Infografika – vzroki in posledice debelosti

Piše: Darija Cvetko

Na Društvu bomo v naslednjih mesecih precej časa posvetili vzrokom in posledicam. Spodaj vam za začetek predstavljamo preprosto infografiko, ki prikazuje, da na debelost vpliva kar nekaj dejavnikov, posledic pa je vsekakor več, kot jih vidite na sliki.

Prvi in najpomembnejši vzrok je preseganje energetskih potreb. To pomeni, da v telo s hrano vnesemo preveč energije, kot je porabimo. Na tej točki poudarimo, da ne obstaja živilo ali vrsta hrane, ki sama po sebi redi, presežek energije (to da se redimo) ustvarimo, če uživamo preveč te (ali katerekoli druge) hrane. Je pa res, da presežek energije navadno ustvarjamo z živili, ki veljajo za manj zdrava: to so procesirana živila. Namreč, izredno lahko je pojesti vrečko čipsa, saj je taka hrana zelo okusna. Enako velja za kruh, piškote, živila in njihovp priprava z veliko maščob, katerih kaloričnih vrednosti se niti ne zavedamo. Kadar pojemo preveč takšne hrane, lahko rečemo, da za nas osebno predstavljajo vir preseženih kalorij, torej se od njih redimo.

Nikakor pa ne moremo kriviti posameznega živila.

Na pojav debelosti vpliva tudi stres, premalo ali nekakovosten spanec, nekatera zdravila, tudi hormonske motnje, nekateri pa so k debelosti nagnjeni. Vendar pozor: če je nekdo nagnjen k debelosti, še ne pomeni, da bo tudi debel. To pomeni le to, da mora biti toliko bolj pozoren, kakšni so njegovi prehranski vzorci.

Posledice debelosti so številne. Med njimi debelost viša krvni tlak, je eden najmočnejših dejavnikov za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, povzroča srčno žilne in ledvične bolezni in je povezan z nekaterimi vrstami raka.

Izgubiti odvečno telesno težo ni preprosto, saj veliko vlogo igrajo naše znanje o prehrani in veščine to znanje prenesti v prakso. Ključnega pomena je, da se naučimo, kako zase sestaviti primerne obroke, ki bodo še vedno okusni, hranljivi in priročni. Ni se nam potrebno popolnoma odreči živilom, ki jih imamo radi, prav tako nam ni treba na razne diete. Bomo pa najverjetneje živila, za katera vemo, da so visoko kalorična in jim pojemo v večjih količinah, morali zmanjšati. Brez tega ne bo šlo.

Če poleg sprememb v prehrani uvedemo še redno gibanje in nase ne vršimo pritiska, da moramo telesno težo izgubiti pred odhodom na morje, ampak sprejmemo, da gre za proces, ki nam bo vzel nekaj časa, truda in tudi živcev, nas čaka prijetnejša izkušnja in rezultat bo obstojen.