Oktober 2023 – mesec možganske kapi

Vsako leto 4.000 ljudi doživi možgansko kap, nenadno motnjo delovanja možganov zaradi nezadostne oskrbe s krvjo. Smrtnost je visoka, izredno velika pa je tudi invalidnost. Kaj lahko storimo?

Možganska kap je eden od glavnih vzrokov za smrtnost in prvi vzrok za invalidnost.

Kaj je možganska kap?

Je nenaden dogodek v osrednjem živčevju, pri katerem je zaradi nezadostne oskrbe možganov s krvjo njihovo delovanje moteno za več kot 24 ur. Ker možganske celice za svoje delovanje potrebujejo stalno oskrbo s kisikom, ki ga dobijo preko krvi. Ker je krvni obtok v možganih moten zaradi zamašitve žile ali krvavitve, to povzroči smrt celic v tistem delu možganov.

Možganska kap v približno 80 % nastane zaradi motnje dotoka krvi v možgane, ki jo povzroči strdek v žili (ishemična možganska kap). V približno 20 % pa zaradi krvavitve v možganih (hemoragična možganska kap). Povzroča številne smrti in hude posledice (različne oblike invalidnosti), kar obolelim in njihovim svojcem bistveno spremeni kvaliteto življenja.

Najpomembnejša preventiva pred možgansko kapjo so:

  • nekadilstvo,
  • vsakodnevna vsaj 30 minutna hoja,
  • uživanje sadja in zelenjave,
  • vzdrževanje ustrezne telesne teže,
  • omejitev vnosa soli, maščob in sladkorja,
  • odpoved škodljivim razvadam,
  • redne meritve krvnega tlaka, krvnih maščob in sladkorja ter srčni utrip).

Preventivno se priporočajo redne kontrole dejavnikov tveganja.

V mesecu oktobru v Posvetovalnici za srce potekajo brezplačne meritve in svetovanje

V oktobru se lahko naročite na brezplačne meritve in svetovanja: krvni tlak, srčni utrip, saturacija, EKG, strokovni posvet glede možganske kapi.

Kdaj? Od 29. 9. 2023 do 29. 10. 2023
Kje? Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Posvetovalnica za srce, Dalmatinova 10, Ljubljana, v času uradnih ur (ponedeljek, torek, četrtek, petek od 9.00 do 12.00 in sreda od 11.00 do 15.00)
Kako na meritev in posvet? OBVEZNO NAROČANJE na e-pošto: [email protected] ali telefon: 01 234 75 55 ; ponedeljek in petek med 8.30 in 9.00 ; sreda med 14.00 in 14.30.

Zdravstveno informativno svetovanje in informiranje o možganski kapi izvaja Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije s podporo podjetja PFIZER 

Preberite tudi: