Posavci smo šli spet v hribe – tokrat na Bohor

Piše: Franc Černelič, predsednik posavske podružnice Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Foto: Jani Žarn

Posavci smo šli spet v hribe. Tokrat na Bohor. Z avtobusom smo se zapeljali do koče na Bohorju. Prijavljenih je bilo 54 članov in članic. Zaradi nenadnih zdravstvenih poslabšanj nekaterih nas je dejansko bilo 47. Že med vožnjo na Bohor nam je vodnica gospa Marija Krušič povedala o lepotah Bohorja od studencev, lepih slapov, ki so dostopni bolj krepkim, cvetic in gozdov. Povedala je tudi marsikaj o Bohorcih, klenih prebivalcih tega hribovitega področja.

Pot v hrib.

Po izstopu iz avtobusa pri koči na Bohorju smo v večini odšli proti Velikemu Koprivniku z višinsko koto 982 m, kjer smo tisti, ki smo pot zmogli, uživali v lepem razgledu. Po razlagi vodičke o posebnostih tega področja in ogledu tabel s smermi možnih pohodniških poti in potrebnih časih, smo se po strmem pobočju spustili do ceste. Nekaj se nas je odločilo za pot proti koči, večina pa je odšla še do Javornika in so po dodatni dobri uri hoje prišli nazaj do koče. Tu smo si v večini privoščili dobro toplo malico. Pogovor po skupinah je bil zanimiv, čeprav nismo uresničili skupinskega pogovora o pomlajevanju članstva in vodstva Podružnice Posavje, ki je nujno. Prostorske možnosti in vzdušje ni omogočalo začetka razprave. Vsi udeleženci smo bili veseli lepega vremena in videnih naravnih lepot Bohorja.

Poučno na Velikem Koprivniku.

V popoldanskih urah smo se z avtobusom vrnili do mesta, kjer je strma stezica do slapu Bojavnik. Več kot polovica udeležencev je šla po zelo strmi poti do slapa, ki je res vreden ogleda. Pot navkreber je zahtevala postanke in je bila kar zahtevna. Nobenemu ni bilo žal opravljenega napora.

Enajstega junija 2022 načrtujemo lepo gozdno pohodno pot in nato še družabni piknik.