Napovednik dogodkov do februarja 2016

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Predavanja so vsako prvo delovno sredo v mesecu ob 17.00 v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

Predavanja so vsako prvo delovno sredo v mesecu ob 17.00 v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

2. december: asist. dr. Darja Ažman, prof. šp. vzg.: Pomen ohranjanja prožnega in spretnega telesa

6. januar: Tatjana Zorko, dr. med., spec kardiologije in vaskularne medicine: ŽENSKA DUŠA IN SRCE: PROFIL ŽENSKE OSEBNOSTI

3. februar: Snežana Kragelj, univ. dipl. pedagog, andragog, Master Coach NLP: DAROVI SO RAZLIČNI, DUŠA PA JE ENA. KAKO USTVARITI POZITIVNO OZRAČJE V TIMU?

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat na teden v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo in krepijo svoje telo ter s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih ter sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih.

Vabimo vas k vpisu.Vadba bo potekala v dopoldanskem času ob ponedeljkih, torkih, sredah in četrtkih. Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana. T.: 01/514 13 30, [email protected]. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com

Meritve Unilever na Rožniku

– vsako prvo nedeljo v mesecu: meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d.

Meritev na Rožniku v zimskem času ne bo, spet pa bomo nadaljevali 6. marca 2016.

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

– vsak delovni dan, od 12.00 do 14.00: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031 334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9 (poleg prodajalne Sanolabor), Ljubljana:

meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi ter HbA1c, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa (je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah – je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin: izvid, ki ga preiskovani prejme je strokoven in ga lahko uporabi pri nadaljnji zdravstveni obravnavi), zdravstveno-vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane:

– ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9.00 do 12.00

– sreda od 11.00 do 15.00

MERJENJE VENSKEGA PRETOKA (venska pletizmografija), 20.1.2016

Vabimo vas na meritve venskega pretoka v sredo 20.1.2016 od 8.30 do 12.30 (naročanje na 10 minut) v Posvetovalnico za srce, Cigaletova 9, Ljubljana.

Na meritev se je potrebno predhodno naročiti na telefonski številki 01 /234 75 50 oz. 01 /234 75 55.

Cena preiskave in posveta znaša 5€ oz. 3€ za člane Društva za zdravje srca in ožilja. Izvid prejmete takoj. Hkrati s preiskavo vam izmerimo tudi krvni tlak, srčni utrip in saturacijo (nasičenost krvi s kisikom).

Merjenje venskega pretoka pomeni meritev pretoka venske krvi v nogah, s tem pa enostaven, hiter in neboleč vpogled v posameznikovo zdravje venskega ožilja. Z meritvijo izmerimo, kako učinkovito še delujejo naše vene v nogah in kakšna je sposobnost mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu.

Pletizmograf izmeri dva parametra:

  • Čas polnitve venskega ožilja v sekundah. Daljši je, bolje delujejo vaše venske zaklopke in manjši je gravitacijski pritisk venske krvi na področje gležnjev;
  • Črpalno sposobnost venskega ožilja v nogah. Višja vrednost pomeni boljšo sposobnost golenskih mišic, da potiskajo vensko kri proti srcu.
  • Po meritvah vedno opravimo posvet, saj so včasih rezultati meritev v normalnih okvirih, pa vendar oseba čuti težave in obratno. Vedno upoštevamo dejavnike tveganja, kot so spol, dednost, starost, telesna aktivnost, poklic, kajenje in druge. Pozorni smo tudi na simptome (občutek teže v nogah, bolečine, srbenje, napetost v mečih in krči v nogah) in znake (krčne žile, otekle noge, površinske vene). Skozi pogovor ugotovimo kateri ukrepi so smiselni: preventivni ukrepi (vadba mišične črpalke, hladno Kneipp-anje, preventivne nogavice), uporaba kompresijskih nogavic, jemanje zdravil ali pa je že smiseln pregled pri zdravniku. Pregled in pogovor ne pomenita postavljanja diagnoze. To lahko postavi le zdravnik.

 Določanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c

Ste vedeli, da hemoglobin, ki se nahaja v rdečih krvničkah, poleg kisika prenaša tudi glukozo?

V Posvetovalnici za srce, Cigaletova 9, Ljubljana, opravljamo tudi meritev, s katero preverjamo povprečno vrednost glukoze v krvi v zadnjih treh mesecih. Podatek je pomemben za sladkorne bolnike, ker z njim preverjajo urejenost sladkorne bolezni, prav tako pa da vsem drugim ljudem informacijo o povprečnih vrednostih glukoze v zadnjem četrtletju. Vrednost HbA1c, ki je višja od 6,5 %, kaže na to, da je sladkorna bolezen slabo nadzorovana. Cena preiskave je za člane Društva za srce 8,5 EUR za nečlane pa 11 EUR. Vabljeni.

V delovnem času Posvetovalnice Za srce: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].

Posvetovalnica Za srce, pasaža Maxi

Vljudno vabljeni v Posvetovalnico Za srce v prodajalni Maxi zelišča v kletni pasaži Maximarketa: vhod v pasažo s Šubičeve ulice, prva trgovina na desni strani.

– torek, četrtek, sobota od 10.00 do 12.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi.

Cenik storitev (v EUR)

Vrsta preiskave ČLANI društva NEČLANI
Krvni tlak brezplačno brezplačno
Saturacija brezplačno brezplačno
Glukoza 2,00 2,50
Holesterol 3,00 3,50
Trigliceridi 3,00 3,50
Glukoza in holesterol 4,50 5,50
Glukoza in trigliceridi 4,50 5,50
Holesterol in trigliceridi 6,00 7,00
Holesterol, trigliceridi, glukoza 7,50 9,00
Določanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c

 

8,5 11,00
EKG 2,00 4,00
Gleženjski indeks 6,00 9,00
Posvet s kardiologom 10,00 15,00
Tečaj temeljnih postopkov oživljanja 20,00 30,00
Zdravstveno-vzgojno svetovanje brezplačno brezplačno

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima.

Informacije in prijave na telefonsko številko 01 /234 75 55 ali preko e-pošte: [email protected] ali osebno v Posvetovalnici Za srce v Ljubljani. Vabljeni.

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/234 75 55 ali [email protected].

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

Informacije o dejavnostih podružnice:

[email protected], [email protected], T.: 031 818 530 (Tjaša Mišček)

vsako tretjo soboto v mesecu ob 9.00: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, po ustaljenem urniku, zbirališče pred nekdanjim Trimčkom. V primeru dežja pohod odpade.

vsako prvo sredo v mesecu ob 8.30 je pohod: start na parkirišču Qlandije. Pohod vodi Slavica Babič. V juliju in avgustu pohoda ne bo. Ponovno pričnemo s septembrom:

– 2. december: Pliskina pot (Pliskovica)

 

PODRUŽNICA CELJE

– vsak ponedeljek, ob 15.00: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Začetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje

T.: 03/543 44 21

– vsak torek, od 10.00 do 12.00: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Od 17.00 do 19.00 svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

– vsako soboto, od 10.00 do 12.00: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

– vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Pogovor z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej. T.: 07/337 41 70 ali 040/863 513 in E: [email protected]

– meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10, se nadaljujejo. Vabimo vas, da se prijavite:

T.: 07/337 41 70 ali 040/863 513 in E: [email protected]. Prijavljene člane bomo o času njihove meritve obvestili po telefonu.

Vabimo vas k vpisu v celoletni program vadbe PILATES. Pilates je edinstven sistem vadbe, ki povezuje vaje za krepitev in gibljivost telesa. Bistvo vadbe je krepitev mišic trupa (mišice medeničnega dna, trebušne in hrbtne mišice) oziroma centra naše moči. Medtem, ko izvajamo gibanja z nogami in rokami, ohranjamo s pomočjo mišic trupa stabilnost celega telesa. S tem mobiliziramo hrbtenico in izboljšujemo amplitudo gibanja oziroma gibljivost celotnega telesa.

Informacije o pogojih vpisa in urniku na: [email protected]  in T.:040 217 007.

 

PODRUŽNICA KRAS

– 28. november: vabimo vas na 21. tradicionalno prireditev Z RAZUMOM, PESMIJO IN PLESOM ZA ZDRAVA SRCA KRASA“, ki je bila do sedaj v Kosovelovem domu v Sežani, a jo bomo letos izvedli v novi večnamenski dvorani v OŠ v Senožečah  v soboto, 28. novembra s pričetkom ob 17. uri.

Od 14. ure se bodo  v ločenih prostorih opravljale meritve in predstavili razni razstavljalci izdelkov zdrave prehrane in drugih izdelkov in storitev. Poleg uživanja v lepi, zabavni in  kulturno umetniški prireditvi bomo opravili brezplačne meritve krvnega sladkorja, maščob v krvi in gleženjskega indeksa vsem zainteresiranim obiskovalcem.

Tudi letos bomo prireditev organizirali skupaj s klubom Kraški dren in z društvom diabetikov Sežana, pridružili pa se nam bodo še Medobčinsko društvo invalidov Sežana in Območno združenje Rdečega križa Sežana in bo zato prireditev še posebno slovesna.

Ljubislava Škibin

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

V letošnjem letu imamo še tri pohode ZA SRCE IN DUŠO. Vse imamo drugo nedeljo v mesecu razen oktobrske, ki je prvo nedeljo, to je 4. oktober 2015. Sprememba je nastala zaradi svetovnega DNEVA SRCA 29. september, saj smo pohod prenesli na prvo nedeljo po tem dnevu. Za vse pohode se dobimo ob 8:00 pri VINAKOPER, od koder gremo z avtomobili na izhodišče poti. V primeru, da  pohod zaradi vremena ne bi bil primeren se ga odpove ali izbere kako drugo traso. Seveda so vsi pohodi na lastno odgovornost. Res pa je, da so vsi lahki in primerni za vse, ki imajo vsaj malo kondicije in tudi vsak dan kaj naredijo za svoje zdravje. Trajajo največ štiri ure. Malice in počitki v to niso všteti. Toliko za letos. Po novem letu pa se že pripravljajo novi pohodi. Na pohod ste vabljeni vsi, ki želite nekaj narediti zase ter spoznati ISTRO in KRAS. DARKO TURK (informacije po T.:040/564 800)

– 13.december: Izola – ob morju do Strunjana – Mala Seva – Malija – Šared – Izola

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

Posvetovalnica za »vzgojo srca« ima za Vas in vaše prijatelje vsak 2. torek v mesecu okroglo mizo na temo zdravja z vidika lastnega znanja, izkušenj ali gostov. Le-te bodo ob predhodni telefonski prijavi prisotnosti ob 16.00 h v prostoru podružnice na Celjski 21 (za trgovino Tuš), v Slovenj Gradcu.

Za presejalne meritve: sladkor v krvi, holesterol v krvi in krvnega tlak, svetovanja – naročila sprejemamo  po telefonu (040 432 097) ob delavnikih med 9. in 10.h. Prostor imamo v torek.

Člani upravnega/ nadzornega odbora so: Kovačič Stanko- Kotlje, Joža Slatinek- SG, Marica Matvos- SG;Jožica Heber- Dravograd, Danica Ramšak- Bukovska vas, Marjana Popič- SG, Ivan Kričej- Muta. E naslovi: [email protected], [email protected] , [email protected][email protected]

Predsednica Podružnice za Koroško je Majda Zanoškar, tel.: 00386 (0)40 432 097.     

Pohodi v naravi se izvajajo na lastno odgovornost. Za primer slabega vremena ali drugih vprašanj pokličite lokalnega vodjo. Pohod se prestavi enkrat na naslednjo soboto v primeru slabih vremenskih razmer v času prireditve (pokličite zjutraj na dan izvedbe – vodja bo potrdil ali odpovedal).

– 9. januar ob 10. uri, pohod: Zbrali se bomo pri trgovini HOFER na Prevaljah. Pot nas bo vodila po okolici Prevalj. Organizator bo ga. Anita Janežič, T.:041/748 007. Iskreno vabljeni Vi in Vaši prijatelji.
– 6. februar ob 10. uri, pohod: Zbrali se bomo v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu. Ogledali si bomo razstavo ter organizirali kulturni program ter tako obeležili slovenski kulturni praznik – Prešernov dan. Organizator Majda Zanoškar, T.:040/432 097 in Marjana Popič, T.:041/748 007.

 

PODRUŽNICA POSAVJE

Člani podružnice boste dobili posamična vabila na katerih bodo tudi termini za strokovna predavanja. Člane, ki zaradi neusklajene evidence med centralo in podružnico morda še ne prejemate vabil podružnice prosimo, da pokličete na telefon 041 690 291 ga. Ana Kalin – dopoldne od 9.00 do 12.00 ali 041 763 012 g. Franca Černeliča.

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA POMURJE

– vsak zadnji torek, ob 16.00: voden pohod po Panvitini srčni poti. Zbirno mesto je pred hotelom Vivat, v Moravskih Toplicah. Udeleženci si lahko pred pohodom izmerijo krvni tlak in holesterol. Dodatne informacije lahko dobite na T.: 041 797 843.

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

ZA SRCE – NAJ BIJE

Nadaljujemo z rednimi meritvami krvnih vrednosti vključno s trigliceridi, ki so že naša stalnica. Strokovno usposobljene in preverjene ekipe merijo krvni tlak in vrednost sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi. Na voljo je tudi EKG monitor in meritve gleženjskega indeksa na stalnih merilnih mestih in na sedežu društva:

  • vsak prvi torek v mesecu, 1.12. in 5.1. 2016, v prostorih Društva upokojencev Tabor, Gorkega ul. 48, Maribor, med 7 30. in 10 30. uro (skrajšan delovnik!)
  • vsako prvo sredo v mesecu, 2.12. in 6.1.2016, v prostorih Mestne četrti Pobrežje, Kosovelova ul. 11, Maribor, med 7 30. in 10 30. uro (skrajšan delovnik!)
  • vsak drugi ponedeljek v mesecu, 14.12. v prostorih društva, Pobreška c 8, med 8. in 11. uro z EKG med 8. in 9 30. uro in gleženjskim indeksom med 9 30. in 11. uro (po predhodni prijavi na 02 228 22 63 v času uradnih ur ali po e-pošti: [email protected]).
  • naslednje meritve krvnih vrednosti in EKG monitor v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, Slomškov trg 5, bodo 2.1.2016.
  • meritve v DU Jurovski dol 22.11.
  • meritve v Mercator centru Celje 3.12.

Na enodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja (tudi z uporabo defibrilatorja) se lahko prijavite na sedežu društva v času uradnih ur. Prejeli boste navodila in pisno gradivo. Projekt je usklajen z novimi evropskimi smernicami, izvajajo ga zdravniki učitelji z mednarodnim certifikatom. Naučimo se pravilno ravnati v primeru srčnega zastoja – nenadne smrti. Veliko takšnih dogodkov se zgodi v znanem okolju – doma, na delovnem mestu, med športom in rekreacijo, beležimo pa vedno več preživelih z dobro kvaliteto življenja.

PREDAVANJA

Jesenski sklop predavanj je povsem zdravstveno vzgojni, s prepletajočo se tematiko.

Predavanja smo pričeli 13.10. s temo Sodobno zdravljenje srčno-žilno ogroženega bolnika in nadaljevali 10.11. s predavanjem doc.dr. Sebastjana Bevca Starostnik in zdravila. O vsebini bomo poročali v rubriki Društvene novice.

  • 8.12. ob 17h bo predaval dr. Gregor Kompara, specialist internist, UKC Maribor: Starostniki in koronarna bolezen. Predavatelj o temi:

“Srčnožilne bolezni, med katerimi je na prvem mestu koronarna srčna bolezen, so najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti pri starostnikih. Zaradi posebnosti te skupine bolnikov, ki vključujejo številne spremljajoče bolezni, nagnjenost k zapletom zdravljenja, krhkost, odvisnost od tuje pomoči in posvečanje večje pozornosti željam in pričakovanjem starejših bolnikov, so odločitve o izbiri ustreznega zdravljenja velikokrat težke in kompleksne. Nujen je individualen pristop, ki ne sme temeljiti zgolj na kronološki
starosti.”

Vsa predavanja so v Glaserjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, našem stalnem mestu.

Vstop na predavanja je za člane in nečlane prost.

DRUGE AKTIVNOSTI

Na stalnih merilnih mestih, na sedežu društva in posameznih akcijah na terenu po predhodnem dogovoru z naročnikom izvajamo že uveljavljeno

  • snemanje z enokanalnim EKG monitorjem, ki odkrije atrijsko fibrilacijo in opredeli druge aritmije. Za korektno obveščanje: Merilniki krvnega tlaka lahko nakažejo prisotno aritmijo, vendar je nikakor ne opredelijo kot trdijo nekateri tržniki na tem področju. Naše meritve izvaja medicinska sestra z dolgoletnimi izkušnjami v kardiološki ambulanti. Snemanje se izvaja na stalnih merilnih mestih (glej zgoraj) in na sedežu društva – drugi ponedeljek v mesecu. V primeru nepravilnosti, predvsem aritmij in blokov, posnetek dodatno  pregleda zdravnik specialist in kratko obrazložitev preiskovani prejme na dom; preiskava ni namenjena urgentnim primerom.
  • Posvetovalnica Za srce na stalni lokaciji na sedežu društva (Pobreška c.8) – vsak drugi četrtek v mesecu od 16 – 18 ure, 10.12 in 14.1.2016 po predhodni prijavi v času uradnih ur ali po elektronski pošti, naročamo v 15 minutnih intervalih.  Prispevek je 10 € za člane in 15 € za nečlane.
  • Gleženjski indeks je neboleča, ultrazvočna primerjalna meritev tlakov in pretokov na nogah in rokah. Rezultat dobro pokaže v kakšnem stanju so žile odvodnice (arterije) v nogah in posredno povsod po telesu. Merimo na sedežu društva vsak drugi ponedeljek v mesecu in vsak drugi četrtek v mesecu v času posvetovalnice. Informacije, potrditev datumov in prijave sprejemamo na sedežu društva, po telefonu (02 228 22 63 in na: [email protected].). Prispevek za člane je 6 € in nečlane 9 €.

POZOR: prispevek je bistveno nižji kot ob oglaševanih akcijah drugega ponudnika na našem območju. Izvid, ki ga preiskovani prejme na našem merilnem mestu je strokoven in ga lahko uporabi pri nadaljni zdravstveni obravnavi.

Vse dogodke Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje praviloma objavljamo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor, podrobnosti na sedežu društva: po telefonu na štev. 02 228 22 63 v času uradnih ur, vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in vsako sredo od 15. do 18. ure, ali na elektronski naslov: [email protected].

Ponovno prosimo, zaupajte  nam vaše elektronske naslove za obveščanje o predavanjih in drugih pomembnih dogodkih. Spoštovali bomo vašo zasebnost.

Oglejte si našo spletno stran www.zasrce-mb.si

Podprite naša prizadevanja za zdrava srca, skupaj smo in bomo učinkovitejši in prodornejši, vpliv civilne družbe in nevladnih organizacij, ki jim pripadamo pa bo bolj prepoznaven.

Vljudno prosimo, da izberete naše društvo in nam namenite 0,5% dohodnine. Obiščite nas na Društvu ali pokličite po telefonu za pomoč.

Izkažite nam zaupanje in če še niste član, se včlanite v Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ali v Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje (če ste iz tega območja).

Kot člani ste vi in vaši družinski člani (če prispevate družinsko članarino) deležni številnih ugodnosti in prejemate kakovostno revijo Za srce, ki izide petkrat na leto (dve izmed njih sta dvojni).

Podprite naša prizadevanja za zdrava srca, skupaj bomo glasnejši in prodornejši, učinek civilne družbe in nevladnih organizacij, ki jim pripadamo pa bo bolj prepoznaven.

Članstvo in članarino lahko tudi podarite tistim, ki jih imate radi in za njih skrbite.