Vabilo na ekskurzijo v organizaciji Društva za srce Maribor

V počastitev Svetovnega dneva srca in 20. obletnice društva, prisrčno vabljeni na enodnevno ekskurzijo, v soboto, 17. septembra 2022. Za okusen obrok bo poskrbljeno v Šmarju pri Jelšah.

Osrednja prireditev v počastitev Svetovnega dneva srca pa bo 1.10. 2022, od 9.00 – 12.00 ure kot običajno na mariborskem Trgu svobode, z različnimi aktivnostmi, tudi z zelo zaželeno UZ meritvijo vratnih žil, če le ne bo nepredvidenih ovir.

Letošnja strokovna ekskurzija bo potekala pod sloganom: »Recimo stresu NE, z druženjem med ogledom Knežjega mesta in Kozjanskega, ZA SVOJE SRCE«

P R O G R A M

Ob 7.00. uri  odhod avtobusa izpred Avtobusne postaje v Mariboru .

Med potjo v Celje se bomo ustavili na Stranicah pri Frankolovem, kje je okupator, 12. februarja 1945, storil enega najhujših nacističnih zločinov na slovenskem ozemlju in po obsegu in načinu morije primerljivega z najsurovejšimi zločini II. svetovne vojne.

9.00 – 12.30 Knežje mesto Celje. V Pokrajinskem  muzeju Celje si bomo ogledali razstavo Alme M. Karlin, ki odstira življenje Celjanke, svetovne popotnice in pisateljice (1889 – 1950), katero je eden od avstrijskih dnevnikov, s katerim je sodelovala, označil kot eno najbolj drznih žensk 20. stoletja.

V Knežjem dvoru si bomo ogledali Celeio – mesto pod mostom – predstavitev ostankov rimske    »Celeie in situ« – tlakovana rimska cesta, obzidje z mestnimi vrati in temelji mestnih vil.

Knežji dvor

Voden ogled starega mestnega jedra. Bogate arheološke najdbe rimske Celeie in ostanki srednjeveškega obzidja, nas popeljejo v preteklost od Keltov do danes, v čas Celja kot modernega mesta z bogato zakladnico zgodovine. Sprehodili se bomo mimo Celjskega doma, Knežjega dvora, Celjske mestne hranilnice, Narodnega doma, Prothasijevega dvorca, Spomenika Almi M. Karlin in Antona Martina Slomška, Cerkve Sv. Danijela, ki je danes Stolna cerkev in si ogledali urejeno mestno središče.

Mestno obzidje

13.00 – 15.00 si bomo, v gostilni, z dolgoletno tradicijo –  Krpan, v Šmarju pri Jelšah, nabrali novih moči za nadaljnje vandranje.

15.00 – 16.30 Nadaljevali bomo pot do Podsrede, ki je manjše naselje pod gradom Podsreda in spada v Občino Kozje. Kot trg se omenja leta 1377. Na trške pravice in privilegije še danes spominja sramotilni steber ali pranger. Grad Podsreda sodi med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na slovenskem. Že v obdobju romantike so bile izvedene štiri gradbene faze. S tem se grad uvršča, ne le v sam vrh spomeniške posesti na slovenskem, ampak mu pripada prav posebno mesto v vrsti evropskih srednjeveških gradov.

Do naslednjega ogleda se bomo peljali skozi Bistrico ob Sotli, kjer so v strnjenem trgu hiše iz preteklega stoletja. Sredi naselja se nahaja z obzidjem ograjen cerkvica Svetega Petra, ki se prvič omenja že koncem trinajstega stoletja. Pred bistriško osnovno šolo je tudi spomenik  Titovi materi.

Olimje

17.00 – 18.00 se bomo sprehodili po Olimlju, kateremu daje veličino grad, ki je danes spremenjen v samostan. Ob njem stoji veličastna cerkev Marijinega vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin v Sloveniji. V zavetju samostana se skriva neprecenljiva umetnina – stara samostanska lekarna s freskami, ki je tretja najstarejša lekarna v Evropi.

V Maribor se bomo vrnili okrog 19. ure.

Cena ekskurzije je:

  • za člane Društva ZA SRCE 45,00 EUR; pri 30 udeležencih in 43,00  EUR pri 40 udeležencih
  • za nečlane  50,00  EUR.   pri 30 udeležencih; 48,00 EUR pri 40 udeležencih

Prijavite s na sedežu društva, Pobreška cesta 8, 2000 Maribor:

  • v ponedeljek, 5. septembra med 8. in 12. uro ter
  • v sredo 7. septembra 2022 med 8. in 12. uro in med 15. in 18. uro, osebno ali na tel. štev. 02 228 22 63 ali na GSM Toneta Brumna 041 634 885, kjer boste lahko prejeli dodatne informacije.

Kotizacijo v višini 45,00EUR za člane in v višini 50,00 EUR za nečlane nakažite na TRR SI56 0417 3000 0592 185 Društvo ZA SRCE Maribor – ekskurzija.

V primeru, da bo več udeležencev, vam bomo razliko v ceni vrnili.

Spremljajte, prosimo, eventualna priporočila in ukrepe Covida 19.

                                                                                                    DRUŠTVO ZA SRCE MARIBOR