V pečici dušeni telečji zrezki v gobovi omaki

Sestavine za 2 osebi:

  • 2 telečja zrezka brez kosti
  • 100 g svežih gob (šampinjoni ali ostrigarji)
  • 2 jedilni žlici sladke smetane
  • 1 jedilna žlica kisle smetane
  • 100 ml vode ali neslane jušne osnove
  • čebula,
  • 2 stroka česna
  • oljčno olje, sol in poper, rožmarin, peteršilj
  • sladka paprika

Zrezka na sobni temperaturi dobro popivnamo s papirnato krpo, da nista mokra. Začinimo ju po okusu s soljo, poprom, sladko papriko in rožmarinom. V pekač položimo alu folijo, ki jo namastimo z dvema žlicama olja. Zrezka položimo na folijo, skupaj z grobo nasekljanim česnom, ter s folijo zapremo. Po želji lahko dodamo tudi rezino limone. Pečemo v predogreti pečici na 190 stopinjah približno 30-40 minut, odvisno od debeline zrezkov. Če imajo zrezki zelo malo maščobe, lahko v folijo prilijemo 20-30ml vode ali neslane jušne osnove, da se ne izsušijo.

Gobe očistimo in narežemo na lističe. Čebulo in strok česna na drobno nasekljamo. V posodo damo dve žlici oljčnega olja in popražimo čebulo, da postekleni. Nato dodamo gobe in česen ter med mešanjem pražimo 2-3 minute. Dodamo vodo ali jušno osnovo ter začinimo s soljo, poprom in peteršiljem, če uporabljamo suhega. Če imamo svež peteršilj, ga dodamo na koncu.  Ko tekočina zavre, dodamo sladko in kislo smetano ter med občasnim mešanjem na nižjem ognju, da omaka rahlo vre, kuhamo do želene gostote. Ko je omaka pripravljena, jo odstranimo s štedilnika in vanjo stresemo še svež nasekljan peteršilj. Zrezke v omaki lahko jemo samostojno lahko pa zraven ponudimo še krompir.