Varovalna živila – vaš izbor živil
Kaj so varovalna živila?
Živila, ki varujejo zdravje.
Živila označena s srčkom – znakom varovalnih živil, ugodno vplivajo na ohranjanje zdravja in varujejo pred nastankom kroničnih nenalezljivih bolezni.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije preverja in potrjuje živila, ki so vnesena v digitalno bazo nacionalnega registra živil.
Podrobneje o srčku – znaku varovalnega živila.
Lastnosti varovalnih živil.
- Ne vsebujejo aditivov iz skupine sladil in nekaterih sintetičnih barvil.
- Nizka energijska vrednost.
- Nizka vsebnost maščob, nasičenih maščob, veliko nenasičenih maščob.
- Malo soli.
- Malo sladkorja oz. brez dodanega sladkorja.
- Veliko prehranskih vlaknin.
Predlog meril za označevanje
Kriteriji za ocenjevanje so podrobneje predstavljeni v usklajenem predlogu meril za prostovoljno dodatno označevanje živil, na podlagi katerih se lahko pridobi status varovalnega živila. Preglej merila.
Seznam varovalnih živil
Seznam varovalnih živil vsebujejo različni izdelki: olja, mleko, jogurte, žitarice in kruh, ki z nižjimi energijskimi vrednostmi, ali nizko vsebnostjo nasičenih maščob, uporabo manj soli ali sladkorja in z več prehranskih vlakninami dobrodejno vplivajo na zdravje. Seznam je trenutno še kratek, vendar bo vanj vpisanih vse več varovalnih živil.
Za podrobnejši prikaz lastnosti izberite živilo iz spodnjega seznama ali kliknite srček na desni strani za celoten seznam s podrobnostmi.
Izberite iz seznama živil:
“Znak »srčka« je lahko vaš vodnik pri nakupih živil v trgovinah.”
— prim. Matija Cevc, dr. med., Klinični oddelek za žilne bolezni UKC Ljubljana in predsednik Društva za srce
Zakaj izbrati varovalna živila?
Hrana je lahko varovalni dejavnik ali dejavnik tveganja.
Izbira je vaša.
Neuravnotežena prehrana je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.
Kronične nenalezljive bolezni so najpogostejši vzrok za prezgodnjo umrljivost.
Hrana lahko krepi zdravje in izboljša kakovost življenja.
Pomembno je, kakšen je vaš izbor živil.
Ob vsakodnevnih nakupih živilskih izdelkov v trgovinah se sprašujemo, kaj je napisano na etiketah oziroma deklaracijah živil.
Približno dve tretjini potrošnikov najpogosteje preverja rok trajnosti in ceno izdelka, ena tretjina pa preverja tudi njihovo sestavo (IVZ,2011).
Dobro bi bilo, da bi ne kupovali večinoma cenejših, a za zdravje manj ugodnih živil.
V pomoč pri izbiri živil je tudi simbol varovalnega živila.
Kako enostavno preveriti vrednosti živil?
Mobilna aplikacija Veš, kaj ješ?!
Hiter in preprost pomočnik pri izbiri živil z ugodnejšo hranilno sestavo.
Pri izboru živil vam pomaga aplikacija VešKajJeš. Aplikacija je povezana z registrom živil, ki vsebuje podrobnejše informacije o sestavi. S kamero pametnega telefona lahko fotografiramo črtno kodo živila in v hipu se prikažejo ključne informacije o hranilni sestavi.
Če živila v bazi še ni, lahko živilo vnesete sami.
Naložite si jo tukaj:
Gradiva za šole
Gradiva so namenjena učiteljem v osnovnih in srednjih šolah kot dodatna pomoč pri izvedbi učne ure.
- Učno gradivo za OŠ (prenesi pdf)
- Učno gradivo za SŠ (prenesi pdf)
- Plakat (prenesi pdf)
Video vsebine:
1. triada
2. triada
3. triada
Znak srčka že od 1992
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je začelo podeljevati znak že leta 1992 tistim živilom, ki ugodno vplivajo na ohranjanje našega zdravja in nas varujejo pred nastankom kroničnih nenalezljivih bolezni, med katerimi so tudi bolezni srca in ožilja.
Znak je leta 2008 sledil EU Uredbi o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih (Uradni list EU, 30. 12. 2006, L 404/9). Znak postaja nacionalen in upošteva nova, usklajena Merila za prostovoljno dodatno označevanje živil z nacionalnim simbolom varovalnega živila (merila).
Društvo preverja ustreznost vnesenih živil in skrbi za izbor živil, ki varujejo zdravje.