Strokovnjak odgovarja: Telovadba za mlade med pandemijo

Odgovarja in svetuje izr. prof. dr. Gregor Starc, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani

Vprašanje

»Pozdravljeni!

Moja babica ima naročeno revijo Za srce, ki jo tudi jaz včasih berem. Opazila sem, da odgovarjate na različna vprašanja, kar se mi zdi zelo koristno. Tudi jaz imam težavo, ki je ne znam sama rešiti. Gre za to, da sem zaradi šolanja na daljavo popolnoma odrezana od gibanja, kar se mi tudi že pozna. Zredila sem se že za 3,5 kg, postajam pa tudi vse bolj zagrenjena in sitna, čeprav si ne želim biti J, ampak tako reagiram, ko mi kdo kaj reče. Vem, da je to sigurno zato, ker sem sedaj tako malo zunaj, ne družimo se s prijateljicami in sošolkami, pa še to delo za šolo, ki poteka na daljavo nas ovira v tem času, ko to pišem in ne vem kako dolgo bo to trajalo. Prava mora je vse to. Vem, da bi mi neka rekreacija pomagala, ne vem pa kako se tega lotiti. Živim v bloku, družiti se zaradi kovid-19 ne smemo (sama pa nimam veselja hoditi na sprehode), prostora imamo bolj malo, tudi uteži ali podobnih pripomočkov nimam. Sedim pa za računalnikom zelo veliko! Kaj mi svetujete, kako naj se gibljem, kako naj ohranim mišice, kako se zaščitim pred kilogrami, ki kar naraščajo (jesti skušam manj, a to ni rešitev L)? Hvaležna vam bom za vašo pomoč!

Adrijana, 15 let.«

Op.: Vprašanje je bilo posredovano po e–pošti in je delno lektorirano

Odgovor

Draga Adrijana,

zahvaljujem se za to, da svoje težave deliš z nami, saj se s popolnoma enakimi tegobami žal srečujejo tudi tvoje vrstnice in vrstniki po vsej državi. Žal mi je, da so ukrepi za preprečevanje širjenja okužb najbolj prizadeli otroke in mladino, ki za svoj razvoj in normalno delovanje nujno potrebujete gibanje in družbo vrstnikov, najbolj pa vam škodi sedenje za ekrani, ki se mu zaradi šolanja na daljavo sploh ne morete izogniti. Ampak, če razumeš, zakaj se počutiš, kot se, je to že korak proti mogoči rešitvi.

Sedenje pred ekrani namreč izjemno utruja tvoj centralni živčni sistem, ki je nenehno bombardiran z elektronskimi informacijami, to pa postopno privede do stanja, ki mu pravimo anhedonija, kar je nezmožnost uživanja v čemerkoli. Zaradi omejitve socialnih stikov se pri ljudeh povečujejo tudi anksiozne in depresivne motnje, zaradi česar ljudje doživljajo stiske, strahove, so razdražljivi in brezvoljni. Tudi želja po gibanju izgine. A nikar ne obupuj. Rešitev teh težav je v naših glavah in v naših mišicah. Tvoje počutje se bo najhitreje izboljšalo, če boš sedenje za računalnikom začela nadomeščati z gibanjem. Začni postopno, ampak ni ti treba pri tem biti sama. Če se odpraviš na sprehod, še bolje pa na hojo s počasnim tekom ali na pohod na kakšno bližnjo vzpetino, lahko povabiš tudi kakšno prijateljico, le paziti morata na ustrezno medsebojno razdaljo. Med hojo se lahko tudi na razdalji treh metrov pogovarjata. Na ta način se bo tvoje razpoloženje gotovo začelo izboljševati, to pa bo pomenilo, da se boš tudi lažje pripravila k vsakodnevni vadbi.

Zelo pomembno je, da poskrbiš za krepitev mišic, saj je mišica v resnici tudi organ, ki med svojim delovanjem proizvaja različne snovi, s pomočjo katerih se naše razpoloženje in delovanje možganov izboljšata, hkrati pa so mišice tudi največji porabnik energije. Tako boš ubila dve muhi na en mah, porabila odvečno energijo, ki se v telesu ne bo več nalagala v obliki maščobnega tkiva, hkrati pa se boš tudi bolje počutila. Zelo pomaga, če si narediš načrt in se ga potem držiš. Preden začneš s šolo, si vzemi 10 minut in naredi par počepov, sklec, poskokov ali kakšnih drugih krepilnih vaj, med učenjem za šolo pa si tudi privošči telesno dejavne odmore. Nikar ne išči sprostitve v zaslonu računalnika ali telefona, ker je tam ne boš našla, lahko pa svetovni splet izrabiš za to, da si poiščeš kak posnete vadbe tabate, ki je zaradi nalezljive glasbene spremljave zelo primerna in motivirajoča vadba za mladostnice in mladostnike. Vsak dan poskušaj ohranjati isto rutino, zaradi mišične utrujenosti pa si boš tudi zvečer hitreje zaželela spanca in tako zagotovila možganom, da si odpočijejo. Zelo priporočljivo je, da greš vsak dan na zrak, hkrati pa ne pozabiš na vadbo doma.

Če potrebuješ pri vadbi kak nasvet, se lahko obrneš tudi na svojo profesorico športne vzgoje, veliko koristnih nasvetov pa lahko poiščeš tudi na www.slofit.org. Če prek socialnih omrežjih komuniciraš s svojimi prijateljicami in prijatelji, si lahko umislite kakšen izziv in beležite, koliko sklec, počepov ali kakšnih drugih gibalnih nalog uspete narediti npr. v enem tednu. Le glavo pokonci, človeško telo je čudovit stroj, ki najbolje deluje, ko je v gibanju.