Praktični napotki za pravilno merjenje krvnega tlaka doma

Spremljanje krvnega tlaka doma je pomemben del odkrivanja hipertenzije (kot strokovno imenujemo zvišan krvni tlak) in njenega zdravljenja. Priporočljivo je za vse, ki imate hipertenzijo že diagnosticirano in se zaradi nje že zdravite, kot tudi za tiste, ki zvišanega krvnega tlaka nimate. Svetovna liga za hipertenzijo namreč vsakemu priporoča, da si vsaj enkrat na leto izmeri krvni tlak.

Zakaj je dobro spremljati svoj krvni tlak?

Če se zaradi hipertenzije že zdravite, z rednim merjenjem lahko spremljate učinkovitost doseganja ciljnih vrednosti in s tem pripomorete k uspešnosti zdravljenja. Spremljanje krvnega tlaka vam lahko potrdi, da so predpisana zdravila učinkovita, ter vas in vašega zdravnika opozori na možne zdravstvene zaplete. Tako lahko enostavno izboljšate potek bolezni.

Vrednosti, pri katerih že govorimo o hipertenziji :
– izmerjene v ambulanti: ≥ 140/90 mm Hg,
– izmerjene doma: ≥ 135/85 mm Hg

Če vaš krvni tlak ob zadnjih meritvah ni bil zvišan, ne pomeni, da vam ga ni treba spremljati. Z rednim merjenjem lahko pravočasno odkrijete zvišan krvni tlak in tudi ukrepate. Nevarnost za njegov pojav se namreč povečuje s starostjo. Pri 50 letih ga ima kar polovica ljudi. Bolezen sčasoma napreduje, saj postajajo žile vse bolj toge. Na krvni tlak poleg starosti vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so kajenje, debelost, povečane vrednosti holesterola in sladkorja v krvi.

Z zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem hipertenzije lahko preprečite škodljive učinke dolgotrajno zvišanega krvnega tlaka, kot so poškodbe žil, srca, ledvic, možganov in oči, ki vodijo v hujše zaplete (srčni infarkt, možganska kap ali odpoved ledvic). Zdravila za zdravljenje hipertenzije je treba jemati redno in po zdravnikovih navodilih.

Pogosto je treba jemati več zdravil, zdravnik pa vam lahko predpiše tudi zelo učinkovita kombinirana zdravila, ki v eni tableti združujejo več zdravilnih učinkovin, zato je zdravljenje enostavnejše. Če jih redno jemljete, ohranjate priporočene vrednosti krvnega tlaka in s tem dokazano zmanjšate možnost za srčno-žilne zaplete. 

Za pravilno določitev vrednosti krvnega tlaka so ključne pravilne meritve

Zanesljivost meritve je odvisna od številnih dejavnikov, zato je pomembno, da postopek pravilno izvajate in da imate dober merilnik krvnega tlaka. Biti mora umerjen in nepoškodovan, poleg tega morate znati z njim pravilno ravnati in upoštevati proizvajalčeva navodila.

RAZLOGI, ZAKAJ SI JE  KRVNI TLAK DOBRO MERITI TUDI DOMA
– Zgodnje odkrivanje zvišanega krvnega tlaka.
– Pomoč zdravniku, da lahko pravilno načrtuje vaše zdravljenje.
– Možna primerjava z vrednostmi, izmerjenimi v ambulanti.
– Izboljšanje nadzora nad zvišanim krvnim tlakom.

Spremljanje krvnega tlaka doma poteka v okolju, ki ste ga vajeni. Da bodo meritve pravilne in zdravniku v pomoč pri obravnavi krvnega tlaka ali oceni njegovega zdravljenja, je treba upoštevati nekatera navodila.

Datum in čas meritve ter povprečno vrednost krvnega tlaka (sistoličnega in diastoličnega) in srčnega utripa zapišite v dnevnik meritev krvnega tlaka. Dobite ga lahko pri svojem osebnem zdravniku ali v lekarni. Najdete ga lahko tudi na spletni strani www.zakajtibije.si in ga natisnete.

Normalno povprečje meritev pri spremljanju krvnega tlaka doma je ˂ 135/85 mm Hg, Če je pri vas višje, se o nadaljnjih ukrepih posvetujte z osebnim zdravnikom.

Pravilno merjenje krvnega tlaka je prikazano tudi v videu na spletni strani www.zakajtibijesrce.si,na kateri lahko preberete še več koristnih informacij, strokovnih nasvetov in preventivnih ukrepov v zvezi s hipertenzijo.

Video o pravilnem merjenju krvnega tlaka

Obiščite spletno stran: https://zakajtibijesrce.si/