Hitri pregled napotkov za bolnike s srčnim popuščanjem

Srčno popuščanje je stanje, pri katerem srca ne zmore črpati krvi po telesu tako učinkovito, kot bi moralo. Povedano drugače, vaše srce ne zmore preskrbeti telesu dovolj kisika in hranilnih snovi, s čimer bi mu omogočilo normalno delovanje.

Pogosto so vzroki zanj predhodna srčna kap, zvišan krvni tlak ali bolezni srčnih zaklopk.

Za srčno popuščanje so značilni številni simptomi, ki so posledica nabiranja tekočine in zmanjšanja pretoka krvi v telesu. Glavni trije simptomi so edem (zastajanje tekočine), zasoplost in utrujenost.

Napotki za vsak dan

Poskrbite zase z aktivnim sodelovanje pri zdravljenju svoje bolezni.

S spremembo življenjskega sloga lahko pozitivno vplivate na svoje vsakdanje življenje; z uravnoteženo prehrano in telesno aktivnostjo boste zmanjšali simptome in preprečili napredovanje srčnega popuščanja.

Napotki za uravnoteženo prehrano za zmanjšanje simptomov:

  • Omejite vnos tekočine (pijače, juhe…).
  • Zmanjšajte vnos soli in se izogibajte obrokom, ki vsebujejo preveč soli, kot so npr. vnaprej pripravljeni obroki, sir, mesni izdelki… Na deklaracijah izdelkov preverite njihovo vsebnost soli.
  • Izogibajte se mastni hrani, jejte sadje in zelenjavo, mlečne izdelke z manj maščobami, žitarice in ribe.
  • Za boljši okus jedem namesto soli dodajte zelišča in začimbe.
  • Izogibajte se pretiranemu uživanju kofeina in alkohola.
  • Za nasvet vprašajte strokovnjaka za pravilno prehrano, svojega zdravnika ali medicinsko sestro.

Ukvarjajte se s telesno aktivnostjo in izboljšajte delovanje svojega srca in mišic

  • Še naprej opravljajte vsakodnevna hišna opravila in ohranjajte aktivnosti, povezane z družino in prijatelji.
  • Poskrbite za redno telesno vadbo, kot je npr. sprehod ali plavanje.

Če težko dihate, imate vrtoglavico, bolečine v prsih, če občutite slabost ali hladen znoj, prenehajte s telesno aktivnostjo.

Za nasvet vprašajte svojega zdravnika ali medicinsko sestro.

Postanite aktivni partner pri vsakodnevnem zdravljenju kroničnega srčnega popuščanja! Zdravnik vam je predpisal terapijo, ki jo morate redno jemati, hkrati pa lahko sami spremljate nekatere meritve, na podlagi katerih boste lahko ugotovili, ali se vam je srčno popuščanje poslabšalo. Ne pozabite, da pri tem niste sami; za nasvet vprašajte svojega zdravnika ali medicinsko sestro.

Kako si doma pravilno izmerite krvni tlak?

Uporabljajte sodoben merilnik za merjenje krvnega tlaka, manšeta naj bo primerne velikosti (glejte priročnik z navodili za uporabo merilnika oz. za ustrezno ravnanje z njim vprašajte svojega zdravnika ali medicinsko sestro).

  • Od 3 do 5 minut pred meritvijo udobno počivajte.
  • Pol ure pred meritvijo ne kadite, ne zaužijte prave kave ali alkohola.
  • Med meritvijo krvnega tlaka udobno sedite na stolu, z nogama na tleh, hrbet in roki naj bosta podprti, roka, na kateri merite krvni tlak, naj bo v višini srca. Med meritvijo ne govorite.
  • Bolje je, da meritev krvnega tlaka opravite na nedominantni roki (npr. na levi, če ste desničar).
  • Idealno je, da krvni tlak izmerite 2-krat zaporedoma, z vmesnim 1-2 minutnim presledkom. Zapišite samo drugo meritev, eno zjutraj in eno zvečer.

Kako si doma izmerite srčno frekvenco?

Večina merilnikov za merjenje krvnega tlaka meri tudi vašo srčno frakvenco (utrip), izmerite pa si jo lahko tudi sami s »štetjem utripov«.

  • Mirno in tiho sedite vsaj 5 minut.
  • Snemite zapestno uro, dlan roke, na kateri boste merili utrip, naj bo obrnjena navzgor, komolec naj bo rahlo upognjen. Kazalec in sredinec druge roke narahlo položite na zapestje roke, na kateri boste izmerili utrip.
  • S prstoma pritisnite v vdolbinico med srednjima kitama in kostjo na zunanji strani roke. Začutiti morate bitje – to je vaš utrip.
  • 30 sekund štejte svoje utripe, nato jih pomnožite z dve in dobili boste vrednost svoje srčne frekvence.

Spremljajte telesno težo

Nekateri simptomi so posledica zbiranja tekočine v vašem telesu. Do tega pride, ker srce s težavo črpa kri, zato se tekočina zbira v nogah, pljučih ali v predelu trebuha. Dnevno se tehtajte ob isti uri, najbolje zjutraj na tešče in ko ste slečeni. Vedno se tehtajte na isti tehtnici.

Preverite, če mate prisotne otekline v predelu gležnjev, nog in okrog pasu, tako, da s palcem za nekaj sekund preprosto samo pritisnete na tkivo. Če p tem, ko spustite palec, na mestu pritiska ostane vdolbinica, ki izgine počasi, potem gre za otekline. Te lahko pomenijo zadrževanje tekočine, ki je lahko prisotno, preden opazite opazno spremembo telesne teže.

Vir: Dnevnik za spremljanje srčnega popuščanja, Servier, september 2015