Izjava za javnost Tromboza

NOVINARSKA KONFERENCA, Ljubljana, 12. oktober 2017

13. oktober je svetovni dan tromboze.

Ob svetovnem dnevu tromboze se Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pridružuje aktivnostim po vsem svetu, ki se osredotočajo na ozaveščanje in izobraževanje o krvnih strdkih, njihovem nastanku, nevarnostih in zdravljenju. Društvo za srce se je že lani pridružilo organizaciji International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) kot partner pri Svetovnem dnevu tromboze.

Tromboza pomeni zamašitev arterije (arterijska tromboza) ali vene (venska tromboza) s krvnim strdkom. Venska tromboza najpogosteje nastane v venah okončin; če se strdek odtrga in odpotuje v pljučne vene, to imenujemo pljučna embolija. Vensko trombozo in pljučno embolijo imenujemo s skupnim imenom venska trombembolija.

Tromboza je pogost vzrok smrti; ocenjujejo, da vsak četrti človek v svetovnem merilu umre zaradi tromboze ali njenih posledic. Kljub temu je med ljudmi stopnja ozaveščenosti o trombozi, njenih vzrokih, posledicah in možnostih preprečevanja slaba. V ameriški raziskavi so tako pokazali, da je le 7% ljudi zaskrbljenih zaradi krvnih strdkov, čeprav npr. venska tromboza v Evropi in ZDA povzroči več smrti kot prometne nesreče, rak dojke in okužba s HIV/AIDS skupaj.

Za izboljšanje zavedanja o trombozi zadnja tri leta na pobudo ISTH praznujemo svetovni dan tromboze. 13. oktober je bil izbran z namenom; na ta dan se je namreč rodil Rudolf Virchow, nemški zdravnik in patolog, ki je v devetnajstem stoletju postavil temelje razumevanju nastanka tromboze.

Pomembno je, da znamo prepoznati znake in simptome, ki lahko nastanejo kot posledica tromboze, saj le tako lahko hitro poiščemo zdravniško pomoč in s hitrim ukrepanjem in zdravljenjem rešimo življenje. Ravno tako ali še bolj pomembno je, da znamo trombozo preprečevati. Pri tem velja, da se dejavniki tveganja za arterijsko in vensko trombozo precej razlikujejo.

Venska tromboza in pljučna embolija (venska trombembolija) pogosteje nastaneta pri bolnikih z rakom, v povezavi z bolnišničnim zdravljenjem, pri slabo pomičnih bolnikih, pri bolnikih po kirurških posegih in poškodbah, pri ženskah pa tudi v povezavi z jemanjem kombinirane hormonske kontracepcije in z nosečnostjo ter zgodnjim poporodnim obdobjem. Vensko trombembolijo najlažje preprečimo z zgodnjim prepoznavanjem dejavnikov tveganja za njen nastanek, pri izbranih posameznikih pa uporabimo tudi preprečevalno zdravljenje z zdravili.

Posebno skrb vedno namenjamo preprečevanju venske trombembolije pri nosečnicah in porodnicah, saj gre za ranljivo skupino posameznic. Venska trombembolija se pri tem delu populacije sicer pojavlja redko; po ocenah zdravimo v Sloveniji letno okrog 25 nosečnic oziroma porodnic z vensko trombembolijo. Ob ustreznem zdravljenju je izid bolezni ugoden tako za mater kot otroka, še vedno pa velja, da je venska trombembolija pomemben vzrok za maternalno umrljivost; v našem okolju je na četrtem mestu. Posameznicam, ki jih v času nosečnosti ali še pred njenim nastopom prepoznamo kot zelo ogrožene za nastanek venske trombembolije, za v času nosečnosti in zgodnje poporodno obdobje predpišemo tudi preprečevalno zdravljenje z zdravili.

Izobraževanje in osveščanje tako laične kot strokovne javnosti o trombozi pomembno prispeva k prepoznavanju posameznikov, ki so bolj ogroženi za nastanek tromboze in s tem k uspešnejšemu preprečevanju bolezni, hkrati pa omogoča hitrejše prepoznavanje že razvite bolezni ter posledično hitrejše ukrepanje, ustreznejše zdravljenje ter več rešenih življenj. Prizadevanjem za ozaveščanje se tudi v Sloveniji pridružuje podjetje Bayer, ki je globalni podpornik kampanje ob svetovnem dnevu tromboze.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je ob svetovnem dnevu tromboze pripravilo tiskovno konferenco, na kateri sta o trombozi, dejavnikih tveganja za nastanek tromboze, peprečevanju in zdravljenju spregovorila prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in dr. Tjaša Vižintin Cuderman, dr. med. z Interne klinike UKC Ljubljana KO za žilne bolezni, UKC Ljubljana.

Opozorilni znaki pri globoki venski trombozi:

  • bolečina
  • oteklina
  • rdečina na mestu
  • razširjene površinske vene
  • koža topla na dotik

Opozorilni znaki pri pljučni emboliji:

  • zasoplost
  • bolečine v prsih
  • pospešen srčni utrip
  • izkašljevanje krvi
  • vrtoglavica

Dodatne informacije:

prim. Matija Cevc, dr. med.,[email protected] 

Tjaša Vižintin Cuderman, dr. med., [email protected]