Hidradenitis suppurativa in srčno-žilne bolezni

Hidradenitis suppurativa je kronična, vnetna in ponavljajoča se bolezen kože, ki se najprej pojavi v foliklih dlak, z bolečimi vnetnimi žarišči (nodusi ali abscesi), ki so podobni bakterijskim ognojkom oziroma turom. Najpogosteje se pojavlja v predelu pazduh, dimelj in v okolici spolovila, lahko pa tudi na zadnjici, na zgornjih delih stegen in pri ženskah na koži v predelu dojk.

Bolezen je imunsko posredovana in ni posledica okužbe ali drugih zunanjih dejavnikov.

V poteku bolezni v grobem ločimo tri stadije:

  • v prvem so prisotna posamezna vnetna žarišča;
  • v drugem so žarišča številnejša in med njimi se v globini kože razvijejo povezave z drenažnimi progami ter na površini fistule, iz katerih izteka gnojni izcedek, žarišča pa se vedno celijo z brazgotinami;
  • in tretji stadij, v katerem je prizadet praktično celoten predel (ali več predelov) obolele kože z vnetnimi žarišči in trajnimi brazgotinskimi deformacijami kože.

V literaturi se kot sinonim za bolezen pojavlja tudi izraz ‘inverzne akne’, kar pa je nekoliko zavajajoče in se mu izogibamo, saj v resnici ne gre za akne. Akne se namreč pojavljajo v času pubertete, so posledica vnetja lojnic in se pojavljajo na drugih predelih telesa. Drži pa, da je koža pri hidradenitis suppurativa po videzu nekoliko podobna hudim oblikam aken. Izraz ‘inverzne’ označuje obratno lokalizacijo od običajnih aken, na predelih, ki so sicer za akne neobičajna.

Razumevanje povezave med hiradenitis suppurativa in srčno-žilnimi boleznimi

Hiradenitis suppurativa ne vpliva le na kožo, ampak je povezan tudi z večjim tveganjem za koronarno srčno bolezen zaradi povečanega vnetnega bremena v telesu.

To povečano tveganje je sicer podobno tudi pri drugih kroničnih vnetnih boleznih. Kronično sistemsko vnetje, ki je značilno za hiradenitis suppurativa, vpliva na celotno telo, vključno s srčno-žilnim sistemom. Vnetje pri hiradenitis suppurativa, oslabi odpornost notranjega žilnega sloja, znanega kot endotelij, zato poveča verjetnost za razvoj ateroskleroze ter drugih srčno-žilnih bolezni.

Hidradenitis suppurativa je kronična bolezen imunskega sistema, ki najpogosteje prizadene dlačne folikle pod pazduhami.

Prezgodnja ateroskleroza, ki se pojavi zaradi prekomernega vnetja, verjetno igra ključno vlogo pri povečanem tveganju za koronarno bolezen pri ljudeh s hiradenitis suppurativa.

Raziskave pojasnjujejo, da bi naj vnetni citokini, kot sta interlevkin-1 (IL-1) in dejavnik tumorske nekroze-α (TNF-α), sprožili izražanje vaskularne adhezijske molekule-1 (VCAM-1) v celicah notranjega žilnega sloja (endotelnih celicah). To bi naj nato prispevalo k adheziji in invaziji belih krvnih celic (levkocitov) v steno arterij, kar vodi v oksidacijo lipoproteinskih delcev in nastanek aterosklerotičnih plakov v žilni steni arterij. Kronično vnetje pa še dodatno oslabi aterosklerotični plak s povečanjem proizvodnje encimov, kot so matrične metaloproteinaze (MMP), kar povečuje tveganje tudi za akutni miokardni infarkt. Poleg tega kronično vnetje vpliva na koagulacijski sistem, ker ustvarja hiperkoagulabilno stanje in zmanjšuje sposobnost telesa za raztapljanja strdkov v krvi.

Poleg povečanega sistemskega vnetja sta pri bolnikih s hiradenitis suppurativa pogosto prisotna klasična dejavnika tveganja za aterosklerozo: kajenje in debelost. Dodatno lahko kortikosteroidna mazila ali sistemska zdravila (predvsem glukokortikoidi), ki se lahko uporabljajo za obvladovanje hiradenitis suppurativa, prispevajo k povečanemu tveganju za srčno-žilne bolezni. Dolgotrajna izpostavljenost tem zdravilom je namreč povezana s številnimi dejavniki tveganja za koronarno srčno bolezen, vključno z razvojem sladkorne bolezni, arterijske hipertenzije in dislipidemije.

Tveganje za razvoj miokardnega infarkta in možganske kapi

Glede na nedavne raziskave, bi naj bilo pri bolnikih s hiradenitis suppurativa tveganje za  pojavnost srčnega infarkta ali možganske kapi povečano za  23% v primerjavi s splošno populacijo To povečano tveganje se je pojavljajo neodvisno od klasičnih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, kot so kajenje, debelost, visok krvni tlak in sladkorna bolezen tipa 2. Povezava med hiradenitis suppurativa in povečanim tveganjem za srčni infarkt ali možgansko kap je bila sicer najmočnejša pri mlajših bolnikih, kar nakazuje na neposredno povezavo s sistemskim vnetjem. Pri starejših bolnikih s hiradenitis suppurativa pa je bilo povečano tveganje srčni infarkt in možgansko kap bolj povezano s klasičnimi dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni, najpogosteje je šlo za sladkorno bolezen tipa 2. Tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni seje povečevalo s trajanjem obolelosti s hiradenitis suppurativa, kar kaže na postopno nalaganje škodljivih vplivov kroničnega vnetja.

Bolniki s hidradenitis suppurativa imajo za 23% večje tveganje za razvoj miokardnega infarkta in možganske kapi.

Pomembnost zgodnjega odkrivanja dejavnikov tveganja

Zgodnje odkrivanje dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni je ključno za ohranjanje dobrega zdravja in preprečevanje morebitnih zapletov. Sledenje in prepoznavanje dejavnikov, kot so visok krvni tlak, nepravilnosti v ravneh holesterola ter povišan sladkor v krvi, omogoča zdravnikom pravočasno ukrepanje.

Zgodnje zaznavanje teh tveganj omogoča tudi izvajanje preventivnih ukrepov, ki vključujejo spremembe življenjskega sloga, prehranske prilagoditve in redno telesno aktivnost. S tem se lahko zmanjša možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni in izboljša splošno srčno-žilno zdravje posameznika. Zgodnje prepoznavanje in obravnava teh dejavnikov ima ključno vlogo pri preprečevanju srčno-žilnih zapletov ter izboljšanju kakovosti življenja in dolgoročnega preživetja bolnikov s hiradenitis suppurativa.

Zdravljenje hiradenitis suppurativa zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni

Zdravljenje hiradenitis suppurativa ima pomembno vlogo pri obvladovanju ne le sprememb na koži, temveč tudi pri zmanjševanju tveganja za srčno-žilne bolezni. Ena od ključnih metod je ustrezna nega kože, ki vključuje uporabo antibakterijskih sredstev in v hujših primerih lokalne kirurške posege. Učinkovita so sistemska zdravila, kot so antibiotiki, imunomodulatorji ali biološka zdravila. Klinične študije potrjujejo, da učinkovito zdravljenje hiradenitis suppurativa zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni. S tem, ko zmanjšujemo vnetje in obvladujemo simptome hiradenitis suppurativa, lahko torej posredno vplivamo tudi na zmanjšano srčno-žilno ogroženost.

Čeprav razlogi za povečano tveganje za srčno-žilne bolezni pri hiradenitis suppurativa še vedno niso v celoti pojasnjeni, velja prepričanje, da pri bolezni ne gre le za lokalno, temveč tudi sistemsko in predvsem kronično vnetje v telesu, kar povečuje tveganje za srčno-žilne dogodke.

Bolečine, ki so posledica vnetja in abscesov pri hiradenitis suppurativa, povzročijo duševni stres, kar vodi v sproščanje stresnih hormonov in v razvoj anksioznosti ali depresije. Povezava med hiradenitis suppurativa in tveganjem za srčno-žilne bolezni z leti postaja vedno bolj izrazita, zato je pravočasno in učinkovito zdravljenje  zelo pomembno. Vselej je potrebno tudi spremljanje in uravnavanje klasičnih dejavnikov tveganja, kot so povišan krvni tlak, raven holesterola in sladkorja v krvi, ter spodbujanje zdravega načina življenja, ki obsega uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnost. S celovitim pristopom je mogoče bolnikom s hiradenitis suppurativa znatno zmanjšati tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Zapisal: Dominik Škrinjar, študent 6. letnika Splošne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru
Članek je bil prvič objavljen v Reviji za srce, februar 2024