Izletniško srce: Tavčarjev dvorec, Visoko, Poljanska dolina

Besedilo in slike: Valentina Vovk

Tokratni izlet nas vabi v Poljansko dolino, do Tavčarjevega dvorca v vasici Visoko in naprej ob reki Sori. Lahko rečemo, da je Poljanska dolina zelena oaza tišine in vabljivih doživetij. Osrčje Škofjeloškega hribovja je prepredeno v številnimi pohodnimi in tematskimi potmi. Naše tokratno pohajkovanje smo začeli pri Tavčarjevem dvorcu v vasici Visoko.

Gre za kmečki dvorec, ki je bil od sredine 17. stoletja v lasti rodbine Kalan in je eden izmed pomembnejših arhitekturnih spomenikov, saj predstavlja višek kmečkega stavbarstva pri nas. Visoški dvorec, ki je v javnosti bolj poznan po svojih zadnjih lastnikih, rodbini Tavčar, je eden redkih primerkov slovenske grajske arhitekturne dediščine, ki je bila obvarovana pred neizogibnim propadanjem. Zaradi njegovega izjemnega potenciala in neprecenljive vrednosti tako za lokalno skupnost kakor tudi širše, je občina Škofja Loka v zadnjih letih investirala veliko sredstev za obnovo tega arhitekturnega bisera.

Slovenski pisatelj, politik in Ljubljanski župan Ivan Tavčar, ki je grad leta 1893 kupil od potomcev Kalanovih, je pred dobrimi 100 leti tukaj napisal Visoško kroniko, za katero je bila navdih prav rodbina Kalan. Visoški dvorec ali Tavčarjeva domačija, kot ga pogosto poimenujemo, se v pisnih virih pojavlja od 13. stoletja naprej. Prvotna stavba je bila namenjena gosposkim lovcem in je bila v lasti freisinških škofov. Današnjo podobo dvorca zaznamujejo stavbarska dela iz 20. stoletja.

S postopno obnovo dvorca je občina začela že leta 2012, ko so uredili prvo sobo za razstave in obnovili kozolec, v katerem so kasneje potekale različne prireditve. Obnovitvena dela so se nadaljevala leta 2017, ko je bila restavrirana poročna dvorana in nekdanja kuhinja oziroma meščansko ognjišče iz obdobja Kalanov. Ob nekdanjem stanovanjskem objektu, kjer je danes poročna dvorana in stalna razstava Visoške domačije, je veliko gospodarsko poslopje. Poleg je tudi lepo obnovljen tipičen kozolec, tako imenovani topler.

Dvorec je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih, ob drugih dnevih po dogovoru. Od novembra 2019 potekajo obnovitvena dela, zato je na ogled zbirk potrebno počakati na toplejše čase. Kljub temu se ni treba odreči sprehodu v neokrnjeni naravi.

V neposredni okolici je lep travnik in starodavna drevesa, ki jih je menda zasadil Tavčarjev vrtnar. Lučaj stran od dvorca je tudi monumentalni bronasti kip Ivana Tavčarja, delo akademskega kiparja Jakoba Savinška. Kip je postavljen tako, da Tavčar gleda proti Poljanam, svojemu rojstnemu kraju.

Malo višje od dvorca, ob robu gozda, je pisatelj dal zgraditi družinsko grobnico v kateri je tudi sam pokopan. Do grobnice vodi lepo urejena pot, ki nas vabi, da nadaljujemo raziskovanje v gozd in naprej do lepo urejene sprehajalne poti ob reki Sori.

Ko se pot iz gozda prelije v travnik, lahko naberemo še zdravilni regrat za večerjo, najdemo lahko tudi zdravilni lapuh, ki ga posušenega shranimo za čaj.

Med sprehodom ob Sori se odpre pogled na cerkev sv. Volbenka na Logu. Nanjo se lahko povzpnemo peš, za manj gibljive je pristop možen po cesti z avtomobilom.

Monumentalna božjepotna cerkev dominantno stoji na 488 metrov nadmorske višine in se tako postavlja na ogled prebivalcem ter obiskovalcem Poljanske doline. Cerkev je bila pozidana v drugi polovici 17. stoletja in je odličen primer stavbarstva takratnega časa. Stavba sodi med najlepše slovenske primerke pozne renesanse ob prehodu v barok. Vhodno pročelje z dvema zvonikoma ima lope, ki so dajale zavetje romarjem. Poleg mogočne zunanje podobe je posebno dragocena njena cerkvena oprema. V njej so trije baročni oltarji, v ladji pa je bila ob razmahu češčenja sv. Frančiška Ksaverija prizidana še niša z njegovim oltarjem. Vanj so pozneje postavili sliko Brezmadežne. Zanjo pravijo, da je eno najlepših del Janeza Šubica. Sploh so se Šubici, ki so izhajali od tod, zapisali v tukajšnjo cerkev z velikimi črkami. Slike v obeh stranskih oltarjih so delo Janeza Šubica. V glavnem oltarju tron zakriva slika Alojza Šubica.

Z vrha je čudovit pogled na dolino, ki kar vabi, odkrivamo njene skrivnosti in se ob tem zdravo razgibamo.

Dodatne informacije

Tavčarjev dvorec:

Zavod Poljanska dolina, Poljanska cesta 87, 4224 Gorenja vas, T: +386 (0)31 720 573
E: [email protected]

Cerkev sv. Volbenka:

Župnija Poljane nad Škofjo Loko, Predmost 50, 4223 Poljane nad Škofjo Loko, T: (04) 518 50 00