Fundacija “Srček Bimbam”

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je svoje poslanstvo začelo pred 25 leti. Ob svoji ustanovitvi smo vse aktivnosti in dejavnosti izbirali oz. namenjali izobraževanju in osveščanju o preventivi bolezni srca in ožilja odrasle populacije. Svojo osnovno dejavnost smo pred 6 leti razširili z ustanovitvijo sekcije za prirojene srčne napake. V okviru slednje si prizadevamo za boljšo osveščenost staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami kot tudi splošne javnosti. V duhu našega poslanstva je skrb za zdravje ljudi, odkar smo postali aktivni tudi na področju pomoči družinam in otrokom s srčnimi napakami, so naša prizadevanja še bolj aktivno usmerjena k humanitarnosti.  Zato smo danes, ko smo »odrasli« tudi sami, spoznali, da je vendarle potrebno začeti na začetku – ne samo metaforično, ampak dobesedno: z rojstvom.

Društvo za srce je z današnjim dnem vdihnilo življenje dobrodelni ustanovi z nazivom »Fundacija Srček Bimbam«. Fundacijo smo ustanovili z namenom pomagati najbolj ranljivim – bolnim oz. dolgotrajno bolnim, hospitaliziranim otrokom, otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam. Naše ambicije v okviru fundacije presegajo dobrodelno materialno oz. finančno pomoč, med naloge svojega poslanstva smo si zadali tudi sodelovanje z drugimi organizacijami, z namenom vplivanja na zakonodajo za izboritev pravic zdravstvenega in socialnega varstva ter poenostavitve birokracije za uveljavljanje le-teh za dolgotrajno bolne otroke in otroke s posebnimi potrebami.

Vsi se strinjamo, da svojim otrokom želimo in privoščimo le najboljše. Veselo pričakovanje novega družinskega člana pa lahko postane huda preizkušnja za tiste družine, ki se jim rodi otrok z diagnozo dolgotrajne bolezni ali še huje, z diagnozo kronične bolezni, ki je ni mogoče pozdraviti. Ti otroci bodo veliko časa preživeli v bolnišnicah, njihovi starši pa v iskanju informacij in pravic za svojega otroka, ter v usklajevanju obveznosti in posvečanju zadostne pozornosti tudi ostalim otrokom. Družina se nepričakovano znajde pod velikim pritiskom in bremenom sprejemanja novonastalih okoliščin, diagnoze svojega otroka in z neštetimi vprašanji, ki bodo od tega trenutka dalje vplivala na njihovo vsakdanje življenje. Slednje se je v trenutku obrnilo na glavo. Vse do sedaj samoumevne stvari postanejo stvar prilagajanja in usklajevanja. Eno prvih vprašanj je – kdo bo v bolnišnici z otrokom in kdo bo skrbel za starejše (ali pač mlajše) bratce in sestrice.

Prvo poslanstvo fundacije Srček Bimbam bo pomoč staršem v takih primerih. Morda bi se komu zdelo zanemarljivo, a preko 400 družinam, katerih otroci so letno oskrbovani na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo  (KOOKIT) Pediatrične klinike v Ljubljani, je iskanje možnosti prenočitvi le še ena od dodatnih težav, s katero se soočajo in katere rešitev so primorani poiskati sami. Za starše otrok, ki so nameščeni na KOOKIT ali na Neonatalnem oddelku Pediatrične klinike namreč (kljub zakonskemu določilu, ki velja za namestitev staršev otrok do dopolnjenega 6. leta) ni mogoče zagotoviti ležišč na kliniki. Po statističnih podatkih je povprečna ležalna doba na intenzivnem oddelku otroške kirurgije 5 dni. Starši, katerih družine ne prihajajo iz Ljubljane, si običajno želijo čim dlje zvečer ostati ob bolnem otroku in biti zjutraj čim prej prisotni, zato si na lastno pest in predvsem na lastne stroške v bližini bolnišnice poiščejo prenočitev, da bi si prihranili finančno in psihično izčrpajočo vožnjo domov in zgodaj zjutraj nazaj v Ljubljano.

Naša prva pobuda je prihraniti takšnim staršem tako čas z iskanjem razpoložljivega prenočišča kot denar. Čas jim bomo prihranili z dogovorom z nekaterimi ponudniki, ki bodo prav za ta namen vzpostavili nižjo ceno nočitve, denar pa tako, da bo fundacija staršem stroške delno sofinancirala. Za primer – če je redna cena posamezne nočitve v Ljubljani 80 EUR, se bomo dogovorili, da bo cena za starše bolnih otrok zgolj 50 EUR, ob čemer bo fundacija krila tretjino do polovico stroška (pravila in pogoji dodelitve oz. plačila so še v pripravi).

Ker gre za obsežen projekt, s katerim želimo doseči tudi opazen učinek, se zavedamo, da bo potrebno vložiti veliko truda za njegov uspeh. Ne nazadnje se v vlogi pomoči potrebnega lahko znajdemo prav vsi – z enim samim izpolnjenim pogojem – da smo le starši. Izhajajoč iz tega razmišljanja smo se za pomoč pri promociji zastavljenega poslanstva obrnili na ciljno skupino, ki je v tem trenutku najbolj dovzetna za prihodnost svojega naraščaja – na bodoče mamice. In to ne katerekoli – ampak na tiste uspešne, mlade, prepoznavne bodoče mamice, ki jih poznamo bodisi iz gledališča, odrov, modnih brv ali televizije – imenovali smo jih »častne ambasadorke zdravja otrok«. Ponosni smo, da so se na naše vabilo odzvale in bodo s svojo prepoznavnostjo podpirale naša prizadevanja vse bodoče, kot tudi nekatere »novo pečene« mamice: Oriana Girotto, Manca Špik, Ana Klašnja, Vesna Pernarčič in Andreja Sonc, mogoče pa se jim pridruži še kakšna.

IMG_20160509_123430

Zahvaljujemo se za njihovo podporo, obenem pa vabimo tudi vso ostalo javnost, da pomaga vsem staršem bolnih oz. hospitaliziranih otrok – tako, da pošlje SMS sporočilo SRCE5 na 1919 in daruje 5 EUR, ali pa z nakupom plišastega hrabrega levčka Bimbam po ceni 10 EUR. Za levčka smo se odločili, ker njegov pogum simboliziramo z izrazom »levje srce« in vsak starš, ki ima za seboj izkušnjo hospitalizacije svojega otroka na intenzivnem oddelku, se bo strinjal, da je skupni imenovalec vsem našim otrokom, ki so kdajkoli bivali tam, da so pravi borci. Levčki bodo prvič na voljo za nakup v preddverju Opere po zaključku koncerta, v petek, 13. maja.