Jemanje zdravil pri srčnem popuščanju in obvladovanje simptomov

Po postavitvi diagnoze bo zdravnik skupaj z vami izbral optimalen načrt obravnave, ki vključuje tudi jemanje zdravil. Razumljivo je, da se vam lahko jemanje večjega števila tablet in kapsul zdi zahtevno.

Vaše sodelovanje je zelo pomembno, saj le redno jemanje zdravil po navodilih zdravnika pozitivno vpliva na vaše zdravje in počutje.

Pri jemanju zdravil se lahko pojavijo prehodna poslabšanja počutja, kar je za nekatera zdravila običajno. Pred morebitno spremembo odmerka ali opustitvijo zdravila se vedno posvetujte z zdravnikom.

Nekaj splošnih nasvetov pri jemanju zdravil:

  • priporočamo, da imate dober pregled nad tem, katero zdravilo jemljete in kako pogosto. O delovanju posameznega zdravila se lahko pogovorite z zdravstvenim osebjem;
  • nekatera zdravila je treba začeti jemati v majhnih odmerkih in jih postopoma povečevati do ciljnega odmerka. Pri tem se lahko pojavijo prehodna poslabšanja počutja. Pred morebitno spremembo ali opustitvijo zdravila se posvetujte z zdravnikom;
  • morda morate jemati veliko zdravil – ampak, saj veste, vsako od njih ima drugo nalogo;
  • potrudite se, da ne izpustite nobenega odmerka in da boste vsako zdravilo vzeli ob pravem času, kot vam je naročil zdravnik. V pomoč vam je lahko dnevni vsebnik za zdravila;
  • ne pozabite, pri zdravljenju se z zdravnikom trudita skupaj in sodelujeta. Pogovorite se z zdravnikom o svojem počutju in o tem, kako zdravila vplivajo na vas. Prosite ga za posvet in pomoč, če kaj potrebujete.

Zelo pomembno je, da zdravila jemljete redno, saj vam pomagajo obvladovati simptome bolezni.

Glavni simptomi srčnega popuščanja

Čeprav je srčno popuščanje kronična bolezen, jo lahko uspešno vodimo. Ključno je, da znamo prepoznati in spremljati simptome kroničnega srčnega popuščanja, ki so prikazani na spodnji sliki.

Občutek težke sape

Srčno popuščanje lahko povzroči zadrževanje vode v pljučih, kar povzroči občutek težke sape pri vsakdanjih dejavnostih.

Občutek težke sape v ležečem položaju

Ležeči položaj lahko povzroči občutek težke sape. Pri spanju boste potrebovali več blazin, ki vam bodo omogočile bolj pokončen položaj in lažje spanje.

Povišan pulz

Srce pri srčnem popuščanju ne zmore črpati dovolj krvi za potrebe organizma. Zato se včasih pulz poviša.

Izguba apetita

Povečana količina tekočine v predelu črevesja lahko moti pravilno prebavo, povzroča zmanjšanje apetita in občutek slabosti pri hranjenju.

Utrujenost

Pri srčnem popuščanju kroži po telesu manj krvi z zadostno vsebnostjo kisika. Vaše mišice in tkivo pa potrebujejo kisik za pravilno delovanje in zaradi pomanjkanja kisika lahko občutite utrujenost.

Otekanje gležnjev, nog in trebuha

Morebiti boste občutili, da vas čevlji žulijo in da so oblačila pretesna. To se dogaja zaradi povečane količine vode v nogah, gležnjih ali trebuhu, kar povzroča otekanje.

Nenadno povečanje telesne teže

Poslabšanje srčnega popuščanja lahko povzroči n3enadno povečanje telesne teže za več kot dva kilograma v enem tednu. To se zgodi zaradi zadrževanja tekočine v telesu.

Sprememba pogostnosti uriniranja

Pri srčnem popuščanju je pretok krvi skozi ledvice zmanjšan. Posledično se zmanjša uriniranje. Nekatera zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja zvečajo potrebo po uriniranju, kar zmanjša odvečno tekočino v telesu.

Vir: Dnevnik spremljanja srčnega popuščanja