Napovednik dogodkov do novembra 2015

IZLET V DOLINO GLINŠČICE

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vabi na izlet v dolino Glinščice.

Izlet bo v nedeljo, 18. oktobra 2015 pohod v dolino Glinščice, ko se bomo pridružili pohodnikom s podružnice za Kras.

Z avtobusom se bomo ob 7. uri odpravili iz Ljubljane (zbirno mesto na parkirišču v Tivoliju). V Ljubljano se bomo predvidoma vrnili ob 15. uri.

Cena za avtobusni prevoz je od 10 do 15 EUR, odvisno od števila udeležencev. Strošek boste poravnali na avtobusu. Malica iz nahrbtnika.

Odhod bo ob 8.30 izpred nekdanjega mejnega prehoda v Lipici v Boljunec, kjer se ob 9. uri pridružimo pohodnikom s podružnice za Kras.

Izlet poteka po poti iz Boljunca do cerkvice Matije Snežne, nato do Botača, po stari železnici skozi predore do razgledišča in nazaj na izhodišče. Tam si bomo pred pohodom v naravoslovnem centru ogledali kratek film »Princesa iz Doline«.

Prijave za pohod zbiramo na elektronskem naslovu: [email protected] oz. na telefonski številki: 01/234-75-50. Prispevek za izlet bomo pobrali na avtobusu, ta pa iz Ljubljane znaša od 10 do 15 EUR na osebo, odvisno od števila udeležencev. V ceno je vključen avtobusni prevoz in vodenje pohoda. Prijave zbiramo do 15. oktobra 2015.

Vsi člani, ki želite iti s svojim prevozom, ste prav tako vabljeni, da se pridružite na izletu na izhodiščni točki pri nekdanjem mejnem prehodu v Lipici ob 8.30.

VABLJENI NA 46. SEJEM NARAVA ZDRAVJE

Od 5. do 8. novembra 2015 bo Gospodarsko razstavišče v Ljubljani odprlo vrata sejma NARAVA ZDRAVJE. Ob mnogih zanimivostih s področja zdravja, ki bodo na ogled, vas vabimo, da obiščete tudi prostor Društva za zdravje. Tu vam bomo lahko izmerili krvni tlak, srčni utrip, sladkor in holesterol v krvi, obseg pasu, posneli EKG, prejeli pa boste mnoge koristne nasvete, zdravstveno-informativna gradiva društva in revijo Za srce. Za vas bomo pripravili tudi pokušino in predstavitev margarine Becel.

PODRUŽNICA LJUBLJANA

SVETOVNI DAN SRCA, 29. september 2015

Tematika pod geslom »Za zdravo srce vseh in povsod!« Letošnji poudarek bo enako kot lansko leto, na zagotavljanju zdravju prijaznega okolja, ki posameznikom omogoča obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja, kot so visok krvni tlak, tobak, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana in drugi spremenljivi dejavniki tveganja za nastanek tovrstnih bolezni.

Nekaj prireditev in aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca, ki bodo potekale v Ljubljani:

26. september, od 9.00 do 13.00: osrednja prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani Zdravstveno-informativna prireditev, osveščanje o zdravem načinu življenja, meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG zdravstveno-vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno-informativnih gradiv na stojnicah, zabavne igre, pokušine in še marsikaj.

27. september od 11.00 do 15.00 ure: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi.

Predavanja so vsako prvo delovno sredo v mesecu ob 17.00 v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

Predavanja so vsako prvo delovno sredo v mesecu ob 17.00 v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

7. oktober ob 17. uri: dr. Tjaša Vižintin Cuderman, dr.med.: Prepoznavanje in zdravljenje venske tromboze

4. november ob 17. uri: mag. Katarina Kralj, Ministrstvo za zdravje, vodja Sektorja za eZdravje: Kaj nam prinaša eZdravje?

2. december ob 17. uri:  asist. dr. Darja Ažman, prof. šp. vzg.: Pomen ohranjanja prožnega in spretnega telesa

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat na teden v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo in krepijo svoje telo ter s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih ter sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih.

Vabimo vas k vpisu za naslednje obdobje – s septembrom. Vadba bo potekala v dopoldanskem času ob ponedeljkih, torkih, sredah in četrtkih. Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana. T.: 01/514 13 30, [email protected]. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com

Meritve Unilever na Rožniku

vsako prvo nedeljo v mesecu: meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d.

6. september: od 9.00 do 13.00

4. oktober: od 11.00 do 15.00

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med. vsak delovni dan, od 12.00 do 14.00: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031 334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9 (poleg prodajalne Sanolabor), Ljubljana:

meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi ter HbA1c, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa (je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah – je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin: izvid, ki ga preiskovani prejme je strokoven in ga lahko uporabi pri nadaljnji zdravstveni obravnavi), zdravstveno-vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane:

ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9.00 do 12.00

sreda od 11.00 do 15.00

MERJENJE VENSKEGA PRETOKA (venska pletizmografija), 21.10.2015

Vabimo vas na meritve venskega pretoka v sredo, 21.10. med 8.30 in 11. uro v Posvetovalnico za srce, Cigaletova 9, Ljubljana.

Na meritev se je potrebno predhodno naročiti na telefonski številki 01 /234 75 50 oz. 01 /234 75 55.

Cena preiskave in posveta znaša 5€ oz. 3€ za člane Društva za zdravje srca in ožilja. Izvid prejmete takoj. Hkrati s preiskavo vam izmerimo tudi krvni tlak, srčni utrip in saturacijo (nasičenost krvi s kisikom).

Merjenje venskega pretoka pomeni meritev pretoka venske krvi v nogah, s tem pa enostaven, hiter in neboleč vpogled v posameznikovo zdravje venskega ožilja. Z meritvijo izmerimo, kako učinkovito še delujejo naše vene v nogah in kakšna je sposobnost mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu.

Pletizmograf izmeri dva parametra:

Čas polnitve venskega ožilja v sekundah. Daljši je, bolje delujejo vaše venske zaklopke in manjši je gravitacijski pritisk venske krvi na področje gležnjev;

Črpalno sposobnost venskega ožilja v nogah. Višja vrednost pomeni boljšo sposobnost golenskih mišic, da potiskajo vensko kri proti srcu.

Po meritvah vedno opravimo posvet, saj so včasih rezultati meritev v normalnih okvirih, pa vendar oseba čuti težave in obratno. Vedno upoštevamo dejavnike tveganja, kot so spol, dednost, starost, telesna aktivnost, poklic, kajenje in druge. Pozorni smo tudi na simptome (občutek teže v nogah, bolečine, srbenje, napetost v mečih in krči v nogah) in znake (krčne žile, otekle noge, površinske vene). Skozi pogovor ugotovimo kateri ukrepi so smiselni: preventivni ukrepi (vadba mišične črpalke, hladno Kneipp-anje, preventivne nogavice), uporaba kompresijskih nogavic, jemanje zdravil ali pa je že smiseln pregled pri zdravniku. Pregled in pogovor ne pomenita postavljanja diagnoze. To lahko postavi le zdravnik.

Določanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c

Ste vedeli, da hemoglobin, ki se nahaja v rdečih krvničkah, poleg kisika prenaša tudi glukozo?

V Posvetovalnici za srce, Cigaletova 9, Ljubljana, opravljamo tudi meritev, s katero preverjamo povprečno vrednost glukoze v krvi v zadnjih treh mesecih. Podatek je pomemben za sladkorne bolnike, ker z njim preverjajo urejenost sladkorne bolezni, prav tako pa da vsem drugim ljudem informacijo o povprečnih vrednostih glukoze v zadnjem četrtletju. Vrednost HbA1c, ki je višja od 6,5 %, kaže na to, da je sladkorna bolezen slabo nadzorovana. Cena preiskave je za člane Društva za srce 8,5 EUR za nečlane pa 11 EUR. Vabljeni.

V delovnem času Posvetovalnice Za srce: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].

Posvetovalnica Za srce, pasaža Maxi

Vljudno vabljeni v Posvetovalnico Za srce v prodajalni Maxi zelišča v kletni pasaži Maximarketa: vhod v pasažo s Šubičeve ulice, prva trgovina na desni strani.

torek, četrtek, sobota od 10.00 do 12.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi.

Cenik storitev (v EUR)

Vrsta preiskave ČLANI društva NEČLANI
Krvni tlak brezplačno brezplačno
Saturacija brezplačno brezplačno
Glukoza 2,00 2,50
Holesterol 3,00 3,50
Trigliceridi 3,00 3,50
Glukoza in holesterol 4,50 5,50
Glukoza in trigliceridi 4,50 5,50
Holesterol in trigliceridi 6,00 7,00
Holesterol, trigliceridi, glukoza 7,50 9,00
Določanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c

 

8,5 11,00
EKG 2,00 4,00
Gleženjski indeks 6,00 9,00
Posvet s kardiologom 10,00 15,00
Tečaj temeljnih postopkov oživljanja 20,00 30,00
Zdravstveno-vzgojno svetovanje brezplačno brezplačno

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima.

Informacije in prijave na telefonsko številko 01 /234 75 55 ali preko e-pošte: [email protected] ali osebno v Posvetovalnici Za srce v Ljubljani. Vabljeni.

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/234 75 55 ali [email protected].

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

Informacije o dejavnostih podružnice:

[email protected], [email protected], T.: 031 818 530 (Tjaša Mišček)

vsako tretjo soboto v mesecu ob 9.00: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, po ustaljenem urniku, zbirališče pred nekdanjim Trimčkom. V primeru dežja pohod odpade.

vsako prvo sredo v mesecu ob 8.30 je pohod: start na parkirišču Qlandije. Pohod vodi Slavica Babič. V juliju in avgustu pohoda ne bo. Ponovno pričnemo s septembrom:

2. september:  Mengore

7. oktober: Kambreško

4. november:  Sv.Katarina, Pedrovo

2. december: Pliskina pot (Pliskovica)

PODRUŽNICA CELJE

vsak ponedeljek, ob 15.00: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Začetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje, T.: 03/543 44 21

vsak torek, od 10.00 do 12.00: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Od 17.00 do 19.00 svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

vsako soboto, od 10.00 do 12.00: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

26. september: Gorenjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja v soboto, 26. septembra, v hotelu Špik v Gozdu Martuljku pripravlja srečanje ob Dnevu srca. Avtobus bo ob 9. uri odpeljal izpred Sloge v Kranju. Udeleženci bodo lahko sodelovali na meritvah dejavnikov tveganja, krvnega tlaka, holesterola in sladkorja, se odločili za nordijsko hojo ali plavanje v bazenu hotela Špik. Aleksander Kovačič iz AS športa pa bo predstavil raztezne in krepilne vaje, najbolj pomembne za pravilno držo telesa. Skupaj z zeliščarico Jernejo Sušnik iz družbe Mernik pa boste spoznavali mila, izdelana  po postopku naših babic iz naravnega olivnega olja in vonji naravnih eteričnih olj, sivke, smilja, rožmarina, lovorja…

Prijave za gorenjski Dan srca bo do srede, 23. septembra 2015, sprejemala gospa Inge Sajovic na telefonski številki: 030/673 541.

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Pogovor z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej. T.: 07/337 41 70 ali 040/863 513 in E: [email protected]

meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10, se nadaljujejo. Vabimo vas, da se prijavite:

T.: 07/337 41 70 ali 040/863 513 in E: [email protected]. Prijavljene člane bomo o času njihove meritve obvestili po telefonu.

vsak drugi torek v mesecu, ob 18.00 uri, Turkova ulica 34, Novo mesto: glasbeno zvočna sprostitev, s katero lahko zmanjšamo posledice stresa, stimuliramo žlezni sistem in sprostimo čustvene in fizične blokade (zvok gongov, zvočnih posod, didgeridooja, flavte in drugih terapevtskih instrumentov).

Prijave: [email protected] ali T.: 040/217 007.

12. september: TRADICIONALNI POHOD ZA SRCE po Štukljevi poti in Andrijaničevi poti. Prijave zbira pisarna podružnice Društva v Novem mestu, Glavni trg 10.

T: 7/337 41 70 vsak delavnik od 9. do 12. ure ali po e-pošti: [email protected]

Vabimo vas k vpisu v celoletni program vadbe PILATES. Pilates je edinstven sistem vadbe, ki povezuje vaje za krepitev in gibljivost telesa. Bistvo vadbe je krepitev mišic trupa (mišice medeničnega dna, trebušne in hrbtne mišice) oziroma centra naše moči. Medtem, ko izvajamo gibanja z nogami in rokami, ohranjamo s pomočjo mišic trupa stabilnost celega telesa. S tem mobiliziramo hrbtenico in izboljšujemo amplitudo gibanja oziroma gibljivost celotnega telesa.

Informacije o pogojih vpisa in urniku na: [email protected]  in T.:040 217 007.

PODRUŽNICA KRAS

Podružnica za Kras bo nadaljevala z rednimi pohodi vsako 3. nedeljo v mesecu. Smer in potek pohoda bo objavljen v medijih v tednu pred to nedeljo. Vedno se dobimo ob 8.30 uri na stari avtobusni postaji v Sežani. Potem se odpravimo po dogovoru in vremenu. Načrtujemo nekaj novih smeri in nekaj že utečenih. Prijava ni potrebna. Članstvo ni pogoj za udeležbo. Pogoj je le dobra volja, želja po zdravju, druženju in doživetju kaj novega in zanimivega. Starost od 0 -100 let.

POHOD V DOLINO GLINŠČICE

v nedeljo, 18. oktobra 2015: pohod v dolino Glinščice po običajni poti iz Boljunca do cerkvice Matije Snežne, nato do Botača, po stari železnici skozi predore do razgledišča in nazaj na izhodišče. Tam si bomo pred pohodom v naravoslovnem centru ogledali kratek film » Princesa iz Doline«. Odhod bo ob 8.30. izpred nekdanjega mejnega prehoda v Lipici v Boljunec, kjer se dobimo ob 9. uri. Informacije: 040/ 900021, vsak dan po 16 uri.

OBVESTILO IN POVABILO:

Ob svetovnem dnevu srca, ki je letos 29. septembra pod geslom »ZA ZDRAVO SRCE VSEH IN POVSOD« organiziramo:

v nedeljo 20. septembra 2015 voden pohod iz vasi Lipa na hrib Trstelj na komenskem Krasu. Odhod ob 8. uri iz stare avtobusne postaje v Sežani oz. ob 9. uri iz Lipe.

v nedeljo 27. septembra 2015 srečanje pred jamo Vilenico v Lokvi. Ob 8. uri se zberemo pred jamo, kjer se bodo izvajale brezplačne meritve EKG in gleženjskega indeksa.

Ob 10. uri odidemo na bližnji hrib Stari Tabor (603m) nad Lokvijo. Po povratku bo ob 12. uri organiziran voden ogled jame Vilenice. Po ogledu in med ogledom se bodo v naravi v okolici jame še izvajale meritve in svetovanja zdravstvenih delavcev.  Ves čas bo namenjen tudi druženju in zdravemu okrepčilu.

Druženje in pohod ter ogled jame, so namenjeni vsem, vseh starosti in ne glede na članstvo v društvu.

Prijave niso potrebne, informacije dobite na T.:040/900 021 po 16. uri, vsak dan.

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

V letošnjem letu imamo še tri pohode ZA SRCE IN DUŠO. Vse imamo drugo nedeljo v mesecu razen oktobrske, ki je prvo nedeljo, to je 4. oktober 2015. Sprememba je nastala zaradi svetovnega DNEVA SRCA 29. september, saj smo pohod prenesli na prvo nedeljo po tem dnevu. Za vse pohode se dobimo ob 8:00 pri VINAKOPER, od koder gremo z avtomobili na izhodišče poti. V primeru, da  pohod zaradi vremena ne bi bil primeren se ga odpove ali izbere kako drugo traso. Seveda so vsi pohodi na lastno odgovornost. Res pa je, da so vsi lahki in primerni za vse, ki imajo vsaj malo kondicije in tudi vsak dan kaj naredijo za svoje zdravje. Trajajo največ štiri ure. Malice in počitki v to niso všteti. Toliko za letos. Po novem letu pa se že pripravljajo novi pohodi. Na pohod ste vabljeni vsi, ki želite nekaj narediti zase ter spoznati ISTRO in KRAS. DARKO TURK (informacije po T.:040/564 800)

4. oktober:   Podgorje – Slavnik: tradicionalni pohod ob dnevu srca

8. november: Hrpelje – Reva – Glavica – Hrpeljska gora – Hrpelje

13.december: Izola – ob morju do Strunjana – Mala Seva – Malija – Šared – Izola

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

Posvetovalnica za »vzgojo srca« ima za Vas in vaše prijatelje vsak 2. torek v mesecu okroglo mizo na temo zdravja z vidika lastnega znanja, izkušenj ali gostov. Le-te bodo ob predhodni telefonski prijavi prisotnosti ob 16.00 h v prostoru podružnice na Celjski 21 (za trgovino Tuš), v Slovenj Gradcu.

Pohodi v naravi se izvajajo na lastno odgovornost. Za primer slabega vremena ali drugih vprašanj pokličite lokalnega vodjo. Pohod se prestavi enkrat na naslednjo soboto v primeru slabih vremenskih razmer v času prireditve (pokličite zjutraj na dan izvedbe – vodja bo potrdil ali odpovedal).

Za presejalne meritve: sladkor v krvi, holesterol v krvi in krvnega tlak, svetovanja – naročila sprejemamo  po telefonu (040 432 097) ob delavnikih med 9. in 10.h. Prostor imamo v torek.

Člani upravnega/ nadzornega odbora so: Kovačič Stanko- Kotlje, Joža Slatinek- SG, Marica Matvos- SG;Jožica Heber- Dravograd, Danica Ramšak- Bukovska vas, Marjana Popič- SG, Ivan Kričej- Muta. E naslovi: [email protected], [email protected] , [email protected][email protected]

Predsednica Podružnice za Koroško je Majda Zanoškar, tel.: 00386 (0)40 432 097.                                                     

18. septembra ob 9.00 h: se bomo na Glavnem trgu v SG udeležili Festivala drugačnosti – FD v Slovenj Gradcu. Združena društva invalidov Koroške in podpornih sodelavcev bodo tisti teden aktivno predstavljala njihovo  ustvarjanje, dnevne ovire in življenje ter potrebe v naši družbi. Aktivnosti za promocijo podružnice bosta izvedli Marica Matvos in Majda Zanoškar, tel.: 040 432 097.

19. septembra ob 9.00 h bomo sodelovali s stojnico Društva za srce, Podružnice za Koroško ob občinskem prazniku v Slovenj Gradcu. Marica Matvos in Majda Zanoškar. Vabljeni k sodelovanju in na obisk.

26. septembra ob 9.00 h  bo pohod. Zbrali se bomo pred Sparom na Prevaljah. Pot nas bo vodila na Brinjevo goro in nato do Doma starejših, kjer bomo imeli ogled le- tega in kosilo. Organizator bo Franjo Haramija, tel.: 041 388 416. Iskreno vabljeni Vi in vaši prijatelji.

PODRUŽNICA POSAVJE

Člani podružnice boste dobili posamična vabila na katerih bodo tudi termini za strokovna predavanja. Člane, ki zaradi neusklajene evidence med centralo in podružnico morda še ne prejemate vabil podružnice prosimo, da pokličete na telefon 041 690 291 ga. Ana Kalin – dopoldne od 9.00 do 12.00 ali 041 763 012 g. Franca Černeliča.

19. september: hodili bomo po ravnici Pomurja – okolica Bakovcev

17. oktober:  Pohod Križna gora – Jamnik ( Škofjeloško hribovje)

Če se nam želi še kdo pridružiti iz drugih področij naj pokliče T.: 041/763 012 Černelič Franca, ki je organizator pohoda.

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA POMURJE

vsak zadnji torek, ob 16.00: voden pohod po Panvitini srčni poti. Zbirno mesto je pred hotelom Vivat, v Moravskih Toplicah. Udeleženci si lahko pred pohodom izmerijo krvni tlak in holesterol. Dodatne informacije lahko dobite na T.: 041 797 843.

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Standardne redne meritve krvnih vrednosti vključno s trigliceridi (»leto trigliceridov 2015. Nadaljujemo v septembru!

Strokovno usposobljene in preverjene ekipe merijo krvni tlak in vrednost sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi ter EKG monitor in gleženjski indeks na stalnih merilnih mestih in na sedežu društva:

vsak prvi torek v mesecu, 2.6., v prostorih Društva upokojencev Tabor, Gorkega ul. 48, Maribor, med 7 30. in 10 30. uro (skrajšan delovnik!)

vsako prvo sredo v mesecu, 3.6., v prostorih Mestne četrti Pobrežje, Kosovelova ul. 11, Maribor, med 7 30. in 10 30. uro (skrajšan delovnik!)

drugi ponedeljek v mesecu, 8.6., v prostorih društva, Pobreška c 8, med 8. in 11. uro z EKG med 8. in 9 30. uro in gleženjskim indeksom med 9 30. in 11. uro (po predhodni prijavi na 02 228 22 63 v času uradnih ur ali po e-pošti: [email protected]).

Zaradi zmanjšanega števila udeležencev potekajo meritve krvnih vrednosti in EKG monitor v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, Slomškov trg 5, vsaki drugi mesec, ponovno se vidimo jeseni.

Na enodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja (tudi z uporabo defibrilatorja) se lahko prijavite na sedežu društva v času uradnih ur. Prejeli boste navodila in pisno gradivo. Projekt je usklajen z novimi evropskimi smernicami, izvajajo ga zdravniki učitelji z mednarodnim certifikatom. Naučimo se pravilno ravnati v primeru srčnega zastoja – nenadne smrti. Veliko takšnih dogodkov se zgodi v znanem okolju – doma, na delovnem mestu, med športom in rekreacijo, beležimo pa vedno več preživelih z dobro kvaliteto življenja.

Na stalnih merilnih mestih, na sedežu društva in posameznih akcijah na terenu po predhodnem dogovoru z naročnikom izvajamo že uveljavljeno:

snemanje z enokanalnim EKG monitorjem, ki odkrije atrijsko fibrilacijo in opredeli druge aritmije. Za korektno obveščanje: Merilniki krvnega tlaka lahko nakažejo prisotno aritmijo, vendar je nikakor ne opredelijo kot trdijo nekateri tržniki na tem področju. Naše meritve izvaja medicinska sestra z dolgoletnimi izkušnjami v kardiološki ambulanti. Snemanje se izvaja na stalnih merilnih mestih (glej zgoraj) in na sedežu društva – drugi ponedeljek v mesecu. V primeru nepravilnosti, predvsem aritmij in blokov, posnetek dodatno  pregleda zdravnik specialist in kratko obrazložitev preiskovani prejme na dom; preiskava ni namenjena urgentnim primerom.

Posvetovalnica Za srce na stalni lokaciji na sedežu društva ( Pobreška c.8) – vsak drugi četrtek v mesecu od 16 – 18 ure, po predhodni prijavi v času uradnih ur ali po elektronski pošti, naročamo v 15 minutnih intervalih.  Prispevek je 10 € za člane in 15 € za nečlane.

Gleženjski indeks je neboleča, ultrazvočna primerjalna meritev tlakov in pretokov na nogah in rokah. Rezultat dobro pokaže v kakšnem stanju so žile v nogah in posredno povsod po telesu. Merimo na sedežu društva. Informacije, potrditev datumov in prijave sprejemamo na sedežu društva, po telefonu (02 228 22 63 in na: [email protected].). Prispevek  za člane je 6 € in nečlane 9 €.

POZOR: prispevek je bistveno nižji kot ob oglaševanih akcijah drugega ponudnika na našem območju. Izvid, ki ga preiskovani prejme na našem merilnem mestu je strokoven in ga lahko uporabi pri nadaljnji zdravstveni obravnavi.

Vse dogodke Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje praviloma objavljamo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor, podrobnosti na sedežu društva: po telefonu na štev. 02 228 22 63 v času uradnih ur, vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in vsako sredo od 15. do 18. ure, ali na elektronski naslov: [email protected].