Debelost zelo poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

debela ženska sedi ob oknu

Med kardiometabolnimi dejavniki tveganja (povečana telesna teža ali debelost, arterijska hipertenzija in dislipidemije) prav debelost pomembno poveča tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2, zmanjšanje telesne teže pa ima dokazano ugoden vpliv na koncentracijo sladkorja v krvi (glikemijo).

Zato sta odločilnega pomena zgodnje odkrivanje in obravnavanje oziroma obvladovanje debelosti in preostalih kardiometabolnih dejavnikov tveganja, tako z ukrepi zdravega življenjskega sloga kot tudi z zdravili.

V zadnjih letih opažamo vse več bolezni sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen tipa 2, povečana telesna teža ali debelost, arterijska hipertenzija in dislipidemije, kar imenujemo kardiometabolni dejavniki tveganja.

Njihova prisotnost pri osebah s sladkorno boleznijo močno poveča tveganje za srčno-žilne dogodke, kot so srčni infarkt, možganska kap in podobno. Vsak tak dogodek pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika, v skrajnem primeru pa je za nekatere posameznike lahko celo usoden.

Celoten članek avtorice doc. dr. Mojce Lunder, dr. med. je objavljen na: https://viva.bhc.si. Na voljo je registriranim uporabnikom. Registracija je brezplačna.

Fotografija: Pixabay