Kaj so kardiometabolni dejavniki in kako vplivajo na zdravje?

Bolezni srca in ožilja so še vedno najpogostejši vzrok umrljivosti v Sloveniji. Raziskave kažejo, da bi jih bilo lahko precej manj, če bi bili ljudje bolj pozorni na kardiometabolne dejavnike.

Med kardiometabolne dejavnike štejemo kajenje, neurejeno sladkorno bolezen, prekomerno telesno maso, povišane maščobe v krvi in visok krvni tlak. Vsi ti lahko odločilno vplivajo na posameznikovo zdravje, poročajo na portalu Med.Over.Net.

Pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 pa lahko kardiometabolni dejavniki močno povečajo tveganje za srčno-žilne dogodke, kot sta srčni infarkt in možganska kap, pa tudi zaplete periferne arterijske bolezni. O tem, zakaj je prepoznavanje dejavnikov in njihovo zgodnje obvladovanje tako pomembno, so se pogovarjali z doc. dr. Miodragom Janićem, dr. med., specialistom interne medicine s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na UKC Ljubljana.

Vabljeni k prebiranju celotnega članka na strani https://med.over.net.

Vabljeni tudi k ogledu video posnetka psihiatra dr. Željka Ćurića, ki glasno razmišlja o tem, kako ohraniti smisel in kakovost življenja, ko se soočamo s kronično boleznijo, ki za vedno spremni naš vsakdan. Psihiater pravi, da je potovanje sprejemanja bolezni prepleteno z zavajanjem naših lastnih možganov, pri čemer nas pravi izzivi čakajo na mestih, kjer jih najmanj pričakujemo – v sebi. Z njegovimi besedami “Pot v pekel je tlakovana z najboljšimi nameni,” a prava moč se skriva v vprašanju “Kaj bi jaz brez sebe?”

Naslovna fotografija: Pixabay

Dodaj odgovor