Z akcijo #darujemkilometre prek 12 pohodniških točk do Lune

Vsak deseti Slovenec živi s sladkorno boleznijo, preliminarni rezultati raziskave NIJZ pa razkrivajo, da je v Sloveniji še 79 tisoč oseb, pri katerih sladkorna bolezen še ni bila odkrita. V Zvezi društev diabetikov Slovenije zato že tretje leto zapored organizirajo akcijo ozaveščanja o bolezni #darujemkilometre. Z njo spodbujajo Slovence in Slovenke k telesni aktivnosti, ki pripomore k celovitemu obvladovanju bolezni. Letos še s posebej ambicioznim ciljem: zbrati želijo 384.400 kilometrov, kolikor znaša razdalja od Zemlje do Lune. Sodelujoči bodo lahko kilometre zbirali od 1. junija na izbranih 12 pohodniških točkah po Sloveniji ali drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem.

Akcija #darujemkilometre je bila v letu 2020 zelo uspešna, saj smo v samo 14 dneh Slovenke in Slovenci s tekom, na kolesu in peš, zbrali 14.003 kilometrov za namen ozaveščanja o sladkorni bolezni. Letos je cilj še ambicioznejši, načinov vključitve v akcijo #darujemkilometre pa še več. V Zvezi društev diabetikov Slovenije so letos pripravili 12 pohodniških točk, ki so enakomerno razporejene po Sloveniji, prek katerih bodo nabirali kilometre. Na vrhu vsake od točk bodo organizatorji spremljali število oseb, ki so jih obiskale, opravljene prehojene kilometre in skupno višinsko razdaljo. Vseh 12 pohodnih točk je lahko dostopnih in primernih tudi za starejše osebe s sladkorno boleznijo in družine z majhnimi otroci. Izbrane pohodniške točke bodo v naslednjih dneh razkrili na spletni strani Zveze društev diabetikov Slovenije.

Letos je akcija #darujemkilometre lokalizirana

»Letos smo želeli v akcijo #darujemkilometre vključiti čim večje število oseb, zato smo jo naredili bolj lokalno. Skrbno smo izbrali 12 pohodniških točk, ki so razporejene po celi Sloveniji, tako da bo vsak imel možnost lokalno prispevati svoje kilometre. Prvi navdušenci, ki bodo obiskali vseh 12 točk, objavili fotografije na Facebooku ali jih poslali na e-naslov zveze, bodo prejeli še uporabno darilce,« pravi Robert Gratton, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije.

Število sodelujočih oseb v akciji #darujemkilometre bodo organizatorji spremljali na Facebooku in Instagramu prek fotografij vaših športnih aktivnosti. Zato vse sodelujoče naprošajo, da se na vrhu vsake od 12 točk, na drugih pohodniških poteh, na teku ali kolesarjenju, fotografirate, pri objavi na družbenih omrežjih fotografijo označite s ključnikom #darujemkilometre in pripišete število opravljenih kilometrov.

Med ambasadorji projekta tudi kolesarji in mlada atletinja s sladkorno boleznijo

Akcijo #darujemkilometre podpira tudi novonastala kolesarska ekipa #darujemkilometre, ki je sestavljena iz štirih navdušenih amaterskih kolesarjev, ki vsi štirje živijo s sladkorno boleznijo: Matic Mrva, Aljaž Bratkovič, Andrej Drašler in Urban Kravos. Kolesarji v ekipi bodo v skupni ‘fond’ kilometrov prispevali s svojimi treningi. Na poti ozaveščanja o sladkorni bolezni jih bosta spremljali in usmerjali tudi Ana Turšič, ambasadorka akcije #darujemkilometre, ki se je lani pridružila ekipi, in letos prvič mlada atletinja Zala Istenič.

»Želim si, da bi letos nadaljevali, kjer smo lani zaključili. Z akcijo #darujemkilometre predajamo sporočilo, da je sladkorna bolezen obvladljiva, njeno obvladovanje pa moramo prilagoditi sebi. Ni univerzalnega recepta in kar velja zame, lahko ne velja za koga drugega ter obratno. Zato se mi zdi pomembno, da o sladkorni bolezni informiramo tudi širšo javnost. Pa ne zgolj zato, da bi jo v lahko v takšnem slučaju prepoznali pri sebi, temveč tudi zato, da lahko razumejo nas, ki z njo živimo. Približati jim želimo zavedanje, da naš urejen krvni sladkor ni samoumeven, ampak je za to potrebno trdo delo, znanje in poznavanje sebe. Včasih smo preprosto utrujeni od tega in takrat razumevanje in moralna podpora pomenita ogromno,« pravi Turšič.

Ana Turšič, ambasadorka akcije #darujemkilometre

Akcija #darujemkilometre traja vse do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni, ko bodo organizatorji sporočili število zbranih kilometrov.