Kuha Brin Najžer, foto: Brin Najžer
Sestavine (za 2 osebi):
- 2 svinjska kotleta s kostjo
- 2 srednja krompirja
- 2 rumena korenčka
- 2 rdeča korenčka
- 2 papriki
- čebula, strok česna
- oljčno olje
- bazilika, poper, sol, timijan
Čebulo in česen očistimo in nasekljamo. Krompir ter korenje umijemo, po potrebi olupimo in narežemo na srednje velike kose. Papriki odstranimo sredico in jo narežemo na kvadrate. Kotleta natremo s soljo in poprom po okusu. V litoželezni posodi ali globlji ponvi, ki jo lahko uporabimo v pečici, najprej segrejemo nekaj žlic oljčnega olja in na njem spečemo kotleta, približno 2-3 minute na vsaki strani, odvisno od debeline. Kotleta naj se obarvata, ni pa potrebno, da sta popolnoma pečena. Nato ju poberemo iz posode in v njej popražimo česen in čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo vso ostalo zelenjavo in jo med občasnim mešanjem na srednjem ognju pražimo približno 5 minut. Nato dodamo suho ali svežo baziliko in timijan ter zalijemo s približno 200ml vode. Kuhamo, dokler voda ne zavre, nato na vrh zelenjave položimo kotleta (naj ne bosta v tekočini) in posodo pokrijemo. Če uporabljamo ponev ali pekač, ju lahko pokrijemo z aluminijasto folijo. Tako zaprto posodo damo v predogreto pečico na 200 stopinj za 40-50 minut, oziroma dokler zelenjava ni skuhana.