Svetovni dan tromboze, 13. oktober 2016

PIŠE: Nataša Jan

Datum svetovnega dneva tromboze je vsako leto na dan 13. oktobra, ko je bil rojen Rudolf Virchow, nemški zdravnik in patolog, ki je prvič uporabil besedo “tromboza” in je avtor številnih prispevkov, ki so nam omogočili boljše razumevanje bolezni.

Z uvedbo svetovnega dneva tromboze se tudi Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pridružuje aktivnostim po vsem svetu, ki se osredotočajo na ozaveščanje in izobraževanje o krvnih strdkih, njihovem nastanku, nevarnostih, zdravljenju.

Tromboza je krvni strdek v krvni žili, ki povzroči zaporo vene (venska tromboza) ali arterije (arterijska tromboza). Arterijska trombembolija nastane, ko se krvni strdek iz levih srčnih votlin ali iz velike arterije odkruši in s krvjo potuje naprej ter zamaši manjšo arterijo. To lahko povzroči poškodbo življenjsko pomembnih organov, ker tkivo okoli zamašene žile ne dobi več hranil in kisika. V venskem sistemu krvni strdki najpogosteje nastajajo v goleni in se razraščajo navzgor v podkolensko in stegensko veno, odkrušeni delci pa potujejo navzgor po velikih venah v desne srčne votline in se zagozdijo v pljučnih arterijah, kar imenujemo pljučna embolija.

Venska tromboza in pljučna embolija predstavljata velik zdravstveni problem. To lahko ponazorimo z dejstvom, da krvni strdki v globokih venah ali pljučih  vsakih 37 sekund povzročijo smrt ene osebe v zahodnem svetu. Krvni strdki v nogi ali pljučih so tretja najpogostejša srčno-žilna bolezen po svetu, so tudi tretji najpogostejši vzrok smrti v bolnišnici. Dejavniki tveganja v zvezi s krvnimi strdki so družinska anamneza globoke venske tromboze, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, prekomerna telesna masa, operacija, nosečnost in drugi.

Zavedati bi se morali, da se je krvnim strdkom v veliki meri mogoče izogniti.

O aktivnostih ob Svetovnem dnevu tromboze lahko več preberete na spletni strani http://www.worldthrombosisday.org/, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pa bo ob Svetovnem dnevu tromboze v sodelovanju z družbo Bayer pripravilo širše ozaveščanje o tej temi z novinarsko konferenco.

Izjava za javnost

tromboza

Več si lahko preberete tukaj in tukaj