Kaj morate vedeti o zdravilih za srčno popuščanje in njihovem delovanju

V zgodnjih fazah srčnega popuščanja se poveča srčni utrip. Krvne žile se zožijo, da bi povečale krvni tlak. Telo zadržuje sol in vodo, kar prav tako poveča krvni tlak. Sprva to pomaga srcu, da zadovolji potrebe telesa. Vendar pa lahko te spremembe na dolgi rok škodujejo srcu. Zato so zdravila, uporabljena za zdravljenje srčnega popuščanja, usmerjena v eno ali več teh sprememb. Tako nekatera zdravila za srčno popuščanje znižujejo krvni tlak ali srčni utrip. Preprečujejo ali upočasnjujejo spremembe, ki poslabšajo srčno popuščanje.

Obstaja tudi (majhna) možnost, da bodo nekatera zdravila povzročila stranske učinke. Zato je potrebno, da redno merite krvni tlak in srčni utrip, opravite morebitne krvne preiskave in spremljate vse simptome. O tem seznanite tudi svojega zdravnika in tako se boste prepričali, ali koristi zdravila presegajo tveganja.

Seznam zdravil za srčno popuščanje

Zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE)

Ljudje s srčnim popuščanjem z zmanjšanim iztisnim deležem lahko prejemajo zdravila, imenovana zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE). ACE zaviralci sprostijo in razširijo krvne žile, tako da srcu ni treba tako močno črpati krvi po telesu. Zdravniki lahko predpišejo ACE zaviralce tudi za zdravljenje visokega krvnega tlaka (hipertenzije). ACE zaviralci so pogosto predpisana zdravila, tudi če krvni tlak (še) ni zelo povišan.
Stranski učinki so lahko nizek krvni tlak (hipotenzija), kar lahko povzroča omotico in omedlevico, suh indražeč kašelj in otekanje pod kožo.

Blokatorji angiotensinskih receptorjev

Telo naravno proizvaja kemično spojino, imenovano angiotenzin. Ta močno zožuje krvne žile. Blokatorji angiotenzinskih receptorjev (ARB) preprečijo delovanje angiotenzina. Krvne žile se nato odprejo, srcu pa ni treba tako močno delati.

Blokatorji angiotensinskih receptorjev in inhibitorji neprilizina (ARNI)

Večina ljudi s srčnim popuščanjem z zmanjšano izmetno frakcijo bi morala prejeti ARNI. Ta kombinacija ARB in inhibitorja neprilizina zmanjšuje število obiskov v bolnišnici in zmanjšuje možnost smrti zaradi srčnega popuščanja. Neprilizin je poseben protein oziroma encim, ki uničuje več kemičnih signalov.

Mineralokortikoidi in njihovi antagonisti

Aldosteron je hormon, ki nadzira ravni vode in natrija v krvi. To pomaga ohranjati zdravje telesa. Pri ljudeh s srčnim popuščanjem je raven aldosterona v krvi do 60-krat višja kot pri zdravih ljudeh. Tako telo zadržuje preveč tekočine, srce pa mora delovati bolj intenzivno. Visoke ravni aldosterona lahko tudi vnamejo, otrdijo in brazgotinijo srčno mišico, kar prispeva k srčnemu popuščanju. Antagonisti receptorjev mineralokortikoidov blokirajo škodljive učinke aldosterona pri ljudeh s srčnim popuščanjem z zmanjšanim iztisnim deležem. Tako zmanjšujejo obiske v bolnišnici.
Stranski učinki so lahko visoke ravni kalija v krvi (hiperkalemijo), kar lahko povzroči občutek hitrega bitja srca, slabost, bolečine in oslabelost mišic, mravljinčenje ali parestezijO. Ti stranski učinki se pojavijo, ker zaradi kalija mišice ali srce ne delujejo pravilno. Zdravnik lahko predlaga zdravila, ki vežejo kalij v črevesju, normalizirajo in preprečujejo povečanje ravni kalija. Lahko povzročijo tudi občutljivost in povečanje prsi pri moških (ginekomastija) in spremembe v okusu (kovinski okus).

Zaviralci kotransporterja natrija in glukoza 2 (SGLT2)

Pri ljudeh s srčnim popuščanjem nekateri zaviralci tega tipa zdravila zmanjšujejo število obiskiskov v bolnišnici in zmanjšujejo verjetnost smrti zaradi srčnega popuščanja. Zaviralci SGLT2 se pogosto uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Raziskovalci še vedno poskušajo ugotoviti, kako inhibitorji SGLT2 delujejo pri srčnem popuščanju, vendar zdravilo učinkuje, ne glede na to, ali ima bolnik sladkorno bolezen tipa 2. Delujejo tako, da povečajo količino glukoze v urinu. Glukoza lahko deluje kot vir energije za bakterije in glive. Okužbe sečil, običajno povzročene s kandido se lahko pojavijo pri približno 1 od 10 žensk in 1 od 20 moških. Zdravnik bo v tem primeru svetoval, kako zmanjšati možnost okužbe s kandido.

Kaj vprašati zdravnika glede zdravil, ki jih jemljete

Vprašanja, ki jih lahko ljudje s srčnim popuščanjem postavijo svojemu zdravniku;

  • Zakaj je to zdravilo zdaj primerno zame?
  • Kaj zdravilo povzroči in kako deluje?
  • Kako vem, da zdravljenje deluje?
  • Kdaj naj se obrnem na zdravnika glede stranskih učinkov?
  • Zakaj ima zdravilo generično in blagovno znamko?
  • Ali je pomembno, da isto generično zdravilo včasih izgleda drugače?
  • Kaj storim, če pozabim vzeti odmerek?

Vir: https://globalhearthub.org/wp-content/uploads/2023/04/GHH_HF-PatientGuide_EN_2023_FINAL_240423_e-copy.pdf
Foto: Pixabay

Preberite tudi: Kako se začne zdraviti srčno popuščanje