Zdravljenje zvišanega holesterola

Vprašanje – povzetek

Pred kratkim je na našo facebook stran prispelo vprašanje, ali lahko ob jemanju statinov nastanejo strdki, saj kljub enoletnem jemanju ostaja slab holesterol še vedno visok. Temu vprašanju pa je sledil odgovor enega od bralcev, da je za znižanje holesterola smiselno opustiti moko iz žit, industrijski sladkor in rafinirana rastlinska olja, ter povečati uživanje zdravih živalskih maščob.

Na vprašanje bralca in komentar bralca odgovarja prim. Matija Cevc, kardiolog

V tem vprašanju (in »nasvetu« bralca) se zrcali dokaj pogosta skrb oseb s hiperlipidemijo, kaj povzročajo statini in holesterol. Zaskrbljujoč pa je popolnoma napačen in škodljiv nasvet, kot jih pišejo razni »poznavalci« in preroki t.i. zdrave prehrane, s katerimi je medmrežje preplavljeno.

Če začnemo pri začetku. Raven holesterola se po eni strani uravnava z različnimi genetsko pogojenimi mehanizmi (poligenska dislipidemija, družinska hiperlipidemija …), po drugi strani pa na to vplivajo tudi številni »zunanji« dejavniki kot so bolezni (npr. hipotiroza, sladkorna bolezen, nefrotski sindrom, anoreksija …), zdravila (npr. nekateri hormoni, beta blokatorji ..)  in, ne nazadnje, življenjske- zlasti prehranske navade. Debelost je zelo pogost razlog za t.i. kombinirano dislipidemijo. Pri genetsko pogojenih dislipidemijah je raven slabega holesterola LDL pogosto izrazito zvišana. Vemo pa, da lahko najučinkovitejši statini v visokih odmerkih znižajo raven holesterola LDL do 55 %. Če ima torej nekdo že v izhodišči raven tega lipoproteina 5,0 mmol/L ali več, je jasno, da samo s statinom ne bomo dosegli ustreznega znižanja. Zato se v takih primerih poslužujemo t.i. kombinirane terapije in dodamo še zdravilo (ezetimib), ki zavira prehajanje holesterola v telo, s čimer dosežemo dodatno do 25 % znižanje LDL. Če je upravičeno, v zadnjih letih dodamo še tretje zdravilo, ki deluje na beljakovino  PCSK9, in lahko tako dodatno znižamo holesterol LDL še za do 65 %. Ob sočasni uporabi vseh teh zdravil se raven holesterola LDL, glede na izhodišče, lahko zniža kar za do 85 %. Pri tem je pomembno tudi to, da npr. 5 let trajajoče znižanje holesterola LDL za 1,0 mmol/L zniža ogroženost za srčno-žilne dogodke za 22 %, če tako znižanje traja 12 let pa za 33 %. Če pri zelo visoko ogroženih osebah znižamo holesterol LDL za 2,5 mmol/L lahko v 5 letih preprečimo kar 146 večjih srčno-žilnih dogodkov oz. 46 smrti!

Seveda je zaželeno, da holesterol LDL čim bolj znižamo, saj raziskave kažejo, da se pri osebah, pri katerih dosežemo raven holesterola LDL < 1,8 mmol/L napredovanje ateroskleroze praktično ustavi, pri številnih pa pride celo do nazadovanja aterosklerotičnih sprememb, vendar pa je nedvomno koristno tudi manjše znižanje. 

Ker je gospa doslej prejemala le statin, pri čemer pa ni navedla katerega in v kakšnem odmerku, obstaja možnost, da bi se že s prilagoditvijo odmerka in vrste statina (kot visoko učinkovita statina, s katerima lahko dosežemo predhodno navedeno znižanje veljata atorvastatin in rosuvastatin)  doseglo zadovoljivo znižanje, po potrebi pa bi lahko dodali še druga zdravila.

Glede statinov in strdkov pa še to. Statini na nastajanje strdkov nimajo vpliva. Tudi holesterol ni neposredno povezan z nastajanjem strdkov. Visoka raven holesterola v krvi pa je povezana z razvojem aterokslerotičnih plakov in tudi z vnetnim dogajanjem v žilni steni in plaku (oksidativno spremenjeni LDL spodbuja vnetnice in vnetno dogajanje), to pa lahko posredno vpliva tudi na nastanek strdka v kolikor z vnetjem povezani procesi povzročijo razpok aterosklerotičnega plaka in posledično nastanek strdka na tem mestu.

Ob tem pa je skrajno zaskrbljujoč »nasvet«, da naj bi z »zdravimi živalskimi maščobami« (dieta Low Carb High Fat (LCHF)) znižali holesterol. S raziskavami je dokazano, da LCHF dieta izrazito ZVIŠUJE raven holesterola v krvi (v eni od raziskava je samo 3 tedensko dieta LCHF zvišala raven holesterola za 44 %!!), ne pa, da ga zniža. Dokazano je tudi, da taka dieta povzroči hude in ogrožajoče spremembe črevesne flore (mikrobioma). Nasvet o uporabi »zdravih živalskih maščob« je prav tako skrajno nenavaden in problematičen. Kaj pa sploh so zdrave živalske maščobe?? Je to zaseka ali mast ali maslo, morda ocvirki??

Žal je medmrežje polno takih bizarnih nasvetov, ki jih pišejo osebe brez znanja, ki pa se samoproglašajo za poznavalce. Zato je tako nujno opozorilo, da se je potrebno pri iskanju nasvetov na medmrežju izogibati strani, ki jih pišejo razni »poznavalci« in vplivneži, saj so te polne polresnic, neresnic in modnih muh. Pogosto so tudi tržno naravnane, saj skoraj vsi avtorji nasvetov sočasno nekaj ponujajo ali prodajajo. Če se išče informacije na medmrežju, je potrebno poiskati strani, ki jih urejajo in recenzirajo verodostojne osebe oz. strokovne organizacije, ki si ne morejo in ne smejo privoščiti zavajajočih nasvetov in polresnic.

Preberite še: