Bolečina v prsnem košu – obravnava na terenu

Piše Peter Kordež, reševalec

Prsna bolečina je eden najpogostejših vzrokov za intervencijo ekip nujne medicinske pomoči (NMP) ali obisk v ambulanti splošne medicine. Vzrok bolečine je lahko praktično vsaka struktura v prsnem košu. Tako lahko bolijo kosti (rebra, prsnica, hrbtenica), vezi, mišice in različni prsni organi (srce in osrčnik, velike žile, plevralna votlina, prekrita s poprsnico, požiralnik). Vzrok bolečine je lahko tudi izven prsnega koša. Bolečina pa se v tem primeru projicira ali širi v prsni koš (vir: prof. dr. Marko Noč dr.med., spec., Špela Tadel Kocjančič dr. med. spec.)

Bolečina v prsih je simptom, ki se pojavlja v vseh starostnih obdobjih. Vzrok zanjo je lahko dogajanje v vseh delih prsnega koša, z izjemo pljučnega tkiva, ki ne boli. Čeprav bolečina včasih ni nevarna, pa jo moramo, če se pojavi nenadno in je ne poznamo, vzeti nadvse resno, saj lahko pomeni tudi življenje ogrožajoče srčno-žilno obolenje. V tem primeru je hitro ukrepanje nujno (Vir: http://www.zdravje.si/bolecina-v-prsih)

Velikokrat pride bolnik sam v ambulanto, kar pomeni, da ga bolečina še ne ovira toliko, da tega ne bi zmogel?!

Ko se pojavi huda bolečina v prsnem košu, se mora bolnik umiriti, najbolje če se uleže z dvignjenim vzglavjem (polsede); priporočljivo je, da mu kdo (ali sam) izmeri krvni tlak, ga ob tem pomirja; če bolnik jemlje kakšna zdravila, ima seveda navodila, kako jih jemati. Če ima celo nitroglicerinski sprej za pod jezik ob normalnem ali povišanem krvnem tlaku, si da dva vpiha pod jezik, počaka 15 minut v mirovanju, in če bolečina ne poneha, pokliče 112 (… »Takoj rabim zdravnika!« …). Ko k bolniku z bolečino v prsnem košu prispe ekipa NMP, reševalci takoj začnejo ugotavljati vitalne funkcije, zdravnik pa znake in simptome, možne alergije bolnika, zanima se za zdravila, ki jih je bolnik že vzel ali jih sicer jemlje, prejšnje bolezni, kdaj je nazadnje jedel in kdaj se je težava začela.

Ob tem sta reševalca bolniku že izmerila frekvenco srčnega utripa, nasičenost krvi s kisikom, krvni tlak, pripravita 12-kanalni EKG, ob katerem pa se mora bolnik še posebej umiriti, ne govoriti in le umirjeno dihati. Če bo nasičenost krvi s kisikom pod 90 %, bo bolnik zagotovo dobil tudi kisik. Že po izmerjenem krvnem tlaku (ob bolečini je običajno povišan) dobi bolnik s prsno bolečino vpih ali dva nitroglicerinskega spreja pod jezik, kar hitro zniža krvni tlak in odpravlja bolečino.

Če bolečina vztraja ter zdravnik izključi druge težave in posumi na težave s srcem, bo bolnik dobil nemudoma tudi vensko pot, zdravila proti bolečinam in infuzijo glede na krvni tlak.

Izvid 12-kanalnega EKG-ja je eden najpomembnejših pripomočkov pri ugotavljanju vzroka prsne bolečine! Spremembe na EKG-ju pomagajo zdravniku, da določi potrebna zdravila, ki jih bolnik dobi takoj, in smer transporta. Sam zapis EKG NI zagotovilo, da gre za srčni infarkt ali, nasprotno, da ne gre zanj!

Če gre za nenadno nastali srčni infarkt, transportiramo bolnika naravnost v katetrski laboratorij, ali po domače na operacijsko mizo, običajno v UKC Maribor, izjemoma v Celje ali Ljubljano.

POMEMBNO! Kadar se komu nenadoma poslabša zdravstveno stanje ali se poškoduje, NE ČAKAJTE! Nikar ne kličite najprej svojcev ali sosedov, ampak čim prej pokličite številko 112!

Zanimivost. Praviloma nas huda bolečina prestraši, vznemiri! Vznemirjenje zelo pogosto povzroči, da prične bolnik pospešeno dihati, kar imenujemo hiperventilacija. Poveča se vsebnost kisika v krvi, CO2 pa se zniža. Pride do spremembe kislosti organizma, kar povzroča mravljinčenje po telesu (okončine, okoli ust …). To še poveča vznemirjenje, pospeši utrip srca in posledično še pospeši dihanje, stanje se slabša, bolnik ima občutek, da ne more dihati, pojavijo se krči prstov rok in v skrajnem primeru, ob krčih, vrtoglavici in slabosti, bolnik izgubi zavest. Vse te znake je mogoče preprečiti že s pravočasnim, pomirjujočim prigovarjanjem bolniku, naj umiri dihanje, vdihne skozi nos, globoko izdihne skozi usta, počasi in umirjeno. V skrajnem primeru damo bolniku vrečko, v katero diha. S tem vdihne svoj izdihani zrak, z manj kisika in več CO2.

Pomembno!

-Ob nenadnem pojavu bolečine v prsnem košu se mora bolnik umiriti; če ima zdravila v ta namen (sprej za pod jezik, aspirin …), jih vzame, počaka 10-15 minut in če bolečina ne poneha, pokliče 112 – zdravnika (ki bo morda že po telefonu svetoval še kakšno zdravilo)!

  • Počakati na ekipo NMP v mirovanju! Leže z dvignjenim vzglavjem!
  • Zelo pomembno je, da svojci vedo, katera zdravila bolnik jemlje, kdaj jih jemlje in kako jih jemlje!
  • Zelo pomembno je, da ima bolnik doma kopije izvidov! Če pride zdravnik sredi noči, bolnika pa ne pozna, lahko iz izvidov zelo hitro razbere potrebne informacije o bolezni.
Krči prstov na roki ob hiperventilacijskem sindromu

Dihanje v vrečko pomaga.

Vir fotografij: http://www.szum.si/hiperventilacija http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/9-pulmologija