COVID-19 in bolniki s srčno-žilno boleznijo

Piše: Nataša Jan

Zapomnimo si in ukrepajmo: da bi bili optimalno pripravljeni na morebitno okužbo, morajo srčno-žilni in drugi kronični bolniki vestno zaužiti predpisana zdravila in upoštevati navodila zdravnika v zvezi z zdravljenjem. Ne zanemarjajmo življenjskega sloga, ki spodbuja zdravje, saj je to običajno enostavno doseči. Ne pozabite, da je izogibanje okužbam trenutno najboljša zaščita proti COVID – 19, sem pa šteje upoštevanje higienskih navodil in ostalih navodil za zajezitev okužbe, s strani zdravstvenih služb ter države.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije se v času širjenja bolezni COVID-19 sooča z mnogimi klici zaskrbljenih srčno-žilnih bolnikov in njihovih svojcev, ki iščejo nasvet povezan z novim koronavirusom. Okrepili smo osebno svetovanje in pa svetovanje po telefonu. Kako naj se srčni bolnik kar najbolje zaščiti pred težkim potekom koronaviroze, COVID – 19? Pri srčnih bolnikih je pomembno upoštevati, da COVID -19 ni le bolezen dihal. Poleg pljuč so ogroženi tudi drugi pomembni organi – npr. srce, pljučnica lahko onemogoči zadostno nasičenost krvi s kisikom, hkrati pa postopek okužbe neželeno znižuje krvni tlak, srce mora hitreje utripati, da ohrani obtok in pogosto opravi ogromno dodatnega dela. Dolgoročno lahko to preobremeni srčno mišico, še posebej, če je srce že od prej v slabšem stanju.

S koronavirusom bomo tudi v naprej sobivali in se moramo zdaj še toliko bolj kot prej posvetiti krepitvi naše telesne obrambe – imunskega sistema. Imamo priložnost, da spremenimo pogled na svoje življenje in svet okoli nas, da pomislimo in se odločimo kaj je pomembno ter kaj lahko izboljšamo. Iz krize lahko nadaljujemo življenje močnejši in boljši.

Zaradi tega je pomembno, da se zdravo prehranjujemo in dovolj ter redno gibljemo. Ključno je, da smo vsak posameznik in še posebej v krogu družine, odrasli in otroci telesno dejavni, v skladu s priporočili za telesno dejavnost. S tem bomo zmanjšali zdravstveno tveganje in ohranili telesno in duševno zdravje. Skrbno načrtovan, dobro premišljen življenjski slog je eden najpomembnejših temeljev številnih, ne le srčno-žilnih bolezni.  Dajmo našim srcem podporo, da bodo odporna in učinkovita, z ustreznimi rezervami v primeru morebitne koronavirusne bolezni.

Vsi, še posebej srčno-žilni bolniki morajo v primeru, da imajo simptome (npr. vročina, kašelj, kratka sapa), čim prej vzpostaviti stik z zdravnikom. S pravočasno sprejetimi ukrepi lahko srčno-žilni sistem v mnogih primerih učinkovito razbremenimo in se izognemo nepotrebnemu poslabšanju srčne bolezni.

Pomembno je, da tudi v tem času, širjenja bolezni COVID-19 nemudoma poiščemo zdravniško pomoč, ko opazimo simptome katere od srčno-žilnih bolezni, kot je na primer možganska kap, srčni infarkt, srčno popuščanje. Prav tako poiščimo zdravniško pomoč, ko pride do poslabšanja obstoječe srčno-žilne bolezni. V teh primerih se ne sme odlašati in čakati, da bo bolje!

Poskrbimo za preprečevanje širjenje okužbe in se ne izpostavljamo nepotrebnemu tveganju za okužbo.

Foto: NIJZ