Malgajev pohod in slovesnost pri Malgajevem spomeniku

Piše: Vladimir Ovnič; foto: Majda Zanoškar

V petek 6. 5. 2022 so se vrstile nevihte, ki so močno prizadele posamezne dele Slovenije. Slabo vreme se je nadaljevalo tudi v soboto, kar je seveda vplivalo na to, da se je zbralo nekaj manj pohodnikov, ki so ob 8.30 uri krenili po Malgajevi poti, ki se vije po pobočjih nad Ravnami.

Po Malgajevi poti, 7.5.2022

Pot je dobila ime po junaku Franju Malgaju, ki se je se je rodil 20. novembra 1894 v Hruševcu pri Šentjurju. Osnovno šolo je končal v Šentjurju, gimnazijo pa je obiskoval v Celju, Kranju in Pazinu, kamor se je preselil zaradi zdravstvenih razlogov. Takoj po izbruhu prve svetovne vojne je bil vpoklican v avstro-ogrsko vojsko in postal vojak 87. pešpolka. Po opravljeni šoli za rezervne oficirje je 1915 pristal na italijanski fronti. Bojeval se je na Doberdobu in bil tam tudi ranjen, zlato medaljo za hrabrost pa je prejel po zavzetju Monte Zebia na južnotirolski fronti leta 1916. Zadnje leto vojne je preživel v zaledju, kot upravnik vojaškega zdravilišča. Po koncu vojne se v začetku novembra odzval klicu prijatelja Oseta iz Raven in se s skupino štiridesetih prostovoljcev pripeljal na Koroško. Priključili so se mu še številni mladi fantje, ki so se odzvali pozivu generala Maistra. Osvobodili so Mežiško dolino in že novembra 1918 prodrli vse do Velikovca. Za Koroško se je bojeval vse do 6. 5. 1919, ko je padel v obrambnih nalogah na Tolstem vrhu nad Dobrijami.

Koroška je bila po plebiscitu za Slovenijo žal izgubljena, ne pa tudi Mežiška dolina, ravno po zaslugi Franja Malgaja.

Med letošnjimi pohodniki so bili tudi člani Društva za zdravje srca in ožilja, ki so kljub dežju prehodili dobrih osem kilometrov in premagali 400 m nadmorske višine. Za vse, ki bi želeli sami prehoditi to pot, je na razpolago zloženka Malgajeva pot z natančnim opisom poti, karto in kratkim opisom enajstih zanimivih točk ob tej poti. Lahko pa se nam priključijo tudi avgusta, ko organiziramo pohod v okviru ravenskih dni in novembra, ko se skupaj spomnimo generala Maistra in poročnika Malgaja.

Malgajev pohod in slovesnost pri spomeniku na Dobrijah organizira Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj, ki deluje v okviru Zveze društev general Maister, ki vključuje 26 društev poimenovanih po generalu Maistru in dve društvi Franja Malgaja. Poseben poudarek pri svojem delovanju naše društvo namenja obujanju in negovanju spominov na dogodke, datume, obeležja in kraje, povezane z likom in delom poročnika Franja Malgaj in njegovih borcev za severno mejo in prenašanjem le tega na mlade rodove. Koliko bodo mladi vedeli o svoji domovini in na kakšen način ji bodo izkazovali naklonjenost, je odvisno tudi od vzgoje in izobraževanja. Vzorno sodelujemo z gimnazijo Ravne, kjer vsako leto pri urah zgodovine, predstavljamo lik Malgaja, Maistra in njegovih borcev in pomen njihovega boja. Te dijake septembra odpeljemo tudi po Malgajevi poti. Podpiramo tudi raziskovalno dejavnost mladih na gimnaziji. Tako je nastala tudi dobra raziskovalna naloga o Franju Malgaju in borcih za severno mejo. Poleg vsega naštetega društvo aktivno sodeluje tudi z drugimi veteranskimi društvi in sooblikuje podobo krajine, krepimo odnos in ljubezen do soljudi in domovine.

Do enajste ure so pohodniki prispeli na Dobrije k Malgajevemu spomeniku, kjer se je začela spominska slovesnost ob 103. obletnici prerane smrti poročnika Franja Malgaja.

Ob spomeniku je stala častna straža slovenske vojske in številni praporščaki veteranskih društev.

Slovesnost pri Malgaju – polaganje venca

Osrednjo sporočilnost slovesnosti so pripravili dijakinje in dijaki ravenske gimnazije. Slavnostni govornici, dijakinji gimnazije, Alja Stražišnik in Hana Gorenšek, sta se v govoru spomnili življenja Franja Malgaja, zaključili pa v duhu aktualnih razmer:

»Malgajevo življenje, njegovo junaštvo, ljubezen do lastne zemlje in domovine, se dotakne tudi nas mladih, še posebno v teh kriznih časih, ko v Evropi ponovno ni miru. Bili smo prepričani, da smo se iz zgodovine 1. in 2. svetovne vojne kaj naučili. Velikokrat se namreč sploh ne zavedamo vrednosti miru, saj nam ta k sreči še ni bil odvzet. Vsakršna grožnja, ki potencialno predstavlja motenje našega miru, nam vzbuja občutke strahu in groze. Zaradi trenutnega dogajanja v Ukrajini se tako počutimo pretresene in tesnobne in ne znamo si predstavljati, kako se počutijo tisti ljudje, ki jih je vojna neposredno prizadela. Menimo, da je najpomembnejše, da ostanemo solidarni in pomagamo drug drugemu.«

Slovesnost pri Malgaju. Slavnostni govornici Hana Gorenšek in Alja Stražišnik

Kulturni program so obogatili dijaki Gimnazije Ravne, Danaja Grebenc, Tinkara Lednik, Nuša Perenda in Anže Paradiž. Gimnazija sicer že od ustanovitve KDD Franjo Malgaj aktivno sodeluje na aktivnostih društva. Prav zato je bila Gimnazija Ravne v letu 2021 prejemnica Maistrovega priznanja.

Na slovesnosti so nastopili tudi pevci Moškega pevskega zbora PGD Ravne, ki so med drugim zapeli tudi himno Zveze društev »General Maister« Slovenec sem. Seveda slovesnost ni minila brez tradicionalnega sodelovanja Pihalnega orkestra ravenskih železarjev in njihove izvedbe Koračnice Rudolfa Maistra.

Jože Prednik bere svoje pesmi.

Zbrane sta s pozdravnimi besedami nagovorila tudi župan dr. Tomaž Rožen in predsednik društva Vladimir Ovnič. Spomenik Franju Malgaju in tovarišem, ki so padli v borbah za Koroško 1918-1945 tvorijo verzi pesnikov Rudolfa Maistra-Vojanova in partizanskega pesnika Kajuha, katerega 100. obletnice rojstva se spominjamo v letošnjem letu. Zato sta skupni venec k spomeniku položila predsednik KDD Franjo Malgaj Vladimir Ovnič in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ravne na Koroškem Maks Večko. V protokolarnem delu slovesnosti so nastopili gardisti Slovenske vojske in praporščaki.

Na slovesnosti se je kljub deževju, zbralo precej udeležencev. Med njimi so bili tudi tradicionalni pohodniki po Malgajevi poti.