Kajenje in tesnoba

Kadite? In se vam zdi, da s kajenjem premagujete svoje čustvene stiske? Morda se vam celo zdi, da ste po naravi nekoliko nervozni in vam cigarete pomagajo premagovati tesnobo, žalost, jezo ali vam olajšajo življenje, ko ste pod stresom?

Potem je ta prispevek za vas in vas posebej vabimo, da berete naprej! Morda vas preseneti povezava med kajenjem in občutkom tesnobe.

Kadite, da ublažite občutek stresa in tesnobe? Pa ste vedeli, da prav upad nikotina v možganih povzroči občutke podobne tesnobi?

V časih pandemije s korona virusom imajo zdravstveni strokovnjaki razlog več, da ponovno preučujejo povezavo med tesnobo in kajenjem. Postavlja pa se vprašanje, ali tesnoba povzroči, da ljudje kadijo, ali kajenje povzroča tesnobo? Je eno ali drugo?

Tako kot mnogi drugi vidiki duševnega zdravja in zasvojenosti, tudi tukaj težko oblikujemo sklepe, ki bi držali absolutno in v vseh pogojih. »Mislim, da smo pri tej temi ustvarili več vprašanj, kot imamo odgovorov,« je dejal Brian Hitsman, izredni profesor preventivne medicine na Medicinski fakulteti Northwestern University Feinberg v Chicagu.

Anksiozne motnje in kajenje

Anksiozne motnje so kompleksna oblika duševnega stanja, ki zajemajo vse, od fobij in napadov panike do močnega strahu pred socialnimi razmerami in kronične zaskrbljenosti.

Podatki iz raziskave, ki je vključevala ameriške kadilce, kažejo na to, da skoraj polovica ljudi (45%), ki ima resno anksioznost, uporablja tudi tobak. Sem sodijo kajenje, vajpanje oziroma uporaba elektronskih cigaret in upora drugih tobačnih izdelkov, npr. tobak, ki se žveči.

Tudi med tistimi z milo obliko anksioznosti, je 30% takih, ki uporabljajo tobak. Medtem, ko je med tistimi, ki navajajo milo obliko tesnobe ali nimajo s tesnobo težav, le 18% takih, ki uporabljajo tobak.

Druge raziskave kažejo celo na višjo stopnjo anksioznih motenj med kadilci v primerjav s splošno populacijo.

Študija, objavljena lani v Current Psychiatry Reports, pa navaja, da kljub trdnim dokazom, ki povezujejo kajenje in tesnobo, obstajajo precejšnja odstopanja glede natančne vloge tesnobe pri začetku in prenehanju kajenja ter tega, kako močno nekdo kadi.

Vzročno posledična zanka kajenja

Lorra Garey, glavna avtorica študije, je dejala, da zloraba alkohola in drugih substanc lahko zamegli pravo povezavo med kajenjem in tesnobo. »Težava je tudi v tem, da gre za vzročno-posledično zanko. Ker je kadilec zasvojen z nikotinom, bo ob zmanjšanju oz. nekajenju občutil simptome, ki so podobni tem pri občutenju tesnobe. Zato bo posegel po cigareti«, je povedala Garey, docentka za raziskave na Univerzi v Houstonu.

Kadilci namreč zmotno verjamejo, da bo pokajena cigareta odpravila občutek tesnobe, oziroma, da jih kajenje umirja in odpravlja tesnobo in negativna čustvena stanja. V resnici pa se zgodi to, da se kadilci po kajenju počutijo bolje le zato, ker z novo dozo nikotina odpravijo odtegnitveni sindrom, ki se pa, kot smo napisali na začetku, pojavi, ko nivo nikotina v možganih pade. Torej kajenje razumemo kot povzročitelja občutka tesnobe.

Kadilci zmotno verjamejo, da bo pokajena cigareta odpravila  občutek tesnobe, oziroma, da jih kajenje umirja in odpravlja tesnobo in negativna čustvena stanja. V resnici pa se zgodi to, da se kadilci po kajenju počutijo bolje le zato ker z novo dozo nikotina odpravijo odtegnitveni sindrom.

 V času pandemije covid-19 se je povečalo število dejavnikov, ki prispevajo k tesnobi. Če omenimo le dve, finančna stiska in težave z zagotavljanjem varstva otrok pri delu do doma, sta dovolj, da človek čuti pritisk. Poleg so, seveda, še številne druge duševne stiske, ki sledijo posredno in neposredno iz situacije.

 V tem času so raziskovalci zaznali tudi bolj pogosto kajenje kadilcev. Lahko bi torej rekli, da kadilci pogosteje posegajo po cigaretah, ker verjamejo, da jih le-te pomirijo, posledično pa možgane navajajo na vedno višje doze nikotina. Na višjo dozo nikotina se možgani hitro navadijo in jo želijo vzdrževati, kar kadilec občuti kot odtegnitvene simptome, ki začetne občutke tesnobe še poglobijo. Kadilec se znajde v začaranem krogu, v katerem postopoma povečuje število pokajenih cigaret, pri čemer pa ne razume, da dodatne občutke, podobne tesnobi, povzroča padec nikotina v možganih in ne toliko sama covid-19 situacija.

Kaj storiti, da izstopimo iz vzročno-posledične zanke kajenja?

Kadilec se mora predvsem prvo zavedati, da kajenje v telesu sproži odzive, ki so NASPROTNI tem, ko smo sproščeni. Kajenje poviša srčni utrip in negativno vpliva na celoten kardiovaskularni sistem, saj sprošča kemikalije, ki povzročijo odzive v celotnem telesu. Možgani kadilca izločajo tudi manj dopamina – hormona, ki je odgovoren za občutenje sreče in dobre volje. Količino dopamina poveča šele pokajena cigareta, torej nov vnos nikotina do možganov.

Edina trajna rešitev za izhod iz vzročno-posledične zanke kajenja je opustitev kajenja.

Vsakodnevna vadba, zdravila na recept in nadomestni nikotinski izdelki, kot so žvečilni gumi, obliži ali pastile, lahko pomagajo premagati hrepenenje, ki ga kadilec čuti ob prenehanju kajenja. Prav tako obstaja brezplačna anonimna telefonska številka:  080 27 77 in druge svetovalnice za opuščanje kajenja.

Opustitev kajenja pa ima še pomemben pozitivni psihološki učinek, ki se premalo poudarja. Med drugim si  lahko oddahnete od tega, da ste zasvojeni od nečesa, kar vam škodi.

Za kadilce, ki imajo še anksiozno motno, so se kot najbolj učinkovite metode izkazale gibanje, pozitivna miselnost in izvajanje dihalnih vaj s trebušno predpono.

Kajenje je tudi finančno breme. Uporabite naš kalkulator stroška kajenja in preverite, koliko denarja porabite za nakup tobaka = Kalkulator: Strošek kajenja. Naj vam zmanjšanje stroška na račun kupljenih cigaret prav tako služi kot dober motivator za prenehanje kajenja. Le kaj bi si na letni ravni lahko privoščili, če bi denar, namesto za cigarete, dajali v hranilnik!

Opustitev kajenja pa ima še pomemben pozitivni psihološki učinek, ki se premalo poudarja. Med drugim si  lahko oddahnete od tega, da ste zasvojeni od nečesa, kar vam škodi in se osredotočite ter nadomestite kajenje z zdravo navado, v kateri resnično uživate, tako v kratkoročnih, kot dolgoročnih posledicah.

~

Piše Darija Cvetko, strokovna sodelavka na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije

Uporabljeni viri:

https://medicalxpress.com/news/2021-01-anxiety-linked-smokingbut-hazy.html, 15. 2. 2021