Ledena kava kot sladica

Opomba: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije kot partner sodeluje pri projektu Veš kaj ješ, v koordinaciji ZPS, ki je tudi vir tega prispevka.

V vročih poletnih dneh se prileže ohladitev z ledenim napitkom. Med ljubitelji kave je zagotovo najbolj popularna izbira ledena kava. Pa so vse ledene kave enake?

Ledena kava kot sladica

Ledena kava, ki poleg kave in mleka vsebuje tudi razne dodatke bogate s sladkorjem, kot na primer sladkor, sladoled, sladko smetano in čokoladni sirup ima lahko zelo visoko skupno energijsko vrednost.

Ledena kava

S porcijo 250 ml ledene kave s tovrstnimi dodatki lahko zaužijemo kar 400 kcal.

To za zmerno telesno dejavno odraslo žensko predstavlja približno 20 % dnevnih energijskih potreb, pri moškemu pa približno 15 %. To je skoraj toliko energije, kot naj bi jo zaužili v enem obroku. Ledeno kavo pa pogosto ne štejemo kot obrok, temveč jo spijemo kar tako, »mimogrede«.

S porcijo ledene kave, ki so ji dodani tudi sladkor, sladoled, sladka smetana in čokoladni sirup, lahko zaužijemo tudi 55 g sladkorja in več. Odrasel zmerno telesno dejavnen posameznik s tašno porcijo ledene kave skoraj že preseže priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki navajajo, da naj vnos prostih sladkorjev ne bi presegal 10 % naših dnevnih energijskih potreb.

Ledena kava kot osvežilni napitek

Na vsebnost energije in sladkorja ledene kave lahko vplivamo z izborom sestavin. 250 ml porcija ledene kave, pripravljene iz le treh sestavin – kave, mleka in ledu – ima kar štirikrat manjšo energijsko vrednost in več kot petkrat nižjo vsebnost sladkorja v primerjavi z njeno slajšo alternativo. Za bolj sladek okus pa lahko takšnemu ledenemu osvežilnemu napitku dodamo tudi čajno žličko sladkorja oziroma ga dopolnimo z nekaj stepene manj mastne smetane.