamo vse ostanke od pečenja mesa, nato dodamo javorjev sirup in preostalo dijonsko gorčico in z metlico mešamo, da nastane gladka omaka. Omako pustimo nežno vreti približno 5 minut, da se primerno zgosti, tik pred koncem dodamo še suh šetraj in timijan, po okusu. Brstične ohrovte očistimo in jih v rahlo osoljenem kropu kuhamo približno 8 minut, dokler se ne zmehčajo. Postrežemo jih zraven pečenke, ki smo jo prelili z omako.

Poobedek
Pečene hruške z javorjevim sirupom
Sestavine (za 2 osebi):
2 zelo zreli hruški, pol čajne žličke cimeta, 60 ml javorjevega sirupa, 1 strok vanilije
Hruški operemo in prerežemo na polovico. Z jedilno žlico ali žlico za sladoled izdolbemo peške. V manjši pekač, obložen s peki papirjem, položimo polovice hrušk z lupino navzdol. Če ne ležijo naravnost, lahko na dnu odrežemo majhen košček, da imajo na spodnji strani ravno podlago. Po vrhu potresemo s cimetom. Iz vaniljevega stroka z nožem izluščimo semena in jih z vilico ali metlico umešamo v javorjev sirup, ter nato z njim prelijemo hruške. Pečemo v predogreti pečici na 180 stopinjah približno 25 minut, oziroma dokler se hruške ne zmehčajo in na robovih rahlo porjavijo. Če imamo manj zrele hruške, lahko čas pečenja podaljšamo za nekaj minut. Ko so pečene, jih pustimo, da se malo ohladijo in jih postrežemo še tople.
Besedilo in foto: Brin Najžer