Srčno popuščanje – kdaj in zakaj je potrebno v bolnišnico

Primer bolnice:
Gospa A. se je v nekaj tednih zredila za 6 kg. Opazila je, da ji gleženj močno oteka in da tudi med počitkom hitro in pospešeno diha. Počutila se je dezorientirano, omotično in zmedeno. Mož jo je odpeljal na urgenco. Po nekaj dneh v bolnišnici je okrevala. Kasneje je povedala, da je pozabila vzeti zdravila za srčno popuščanje in da se zadnje čase zaradi svojega načina življenja pogosto počutila “naveličana in zdolgočasena” .

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika in morda celo iti v bolnišnico

Če se simptomi srčnega popuščanja nenadoma poslabšajo, morate iti v bolnišnico. Za lažjo odločitev in napotek, kdaj to storiti, si pomagajte z akcijskim načrtom za ljudi s srčnim popuščanjem, ki na podlagi simptomov (spodnje slike) prikazuje varne in nevarne simptome.

Vir slik: American Heart Association. Symptom tracker and action plan. Dosegljivo na www.heart.org.

Kaj se dogaja po sprejemu v bolnišnico

Večina bolnikov s srčnim popuščanjem, ki so sprejeti v bolnišnico, se srečuje z zastoji – v njihovem telesu se nabira tekočina. V nekaterih primerih tekočina v dihalih organih povzroči, da pljuča ne delujejo pravilno, v drugih primerih se pri bolniku zmanjša prekrvavitev vitalnih organov.

Nekatere bolnike s srčnim popuščanjem v bolnišnici zdravijo z uporabo diuretikov, ki pomagajo odstraniti odvečne tekočine (dekongestijo). Drugi dobijo zdravila za odpiranje krvnih žil (vazodilatacija). To pomaga očistiti odvečno tekočino in izboljša prekrvavitev vitalnih organov. Nekateri morda potrebujejo posebne kisikove maske, ki dovajajo kisik pod visokim pritiskom in ohranjajo odprte dihalne poti.

Nekateri ljudje s srčnim popuščanjem lahko doživijo kardiogeni šok, ko njihove srce ne zmore več črpati dovolj krvi. Kardiogeni šok je življenjsko nevaren. Bolnik morda potrebuje kratkotrajno podporo z ECMO (zunajtelesna črpalka), ki pomaga ohraniti krvni obtok. Nekateri pa potrebujejo dializo – nadomestno zdravljenje ledvic.

Pri bolnikih s srčnim popuščanjem obstaja tudi večje tveganje za nastanek krvnih strdkov. To lahko poveča nevarnost srčnega infarkta, možganske kapi in pljučne embolije. Ti bolniki lahko dobijo zdravila, ki zmanjšujejo tveganja za nastanek krvnih strdkov.

Dobrobiti zdravljenja v bolnišnici

Obstaja veliko razlogov, zakaj ljudje s srčnim popuščanjem odhajajo v bolnišnice:

  • Da bi preskusili in sprejeli nove oblike zdravljenja.
  • Imajo neko okužbo, ki telo spravlja v stres, ki jo je potrebno preveriti in urediti.
  • Nekateri imajo težave pri jemanju zdravil ali upoštevanju nasvetov o življenjskem slogu. Bolnišnično osebje bolniku lahko pomaga tudi pri tem.
  • Bivanje v bolnišnici ponuja tudi priložnost, da si ogledamo temeljne vzroke srčnega popuščanja in njenega obvladovanja.

Dejavniki, ki lahko sprožijo poslabšanje srčnega popuščanja in vodijo v hospitalizacijo

Slika pripravljena s pomočjo: Farmakis D, Parissis J, Lekakis J et al. Acute heart failure: Epidemiology, risk factors, and prevention. Revista Española de Cardiología 2015;68:245-8

Bolezni in zdravila, ki lahko sprožijo hospitalizacijo

Nekatere bolezni in zdravila lahko poslabšajo srčno popuščanje in vodijo v hospitalizacijo.

vir: https://globalhearthub.org/wp-content/uploads/2023/04/GHH_HF-PatientGuide_EN_2023_FINAL_240423_e-copy.pdf