Nekaj preprostih sprememb za močno in zdravo srce

Vsaj 80 % prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja bi lahko preprečili, če bi se izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek: kajenju, nezdravemu načinu prehranjevanja, telesni nedejavnosti, škodljivemu uživanju alkohola ter v svoj vsakdan vključili vsakodnevno sproščanje za preprečevanje stresa.

sprehod v naravi

Potrebnih je le nekaj preprostih sprememb v vsakdanjem življenju in naše srce bo ostalo močno in zdravo

To so: zdrav način prehranjevanja, redna in zadostna telesna dejavnost, skrb za sprostitev, dovolj spanja, izogibanje kajenju in škodljivemu pitju alkohola ter preverjanje zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže tveganje za nastanek srčno žilne bolezni (krvni tlak z ugotavljanjem atrijske fibrilacije, holesterol, trigliceridi in sladkor v krvi, ITM, idr.). Tudi tisti, ki že imajo srčno-žilno bolezen, lahko na ta način občutno izboljšajo kakovost svojega življenja.

Skrbimo za zdravje na delovnem mestu

Društvo posebno pozornost namenja tudi varovanju zdravja na delovnih mestih in delodajalcem nudi vrsto ugodnih dejavnosti, med katerimi lahko izberejo, da jih društvena medicinska ekipa izvede pri njih, za zaposlene in njihovo zdravje (na primer preventivne meritve, s svetovanjem, predavanja/delavnice, tečaji oz. prikazi temeljnih postopkov oživljanja ter druge).

Skrbimo za dovolj gibanja in zdrav način prehrane

Še posebej pomembno je, da na zdrav življenjski slog navadimo otroke in mladostnike, zato društvo izvaja program telesne dejavnosti in prehrane za vse, programe za odvajanje odvisnosti od ekranov, Srček Bimbam pa mu pri tem pomaga in se, kadar je to le mogoče, pridruži otrokom.

Maskota Srček Bimbam prisrčno spodbuja k dobremu ogrevanju pred športno vadbo ali tekom, k igrivim korakom na Pohodih za srce ali k preprosti in iskreni komunikaciji, ko se športni napor spreminja v lepoto gibanja.

Kljub številnim dokazom in vsakodnevnim opozorilom, da je telesna nedejavnost pogubna za zdrav telesni in duševni razvoj otroka in posameznika, sodobni način življenja otroke in mladostnike dejansko sili k sedenju. Še vedno je mnogo otrok in mladostnikov, ki se zaradi pomanjkanja gibanja srečuje s povečanimi zdravstvenimi tveganji, z debelostjo in s slabšo učno uspešnostjo. Telesna dejavnost namreč ni pomembna le za zdrav gibalni razvoj, ampak za razvoj vsega telesnega sistema. Poskrbimo za zdrav življenjski slog, po vseh svojih močeh!

Zaščitni dejavniki pred demenco

  • dovolj gibanja in telesne dejavnosti;
  • primerna telesna teža;
  • izogibanje kajenju in prekomernemu uživanju alkohola (ob tem pa so nekatere študije ugotovile, da manjše količine alkohola pri demenci morda delujejo ugodno);
  • zdrava, sveža hrana z obiljem sadja, zelenjave, rib, oreščkov, tudi kak kozarec vina in žlica olivnega olja (kot najdemo v t.i. ‘mediteranski dieti’);
  • izogibanje stresu;
  • dovolj (ne premalo in ne preveč) spanja; potreba po spanju je sicer zelo individualna, v glavnem je dobro spati od 7 do 9 ur;
  • prijetne in številne družabne vezi.

Pripravila: Nataša Jan

Preverite, koliko bi lahko privarčevali, če ne bi kadili