Okrogla miza “Družinska hiperholesterolemija – pogosta, a premalo prepoznana motnja”

 

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vabi na okroglo mizo,

ki bo v torek, 17. novembra 2015, ob 12. uri

v Kavarni Slamič, Kersnikova 1, Ljubljana.

Povišan holesterol, posebej t.i. »slabi holesterol« LDL, je vzrok za številne bolezni srca in ožilja ter s tem povezane zaplete, zaradi katerih vsako leto umre na tisoče ljudi po vsem svetu. To velja tudi za Slovenijo. Povišan holesterol je eden od tistih dejavnikov tveganja, ki so povezani predvsem z nezdravim življenjskim slogom.

Manj znano pa je dejstvo, da so nekateri ljudje dedno obremenjeni s povišanim holesterolom in lahko kljub zdravemu načinu življenja in že zelo mladi utrpijo usodne srčno-žilne posledice. Zato je pomembno, da družinsko hiperholesterolemijo, kot se to stanje imenuje, odkrijemo čim prej, po možnosti že v otroški dobi. Slovenija je ena prvih držav v svetu, ki je vpeljala presejalno testiranje pri 5-letnih otrocih, kar je velik dosežek v strokovnem in javno-zdravstvenem merilu.

Več o družinski hiperholesterolemiji, njenih posledicah, pomenu zgodnjega odkrivanja in presejanju pri otrocih in odraslih bodo na okrogli mizi povedali:

  • Matija Cevc, Klinični oddelek za žilne bolezni, UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije,
  • dr. Zlatko Fras, strokovni direktor interne klinike, UKC Ljubljana in predsednik Združenja kardiologov Slovenije,
  • dr. Tadej Battelino, predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, Pediatrična klinika UKC Ljubljana,
  • dr. Urh Grošelj, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana.

Ker je število mest na dogodku omejeno, vas vljudno prosimo, da svojo udeležbo čim prej sporočite na Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Dunajska 65, 1000 Ljubljana:  e-pošti na naslov: [email protected] ali  fax: 01/234 75 54.

Za več informacij pokličite: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije (Nataša Jan, 01/2347551).

Vljudno vabljeni!

prim. Matija Cevc, dr. med.,

Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije