Delam s srcem v Zdravilišču Radenci

E2912152-0C7D-11E2-A5CE-E7A465B94067

Radenci, 1.10. 2012 – Bolezni srca in ožilja so v državah Evropske unije glavni krivec za prezgodnjo umrljivost. Pregled razširjenosti teh bolezni v Sloveniji po regijah pa kaže, da se srčno-žilna obolenja v Pomurju uvrščajo v sam vrh razširjenosti obolenj. Zato in z namenom širšega osveščanja o pomenu preventive ter zdravega življenjskega sloga, ki pripomoreta k zmanjševanju dejavnikov tveganja za srčno-žilna obolenja, so tudi letos Zdravilišče Radenci, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, in Območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v Murski Soboti, ob svetovnem dnevu srca organizirala dvodnevni družabno-rekreacijski dogodek Delam s srcem. Poskrbeli so za številne brezplačne aktivnosti in dejavnosti s področja zdravja, preventive, dobrega počutja, gibanja in športa. Včeraj se je dogodka udeležilo okoli štiristo aktivnih tekačev, pohodnikov in družin, medtem ko se je danes več kot tristo aktivnih obiskovalcev udeležilo medgeneracijskih delavnic, testa hoje na dva kilometra in meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi.

 

V zadnjih desetletjih strokovnjaki govorijo o epidemiji srčno-žilnih bolezni v t.i. zahodnem svetu. Bolnikov je zmeraj več, porast srčno-žilnih bolezni pa je opazen tudi pri mlajših ženskah. Vse to strokovnjaki pripisujejo spremenjenemu življenjskemu slogu, ki je odraz nepravilne prehrane, premalo rekreacije in razvad, kot sta kajenje in uživanje prekomernih količin alkohola.

 

V letošnjem letu mineva 130 let, odkar so v Zdravilišču Radenci sprejeli prve goste. Od tedaj se je spremenilo marsikaj, le zdravilni učinki edinstvene mineralne in termalne vode še vedno ostajajo enako blagodejni kot nekoč. Še več, v vse napornejšem ritmu vsakdana so danes dragocenejši kot kdajkoli prej, kar potrjujejo predvsem gosti, ki se vračajo zaradi kakovostnih in celovitih zdraviliških storitev, ki temeljijo na kar štirih naravnih zdravilnih dejavnikih (mineralna in termalna voda, zdravilno blato in blago podnebje z več kot 250 sončnimi dnevi na leto), ki zdraviliški kraj Radence uvršča med redke zdraviliške kraje v Evropi s tako bogatimi naravnimi zdravilnimi viri.

 

V zdraviliškem centru Corrium, ki je opremljen z najsodobnejšimi aparaturami za diagnostično obravnavo srca in ožilja, za zdraviliške goste 24 ur na dan skrbi medicinska ekipa petih zdravnikov specialistov in 35 sodelavk in sodelavcev s področja medicinske rehabilitacije. Ti na letnem nivoju poskrbijo za okoli 35 tisoč gostov, ki Zdravilišče Radenci obiščejo z različnimi zdraviliškimi motivi. Posebno poznost namenjamo tudi spodbujanju zdravega življenjskega sloga, ki je temelj za krepitev in ohranjanje zdravja. S tem namenom skupaj s partnerji organiziramo dogodek Delam s srcem, ki je hkrati pomembna priložnost širšega osveščanja o pomenu preventive,« je ob tem povedal Mladen Kučiš, izvršni direktor Zdravilišča Radenci.

 

»V Vzajemni zdravstveni zavarovalnici, d.v.z., smo s ciljem spodbujanja zdravega življenjskega sloga v lanskem letu uvedli program zvestobe Vzajemna klub, ki danes šteje že približno 3000 članov. Skozi vse leto izvajamo različne programe, trenutno je najbolj aktivna tekaška sekcija, ki vključuje devet tekaških skupin iz vse Slovenije. Rednih tedenskih vadb pod strokovnim vodstvom se udeležuje že skoraj 300 posameznikov, dvakrat tedensko se naši člani lahko udeležijo brezplačnih vodenih tekaških vadb tudi v Murski Soboti. V okviru storitve »Vprašajte zdravnika specialista« pa so našim zavarovancem na voljo tudi brezplačna svetovanja s področja zdrave prehrane, zdrave vadbe, ortopedije in izgorelosti,« je med drugim povedal Roman Buzeti, direktor Vzajemne zavarovalnice, PE Murska Sobota in dodal, da so z zbranimi sredstvi v okviru dobrodelnega družinskega teka pristopili k projektu botrstva v povezavi z zasaditvijo radenskega parka. Postali bodo trikratni zlati boter v okviru  projekta revitalizacija radenskega parka.

 

Z aktivnostmi na področju promocije zdravja in preventive tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) uresničuje v strateškem razvojnem načrtu zastavljene cilje. »Za preventivne programe, v katere so vključeni od dojenčkov, predšolskih in šolskih otrok, do študentov in odraslih ZZZS nameni okoli 37 milijonov evrov letno, od tega desetino za Pomursko regijo. Vsako leto omogočamo tudi zdravstveno letovanje otrok, letos je v Baški letovalo okrog 880 otrok iz Pomurja«, dodaja Ivan Tibaut, direktor območne enote ZZZS v Murski Soboti.

 

 

Dodatne informacije:

Barbara Stopinšek

Predstavnica za odnose z javnostmi, Sava Turizem d.d.

GSM: 041 324 623

E-pošta: [email protected]