Vrednosti lipoprotein(a) kažejo na dejavnike tveganja za srčno-žične bolezni

24. 3. 2024 je dan ozaveščanja o lipoproteinu (a)

Kaj so lipoproteini

Lipoproteini so kompleksni delci lipidnih (maščobnih) in proteinskih (beljakovinskih) delcev. So transportna oblika lipidov, ki tečejo po krvi in so sestavljeni iz 80 do 100 beljakovin.

Lipoproteine razvrščamo glede na njihovo gostoto. Ločimo jih na hilomikrone, VLDL (so zelo majhne gostote: nastajajo v jetrih in prenašajo endogene trigliceride), LDL (so majhne gostote, nastajajo v krvi in prenašajo vse vrste maščobe iz krvi v druga tkiva; imenujemo jih tudi slab holesterol) in HDL (so visoke gostote, zmanjšujejo tveganje za nastanek ateroskleroze; imenujemo jih tudi dober holesterol).

Ateroskleroza je bolezen, pri kateri se zaradi kopičenja maščob (holesterol in trigliceridi) v žili, le ta vname in zadebeli. Aterosklerotični plak se po letih raztrga in začne potovati po žili. Krvni strdek (trombus) plava po žili, kjer ovira pretok krvi (žilo zoži- stenoza), lahko pa žilo popolnoma zamaši in žila več ne more dovajati kisika in hranil do ciljnega tkiva. Kadar strdek zamaši arterijo za srčno mišico, nastopi infarkt (miokardni infarkt, tudi srčna kap), kadar zamaši arterijo, ki vodi v možgane, nastopi možganska kap.

Kako lipoprotein(a) vpliva na razvoj bolezni

Lipoprotein(a) je podoben LDL delcu, a ima na sebi pripet proteinski repek, ki ga označujemo z apo(a). Pred več kot petdesetimi leti ga je odkril danski znanstvenik Berg. Prepoznan je kot dejavnik tveganja za srčno-žične bolezni. Več o lahko preberete v članku zdravnikov Aleša Blinca in Matije Cevca: Lipoprotein(a) – nov dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni.

Visoke vrednosti lipoprotein(a) povzročajo vnetja v stenah krvnih žil, kar lahko vodi v zožitve krvnih žil ali zamašitev.

Povišane koncentracije Lp(a) so s tem neodvisni napovedni dejavnik za srčni infarkt ter ishemično možgansko kap, ter tudi za zožitev aortne zaklopke, saj Lp(a) sodeluje v procesu kalcificiranja zaklopke, ki je eden pomembnejših dejavnikov za razvoj bolezni.

Priporočila za preventivno ravnanje

Evropsko združenje za aterosklerozo (EAS) je leta 2022 priporočilo, da si da vsakdo izmeriti vrednost Lp(a), vsaj enkrat v življenju. Meritve občasno potekajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije I Dalmatinova ulica 10, Ljubljana (več o meritvah) in na napotnico v laboratorijih nekaterih zdravstvenih ustanov. Meritve se v praksi opravljajo relativno redko, zato o možnostih povprašajte osebnega zdravnika.

Naslovna fotografija je simbolna: Pixabay