Pomladno prebujanje

Piše: Petra Žagar, predsednika podružnice za Dolenjsko in Belo krajino; foto: Canva

Prišla je pomlad. Vsako pomlad se vse znova prebudi, je začetek nečesa novega, svežega in obetavnega. Prinaša novo življenje, novo veselje, novo energijo.  Narava nas vsak dan znova preseneča s svojo veličino. Pa to sploh še opazimo v hitrem tempu, ki ga živimo?

V hitrem tempu življenja pozabljamo, da je človek ustvarjen za gibanje. Ena od lepših strani pomladi je tudi toplejše vreme, ki nas po zimskem spancu zvabi na različne aktivnosti v naravo. Gibanje je danes, ko je prisoten večinoma sedeči način življenja, še bolj pomembno, kot kadarkoli prej. Preživljanje prostega časa na prostem pozitivno vpliva na naše razpoloženje, počutje, kakovost spanca in krepi imunski sistem. Poskrbi, da naše možgane preplavijo tako imenovani hormoni sreče, ki poskrbijo, da na stvari gledamo z več optimizma in četudi smo imeli slab dan, bo naše počutje boljše.

Naj se vas pomlad dotakne na najlepši način in v vas prebudi vse tisto dobro, kar nosimo v sebi: voljo do življenja, sočutnost, ljubezen, sprejemanje drugačnosti, veselje in smeh.

Kaj je lepšega kot hoja po travniških in gozdnih poteh med obilico prebujajočih se dreves in ostalega rastlinja? In ko opazuješ svet okoli sebe, se zaveš, da na planetu nisi sam, da ga deliš z drugimi bitji. Narava nam ponuja ogromno možnosti za kakovostno gibanje. Lahko se podamo le na krajši sprehod, pohod, treking, trail, tek, lahko kolesarimo ali vrtnarimo. V kakršnikoli obliki gibanja se bomo znašli, nam bo naše telo hvaležno.

Ali smo še sposobni postati, globoko vdihniti in zavonjati vonj cvetočih dreves, vonj trave in rož, ki nas obdaja? Vsakodnevno smo izpostavljeni številnim informacijam, ki so velikokrat negativne in v nas vzbujajo občutke tesnobe, strahu in negotovosti. Zato se podajmo v cvetočo in prebujajočo naravo, kajti v prijetnem okolju lažje vzdržujemo pozitivno naravnanost do sebe in drugih. V naravi se lažje naravnamo na pozitivne vibracije in poskrbimo za naš notranji mir. Če bomo v stiku s samim seboj, bomo vsakodnevne tegobe veliko lažje obvladovali in hitreje predelali negativne občutke, ki nam znižujejo razpoloženje in počutje.

Društvo za zdravje srca in ožilja po vsej Sloveniji nudi številne dejavnosti, ki spodbujajo gibanje v prijetni družbi. Pojdite z nami, okrepite svoje telo in naberite si koristnih informacij in dragocenega znanja, ki bo pripomoglo k vašemu boljšemu fizičnemu in psihičnemu zdravju.

Drage bralke in bralci, naj se vas pomlad dotakne na najlepši način in v vas prebudi vse tisto dobro, kar nosimo v sebi: voljo do življenja, sočutnost, ljubezen, sprejemanje drugačnosti, veselje in smeh.