Nekaj misli in vzpodbuda za opustitev kajenja

Intervju z doktorico znanosti Danico Rotar Pavlič, dr. med.

– Zakaj je kajenje škodljivo?

Dim, ki se vije iz prižgane cigarete, vsebuje več kot 4000 kemičnih snovi (predstavljajte si, da bi z obrokom hrane zaužili 4000 dodatkov!). V plinasti obliki je mogoče najti 10–15 % ogljikovega dioksida, 3–6 % ogljikovega monoksida, 0,1–0,2 % cianovodikove kisline in 1–3 % hitro hlapljivih organskih sestavin, kot so aldehidi, ketoni in ogljikovodiki. V trdi obliki je mogoče najti prisotne rakotvorne snovi, dražila, kovine, proste radikale in nikotin. Strokovnjaki ocenjujejo, da lahko kar 60 spojin s tega seznama povzroča rakava obolenja.

Pomembna je še vsebnost katrana. V eni cigareti s filtrom ga je 15–25 mg, kar pomeni, da se ga pri kajenju 10 cigaret na dan v 10 letih na sluznico grla, sapnika in bronhijev prime okrog 1 kg! Morda doslej še nikoli niste slišali, da se v cigaretah nahajajo tudi spojine, kot na primer cianid, benzen, formaldehid, metanol, acetilen in amoniak.

Zasvojenost s tobakom, bodisi v aktivni bodisi v pasivni obliki, povzroča različne oblike raka na pljučih, ustni rak, rak na grlu, žrelu, ledvicah, materničnem vratu in na črevesju, pa tudi srčne napade, težave s cirkulacijo krvi, kapi in srčno-žilne bolezni, pljučne bolezni, kronični bronhitis, bolezni dlesni in oralne zdravstvene težave.

Drugi učinki nikotina so: draži očesne veznice, vpliva na avtonomni živčni sistem,  škodljivo vpliva na srce in obtočila, razgradi se v jetrih, deloma se nespremenjen izloči skozi ledvice, draži sluznico želodca in črevesja, hromi funkcijo spolnih žlez.

Raziskave so pokazale, da vsakokrat, ko kadilec prižge cigareto in jo prižgano zgolj drži v roki (dima še ne izpihava), približno 85 % cigaretnega dima »napolni« ozračje v njegovi okolici. Preostalih 15 % cigaretnega dima pa kadilec vdihne skozi cigaretni filter. Vse prej naštete strupene snovi torej ne škodujejo le kadilcu, temveč tudi njegovi okolici!

– Kako pogosto v svoji ordinaciji naletite na bolnike, ki čutijo neposredne posledice kajenja (KOPB, rak pljuč /grla)?

Z bolniki, ki imajo navedene bolezni, se srečujem vsak ordinacijski dan, pa tudi v dežurstvih. Večina izmed njih si želi zavrteti kolo življenje nazaj.

– Ali vi svoje paciente vprašate, ali kadijo, ko pridejo prvič k vam v ordinacijo?

Pristop do človeka, ki prvič obišče ambulanto, je različen. Povezan je s težavami, ki se razkrijejo med obiskom. Čeprav pogosto že med prvo obravnavo zastavim vprašanje o kajenju, se v primeru izrazitega strahu, ki ga bolnik zaradi bolezni izrazi, včasih odločim, da bom vprašanje postavila kasneje. Ljudje, ki so mi zaupali svoje zdravje, vedo, da z zagnanostjo za zdrav življenjski slog ne odneham, zato se o kajenju pogosto pogovarjamo.

– Ali kadilce skušate prepričati v odvajanje od kajenja?

Velikokrat načnemo vprašanja o kajenju in opustitvi kajenja. Pri tem pa se držim latinskega pregovora, da kaplica ne izdolbe kamna s silo, ampak z daljšim in pogostim kapljanjem.

– S katerimi argumenti se upirajo temu?

Včasih se kadilci v šali branijo, češ da je prekajeno meso dalj časa obstojno. Čeprav dimljenje res spada med postopke za konzerviranja živil, pa je cigaretni dim za človekov organizem škodljiv. Zato je odločitev strastnih kadilcev, da zmanjšajo število pokajenih cigaret, le delni rezultat k izboljšanju, saj že 1–4 pokajene cigarete na dan vplivajo na stanje srca in žilja. Po drugi strani pa vemo. da je nikotin snov, za katero lahko rečemo, da ima dva obraza: po eni strani deluje pomirjevalno, po drugi strani pa poživlja, zato povzroča odvisnost.

– Kaj je pri kadilcih večinoma tisti odločilni trenutek, ko se odločijo, da bodo prenehali?

Kadar spreminjamo vzorec življenja, se vedno sprašujemo, kaj nam bo sprememba prinesla. Navadno smo ob tem zelo preračunljivi in tehtamo, kaj bo na primer opustitev sicer škodljivega užitka spremenila oziroma kako se bo vse skupaj odrazilo v našem življenju. Kadilci nihajo med željo po spremembi in željo po ohranitvi obstoječega. Vedo, da kajenje prinaša tako negativne kot pozitivne posledice. V tej čustveni stiski je pomembno, da si stvari skušamo razjasniti tudi s pomočjo naslednjih vprašanj:

— Kako hitro po tistem, ko zjutraj vstanete, prižgete prvo cigareto?

— Ali kadite že v zgodnjih jutranjih urah?

— Koliko cigaret pokadite na dan?

— Ali kadite tudi takrat, ko ste zelo bolni in v postelji preležite ves dan?

— Ali se v prostorih, kjer je kajenje prepovedano (npr. knjižnica, kino), počutite nelagodno?

— Kako pomembno je za vas ta hip, da bi opustili s kajenjem?

— Zakaj je vredno opustiti kajenje?

— Kaj bi se spremenilo, če bi opustili kajenje?

— Kaj vam je in kaj vam ni všeč pri kajenju?

— Kako se boste po morebitni uspešni opustitvi kajenja spoprijemali s stresom, kako se boste sprostili?

Vsakemu povem, da nikoli ni prepozno, da se odloči za opustitev kajenja. Telo se kmalu po tem pomembnem koraku začne obnavljati. Vsekakor pa se človek odloči za opustitev, ko enostavno preračuna, da ima od kajenja več škode kot koristi.

– Katere so najvišje ovire, ki stojijo na poti kadilcu, ki se odvaja od kajenja?

Nikotin aktivira tista možganska središča, ki so vključena pri doživljanju užitka in nagrade. Hkrati pa v krvni obtok sprošča adrenalin in tako spet vpliva na celotno telo, saj pospeši srčni utrip, poveča krvni pritisk in vpliva na možganske centre, ki nadzorujejo dihanje.

Odvisnost od nikotina se kaže z naslednjimi težavami:
— nemir (neprestana želja, da bi ponovno prižgali cigareto, eden ali več neuspelih poskusov, da bi prenehali s kajenjem),
— izguba samonadzora (kadilec na koncu kadi več, kot je nameraval),
— opustitev rekreacije,
— še več časa potrebnega za kajenje in razmišljanje o njem,
— povišana toleranca (za enak učinek so potrebne vedno večje količine).

Precej kadilcev je že večkrat poskusilo prenehati kaditi in številnim med njimi je tudi uspelo. Med razlogi, ki vodijo v neuspeh, se največkrat srečamo s pojavom abstinenčnega oziroma odtegnitvenega pojava. Pojavi se, ko našemu telesu odvzamemo nekaj, na kar je bilo navajeno. Pojavijo se živčnost, razburjenost, slabša koncentracija, povečan apetit, … Kilogrami, ki se začnejo nabirati med odvajanjem od kajenja, so ena največjih skrbi kadilcev. Pomanjkanje nikotina namreč upočasni prebavo. Ker v obdobju odvajanja večina kadilcev nadomesti cigareto s hrano, se lahko telesna teža zelo hitro povečuje. Pogosto so te težave tako izrazite, da nekdo, ki želi prenehati kaditi, kaj kmalu spet prižge cigareto in ne uspe doseči želenega cilja — postati nekadilec.

– Na katere načine si največkrat pomagajo pri odvajanju?

Opustitev kajenja ni lahka naloga; prav tako ne obstaja le en in najboljši način, s katerim bi zmagali. V Sloveniji so tistim, ki želijo opustiti kajenje, na voljo različne možnosti, kot na primer svetovanje pri osebnem zdravniku ali lekarniškem farmacevtu, skupine za opuščanje kajenja v okviru zdravstveno-vzgojnih delavnic v zdravstvenih domovih, odvajanje z nikotinskimi nadomesti ter zdravili na recept. Med slednjimi je letos prišla k nam tudi nova zdravilna učinkovina.

– V kako veliko pomoč so pri odvajanju od kajenja farmacevtski preparati?

Nikotinsko nadomestno zdravljenje (NNT) je nadzorovano uživanje posebnih snovi, ki kadilcu pomagajo, da lažje prestane abstinenčne težave. Sprošča se ravno tolikšna količina nikotina, da olajša težave zaradi opuščanja kajenja, hkrati pa organizem ne prejme dodatnih strupenih snovi, ki se sproščajo ob kajenju cigarete. Količina nikotina, ki ga pri tej metodi odvajanja dobi kadilec, je nižja, kot jo običajno dobi zaradi kajenja, poleg tega pa nikotin pri NNT pride v telo veliko počasneje kot pri kajenju cigarete. NNT je na voljo v obliki obližev, žvečilnih gumijev, nosnih pršilk in inhalatorjev. V Sloveniji je mogoče dobiti le žvečilne gumije in obliže. Vsak žvečilni gumi moramo imeti v ustih 20 minut, uporabiti jih je treba 10–15 na dan in razporejeni morajo biti enakomerno prek celega dne. Nikotinski obliž nalepimo na čim manj poraščen del kože med vratom in gležnji ter vsak dan na drugo mesto. Na voljo sta 16-urni obliž, ki ga namestimo takoj zjutraj in odstranimo zvečer, ter 24-urni obliž, ki ga zamenjamo vsako jutro. NNT ublaži telesne znake, ki se pojavijo ob opustitvi kajenja, ne nadomesti pa psihičnih dejavnikov, ki so povezani z obredom kajenja. NNT ni primerno za vsakogar (še posebej ga odsvetujemo nosečnicam), zato je pametno, da se o tej metodi posvetujete z zdravnikom.

Bupropion je bilo prvo zdravilo  na recept za pomoč pri opuščanju kajenja. V ZDA je prišel v prodajo že leta 1986, in sicer sprva le za zdravljenje depresije. Šele pozneje so spoznali, da se je kadilcem, ki so ga jemali, zmanjšala potreba po cigaretah. Potrebovali so le še nekaj volje — in številni so kajenje opustili. Kot vsako resno zdravilo ima tudi bupropion svoje neželene učinke. Ni prav, da bi ga jemali brez presoje zdravnika, torej ga lahko jemljemo le po posvetu z njim in na podlagi recepta. Zmanjša željo po cigaretah in odtegnitvene pojave med odvajanjem od kajenja. Jemati naj bi ga začeli že devet dni pred prenehanjem, prvih šest dni po eno tableto (100 mg), zatem dvakrat po eno na dan; ta odmerek naj bi jemali vsega skupaj dva meseca. Ne priporočamo ga mladostnikom, mlajšim od 18 let, tistim, ki imajo epilepsijo ali kake posledice po možganskih poškodbah, kapi ipd., prav tako tudi ne ljudem z jetrno cirozo, alkoholikom, nosečnicam in doječim materam ter redkim bolnikom, ki se sicer zdravijo zaradi depresije z zdravilom moklobemid.

V Sloveniji je na voljo dodatna pomoč – zdravilna učinkovina vareniklin, zdravilo na recept, ki ne vsebuje nikotina. Rezultati opravljenih študij kažejo, da zdravilo na recept  predstavlja pomembno pomoč pri odvajanju. Podobno kot nikotin, deluje na enakomerno sproščanje hormona dopamin. Raziskave kažejo, da zmanjša željo po cigareti in zmanjša odtegnitvene simptome kajenja. Zdravilo se predpisuje na bel recept, cena dnevne terapije je primerljiva s ceno škatlice cigaret. Priporočljivo trajanje zdravljenja je 12 tednov. Sicer ni priporočljivo, da oseba med zdravljenjem z vareniklinom kadi, vendar pa to zdravilo tudi zmanjša užitek, ki ga dajejo cigarete, saj vpliva na določena mesta v možganih, kamor se sicer veže nikotin. Izsledki raziskav kažejo, da gre za varno in učinkovito zdravilo, ki nima važnejših omejitev pri predpisovanju. Edini omembe vredni stranski učinek je slabost. Uporabnikom je omogočen tudi brezplačen podporni psihološki program.

Opustite kajenje in se osvobodite svojega ječarja – cigaret!